Maarten van Rossem: ‘Angela de Jong snapt niet wat eigenzinnig is’

Zo, het zit Maarten van Rossem echt heel hoog wat Angela de Jong heeft geroepen over zijn tv-samenwerking met Emma Wortelboer. Hij reageert in een zeventien (!) minuten durend filmpje.

Maarten van Rossem en Angela de Jong © YouTube, NPO

Angela de Jong heeft sterk het gevoel dat Maarten van Rossem in de nadagen van zijn tv-carrière een beetje aan het afglijden is. Het jurylid van De Slimste Mens verzet zich altijd tegen lichtvoetige televisie, maar nu maakt hij zelf een programma in dat genre. Met wie hij dat doet? Emma Wortelboer, de schreeuwmeid van het Songfestival.

Niet gunstig gestemd

Het is echt een gótspe, vindt Angela. “Als er nou toch één iemand is die altijd zijn (terechte) walging uitspreekt over die stompzinnige tv-shows met BN’ers die zichzelf iets te belangrijk zijn gaan vinden, dan is hij het wel. Maar de treurige conclusie na donderdag is dat zelfs de meest eigenzinnige geest niet bestand is tegen de lokroep van tv.”

Oei, oei, oei, dat is echt hele venijnige kritiek van Angela. En dat heeft behoorlijk wat effect op Maarten, want die arme man is dus he-le-maal gepikeerd. Hij reageert in een maar liefst zeventien (!) minuten durend filmpje op YouTube. “Ik heb het bericht zelf niet gelezen, maar ik heb vernomen dat het niet gunstig gestemd was.”

Positieve berichten

Maarten vindt het gek dat Angela zo kritisch is, omdat zijn collega’s hem hebben verteld dat er vooral positieve reacties waren. “Dat is wat mij vooral bereikt heeft, dat er vooral positieve berichten zijn. De makers waren erg tevreden over de positieve reacties. Ik was natuurlijk tevreden over de positieve recensies in de kwaliteitspers.”

En de kwaliteitspers? Dat is in elk geval niet het AD van Angela, sneert hij. “Ik denk daarbij aan NRC en Trouw. Die waren beide genuanceerd, maar uiteindelijk positief en dat deed mij natuurlijk veel genoegen. Dat Angela negatief is, had je natuurlijk van tevoren kunnen verwachten, dus dat was wel een beetje ingecalculeerd. Ik laat haar rustig in haar opinies.”

‘Heel merkwaardig’

Door naar de inhoud: heeft Angela niet gewoon een punt? “Zij heeft voor zichzelf ten aanzien van mij een zekere eigenzinnigheid gedefinieerd, daarbij vergetend dat de karakteristiek van een eigenzinnige persoon is dat die voortdurend dingen doet waar hij zelf zin in heeft en zich niets aantrekt van wat andere mensen daarvan denken.”

Haar definitie van zijn eigenzinnigheid is een ‘beperkende definitie’, aldus Maarten. “Mijn eigenzinnigheid brengt met zich mee dat ik ongelukkigerwijs iets heb gedaan wat haar niet zint, maar wat mij natuurlijk totaal niet kan schelen, dat het haar niet zint. Ik heb op gruwelijke wijze gefaald in het kader van haar definitie van mijn eigenzinnigheid.”

Zonidge persoon

Het gaat bij Angela ’totaal niet over de inhoud’, aldus Maarten. “Want in feite is de zondige persoon hier Emma Wortelboer. Ze heeft zich helemaal niet afgevraagd of de inhoud van het programma interessant is, want dat bleek uit de positieve reacties, dat men de inhoud interessant vond. Het contrast tussen de huidige situatie en de jaren vijftig.”

Hij vervolgt: “Maar het interesseert haar geen reet waar het programma over ging. Het interesseert haar dat ik iets heb gedaan wat zij niet van mij verwacht had, maar dat is een beetje typisch, als je eerst heb gezegd dat een persoon heel eigenzinnig is. Het bevalt haar niet dat mijn eigenzinnigheid iets ruimer is dan zij gedacht had.”

‘Kijk niet!’

Angela is typisch de mainstream media, vindt Maarten. “Er zit een element in wat heel karakteristiek in voor de media, namelijk: als iemand eerst wordt opgebouwd – wat doet hij het leuk, wat is hij aardig en bijzonder – dan komt er onvermijdelijk altijd bij de media het moment dat het ook weer afgebroken wordt. ‘Hij is toch niet zo eigenzinnig.’.”

Zijn advies aan Angela? “Ik heb een heel nuttig advies: kijk niet. Ze heeft heel wat te zien, want ze moet elke dag zo’n stukkie schrijven.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Begaat Maarten van Rossem een misser op zijn oude dag?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen