Beau van Erven Dorens zegt sorry, BN’ers accepteren het: ‘Klasse’

Beau van Erven Dorens zegt sorry voor zijn ongelukkige uitspraak over antisemitisme en dat wordt breed geaccepteerd. “Grote klasse Beau, ik geloof je onvoorwaardelijk!”

Beau van Erven Dorens © RTL

De discussie over de oorlog tussen Israël en Hamas ligt uiterst gevoelig. Ook presentator Beau van Erven Dorens besteedt er uitgebreid aandacht aan in zijn talkshow, maar daarbij heeft hij zich wel enigszins vergaloppeerd. Als hij het eerder deze week heeft over het toenemend antisemitisme, geeft hij aan dat ‘eerlijk gezegd wel begrijpelijk’ te vinden.

Beau reageert

Beau is flink onder vuur genomen. “Het misselijkmakende gemak waarmee dat bijzinnetje eruit rolt bij Beau”, schreef GeenStijl-redacteur Bart Nijman. “Begrip voor (toenemende) jodenhaat is geen uitzondering. Het is de MAIN TALKING POINT van het journaille. Alle media schreeuwen al een maand lang oorverdovend en onophoudelijk ‘JA MAAR…'”

Om verdere escalatie te voorkomen laat Beau nu van zich horen op X. “Hi, hier Beau. Ik heb sinds januari 2022 geen tweet meer gestuurd maar ik meld mij even om iets uit te leggen wat in mijn show van afgelopen dinsdag gebeurde, toen ik met historicus Coks Donders het nieuws besprak over de toename van meldingen van antisemitisme op scholen.”

Verontrustend

Om te beginnen citeert Beau zichzelf letterlijk: “Normaal gesproken gaat het over 13 meldingen per maand, nu zijn het er 106. Vooral op scholen is er sprake van een verontrustend aantal antisemitische uitspraken. Coks, jij als historicus, het is natuurlijk een ontzettend somber aantal, eerlijk gezegd wel begrijpelijk, na die aanval, denk je niet?”

Coks daarop: “Ja, het is een soort walgelijk bijproduct, dat je natuurlijk wel verwacht. Op het moment dat het conflict daar oplaait, weet je dat het antisemitisme ook gaat toenemen.”

‘Mijn excuses’

En toen ging het gesprek verder. “Ik gebruikte de woorden ‘wel begrijpelijk’, verkeerd”, zegt Beau nu. “Ik bedoelde te zeggen dat het te verwachten viel, omdat die dynamiek van haat nu eenmaal zo werkt: actie en reactie. Maar die woorden ‘wel begrijpelijk’ had ik niet zo moeten gebruiken.”

Hij besluit: “Mijn excuses aan mensen die ik daar pijn mee heb gedaan en ik hoop dat je uit de context begrijpt dat ik juist geschokt en geraakt ben door de toename van het aantal meldingen van antisemitisme. Groet, Beau.”

Grote klasse

BN’ers accepteren zijn excuses. “Oprecht! Grote klasse Beau, ik geloof je onvoorwaardelijk!”, schrijft Frits Barend. En Telegraaf-journalist Wierd Duk: “Netjes.”

VI-ster Job Knoester is het daarmee eens. “Heel goed en netjes Beau. Keurige zelfreflectie.Zouden we allemaal op z’n tijd moeten doen.”

Journalist Bart Schut: “Voordeel van de twijfel, lijkt me.”

En eendagsdemocraat Yesim Candan: “Mooie draadje van Beau. Hij licht toe hoe hij het bedoeld heeft.”

Tweet

Het bewuste fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen