Carlo Boszhard de klos? ‘Hij faciliteert grensoverschrijdend gedrag’

Carlo Boszhard wordt in de Volkskrant beschuldigd van het faciliteren van grensoverschrijdend gedrag. “Dit is manipulatie en intimidatie om de kijkcijfers van RTL 4 te spekken.”

Carlo Boszhard © RTL

We worden er dood mee gegooid op RTL 4: Married At First Sight en de vele promotionele items daarover in het ‘journalistiek afhankelijke’ RTL Boulevard. Maar is deze Carlo Boszhard-show wel helemaal zuiver op de graat? Johan Derksen uit al langer zeer felle kritiek op dit ‘immorele’ programma waarin mensen trouwen met een wildvreemde.

Wanhoopsdaad

Psychologen Vittorio Busato en Wim Bloemers uiten nu in een groot opiniestuk in de Volkskrant hun zorgen over deze tv-show. Trouwen met een wildvreemde gaat volgens hen te ver. “Deze singles worden tot die wanhoopsdaad aangemoedigd omdat zij zogenaamd ‘wetenschappelijk verantwoord’ aan elkaar zijn gekoppeld.”

En wie die vier wetenschappelijke cupido’s zijn? Nou, geen wetenschappers in elk geval. “Ronduit kwalijk aan het format van Married At First Sight is dat de vier helemaal geen wetenschappers zijn: ze zijn niet gepromoveerd noch als onderzoeker in dienst van een universiteit.”

Misleidend

Dit kun je volgens Vittorio en Wim niet maken. “Dat deze deskundologen zogenaamd in naam der wetenschap deelnemers hun droomprins of -prinses beloven, is ronduit misleidend en verwerpelijk.”

Zelfs al waren ze wél wetenschappers, dan zou het nog steeds misleidend zijn, schrijven ze. “Er bestaat geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat mensen, als ze die elkaar op het eerste gezicht voor de wet eeuwige trouw beloven, een serieuze kans maken op een geslaagd huwelijk.”

Succesratio

Vittoria en Wim wijzen ook op de extreem lage slagingskans. “Dat de ‘experts’ niet erkennen dat ze er gewoon faliekant naast zitten en met hun ‘begeleiding’ om die huwelijken alsnog te laten slagen, is niet alleen een gotspe maar ook een wetenschappelijke doodzonde.”

Ze vervolgen: “Wat hier gebeurt, is manipulatie en intimidatie om de kijkcijfers van RTL4 te spekken. Sterker, laten we het gewoon grensoverschrijdend gedrag noemen.”

Groot onderzoek

Het is volgens hen tijd voor een groot onderzoek naar de Carlo Boszhard-show. “Zouden de makers en producenten van Married At First Sight een onafhankelijk onderzoek durven laten uitvoeren naar het mentale wel en wee van de deelnemers in de afgelopen seizoenen? Of hebben die een zwijgverklaring moeten ondertekenen?”

Ze besluiten: “Wij durven wel te voorspellen dat daaruit een schrikbarende hoop emotionele schade en ander leed naar voren zal komen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen