Wat heeft Eddy Zoëy te verbergen? ‘Hij wil dat je je mond houdt!’

Waarom doet Eddy Zoëy steeds zo enórm opgefokt als het gaat over zijn vroegere werkgever BNN? De RTL-ster begint dan steevast heel gepikeerd te doen. “Hij wil dat je je mond houdt!”

Eddy Zoëy en Angela de Jong © RTL, NPO

De vroegere omroep BNN, die enkele jaren geleden fuseerde VARA, was behoorlijk brutaal. Oprichter Bart de Graaff wilde met een rebels clubje tv maken en dat lukte goed: met sterren als Bridget Maasland, Katja Schuurman en Sophie Hilbrand was het een dolle bol. Ook Eddy Zoëy was er onderdeel van. Wie Bart opvolgde als voorzitter? Gerard Timmer.

Vreemde Eddy

Gerard stapte recentelijk op als directeur van de NOS na een pittig artikel van de Volkskrant over zijn discutabele rol in het schandaal rond De Wereld Draait Door. En wat deed Eddy Zoëy? Die schreeuwde tijdens zijn presentatie van RTL Boulevard moord en brand en riep dingen als ‘heksenjacht!!!’ Raar voor een journalistiek programma, vinden critici.

Het gekke is dat Eddy begin vorige maand óók al zo’n rare houding aannam toen het ging over uitspraken van Sophie Hilbrand. Zij riep dat ze maar beter kan zwijgen over haar jaren bij BNN: “Waarom? Ja, gewoon, dat het altijd… Ja… Een sfeer van ehhh… Ja, weet ik veel. ‘Lekker wijf’, dit, of hoe je erover praat. Wat dan nu niet meer de bedoeling is.”

Opgefokte ogen

Eddy keek na dat item met Sophie verschrikkelijk opgefokt. Toen hem werd gevraagd wat ze met haar uitspraken zou bedoelen, antwoordde hij echt héél ijzig, bijna alsof er een tweede persoonlijkheid in hem was getreden: “Ik ben bij BNN nog nooit een lekker wijf genoemd. We moeten door, Daan.”

Mediajournalist Jef Willemsen schrok daar echt ontzettend van: “Oef. Een onverwacht, ijzig, ongemakkelijk moment met Eddy Zoëy bij deze RTL Boulevard over het NPO-schandaal. What the heck was that about?”

Angela reageert

Nu Angela de Jong kritisch is over het feit dat Eddy zo in de bres springt voor Gerard, is hij óók alweer boos. Hij ontkent nog bevriend te zijn met hem. “Ja, maar dat is dan toch het hele punt?”, reageert de AD-diva. “Hoe kan hij dan zeggen dat het allemaal niet waar is? Of dat het een hele goede leidinggevende was als hij hem 15 jaar niet gesproken heeft?”

Ze vervolgt in de AD Mediapodcast: “Het is echt het grote probleem in Hilversum. Iedereen dekt elkaar. Als het ze uitkomt mag er iemand op het schavot, maar als het ze niet uitkomt, als het een bekende van ze is, dan moet je er vooral met je handen van afblijven. Onzin. Systemen veranderen alleen als de poppetjes ook veranderen.”

‘Mond houden!’

Eddy gedraagt zich vreemd, vindt Angela. “Eddy vindt vooral dat je gewoon je mond moet houden en het allemaal zo moet blijven. Dat komt Eddy Zoëy heel goed uit, denk ik, als het allemaal zo blijft. Nou ja, want dan mag hij ook blijven. Dan zijn het precies nog de mannen die hij van vroeger kent waar hij een band mee heeft en die hem welgezind zijn.”

“Ik blijf erbij: je gaat alleen wat veranderen in Hilversum als je de mensen die er verantwoordelijk voor zijn aanpakt. De poppetjes hebben het gedaan, hè. We doen altijd net alsof het allemaal onschuldige slachtoffers zijn van een heel groot systeem wat helemaal niet deugde. Dat systeem wordt gemaakt door poppetjes. Dus ja.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen