Sander Lantinga: ‘Waarom nodigt NOS toch die Thierry Baudet uit?’

Sander Lantinga begrijpt niet waarom Thierry Baudet überhaupt een uitnodiging krijgt van de NOS om mee te doen aan televisiedebatten. “Het is weinig constructief, denk ik dan.”

Thierry Baudet en Sander Lantinga © NPO

Er is ontzettend veel ophef ontstaan over een online debatje tussen Rob Jetten en Thierry Baudet voor het relatief onzichtbare jongerenplatform van de NOS. Het verliep heel voorspelbaar: de omroep had er uit effectbejag een hele LHBTIQ+-bijeenkomst van gemaakt en Thierry reageerde vrij lomp op iemand die zich identificeert als non-binair.

‘Het maakt me kwaad’

Rob Jetten, leider van D66, zat ernaast en schoot helemaal in een opgewonden standje. Thierry probeerde onder zijn huid te komen door flauwe opmerkingen over zijn seksualiteit te maken: “Of ik een homo ken? Er zit er een naast me!”, riep hij, waarna hij een handje op Robs schouder legde. Geestig, vindt de een. Afgezaagd, vindt de ander.

Hoe dan ook: een dag later, gisterenavond dus, mocht Rob erover napraten in Khalid & Sophie. “Bij bijna elk onderwerp dat aan bod kwam wist de heer Baudet er toch haat in te krijgen en denigrerend te zijn rond de jongeren die die vragen stelden. (…) Het maakt me gewoon kwaad.”

Onfatsoenlijk

Fatsoen moet je doen, vindt Rob. “Als politicus heb je een hele grote vrijheid van meningsuiting, maar ook de verantwoordelijkheid om er een beetje fatsoenlijk mee om te gaan. Ik vind dat hij veel te veel de polarisatie aanwakkert en de haat in de samenleving ook vergroot.”

Radiomiljonair Sander Lantinga, de sidekick van dienst, vraagt zich vervolgens af waarom Thierry überhaupt welkom is bij de NOS. “Ik vraag me af waarom de NOS nog zo’n man uitnodigt. Je weet toch wat hij gaat zeggen? Het is weinig constructief, denk ik dan, of inhoudelijk.”

‘Vraag aan hen’

Wat vindt Rob daarvan? “Ja, kijk, dat moet je natuurlijk ook aan de NOS vragen, maar ik heb mezelf ook wel even afgevraagd: ga ik dit doen of niet? Want wordt het een fatsoenlijke uitzending? Ik dacht uiteindelijk: het concept van NOS op 3 is dat jongeren vragen mogen stellen aan politici…”

Presentatrice Sophie Hilbrand: “Heeft u niet even gezegd: ‘Mag ik met iemand anders?’”

Rob: “Ja, dat heb ik wel gevraagd, maar je wordt geloot en ik dacht uiteindelijk ook: het is ook belangrijk…”

Homohaat

Je moet mensen als Thierry blijven tegenspreken, zegt Rob. “Forum voor Democratie doet mee aan de verkiezingen en er zijn mensen die een stem op Forum overwegen en dat mag in een vrij land als Nederland, maar dan moet je ook als progressieve politicus ernaast gaan zitten om het debat met hem aan te gaan.”

Hij besluit: “Hard op de inhoud, bij mij dan wat zachter op de man, zonder een flauw handje op iemands schouder. We moeten niet accepteren dat homohaat of uit zijn mond ook vaak vrouwenhaat, bedreiging van Sigrid Kaag of zeggen dat niet ideeën maar kogels dingen kunnen veranderen… Dat soort taal mag niet onbesproken blijven en daarom ben ik uiteindelijk daar gaan zitten.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Thierry Baudet geboycot moet worden door de NOS?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen