Robbert Rodenburg flink pissig op NOS: ‘Waarom de fetisjboot?!’

Robbert Rodenburg vindt het niet leuk dat de NOS altijd zo’n stereotype beeld schetst van de Canal Parade tijdens Pride in Amsterdam. “Ze laten alleen de boot met leren dingen zien!”

Robbert Rodenburg © YouTube

Het stoort Robbert Rodenburg, de Rik Felderhof onder de influencers, mateloos dat sommige mensen de Canal Parade tijdens Pride afschilderen als een soort rariteitenkabinet. Eén van hen is zelfs een BN’er: Martien Meiland. Hij heeft helemaal níets met die roze parade. En dat herhaalt zijn dochter Maxime Meiland nog eens in de podcast van Robbert.

‘Waarom zo extreem?’

Maxime zegt in Maandag Klaagdag dat haar vader helemaal niet van dat soort dingen houdt. “Mijn vader vindt het vreselijk. Ja, mijn vader vindt het echt verschrikkelijk. Ja, omdat hij zoiets heeft van: ja, jullie willen geaccepteerd worden, maar waarom dan in het extreme?”

Robbert vindt dat onzin. “Nou, omdat Pride natuurlijk een andere oorsprong heeft. Pride is niet een soort van… Mensen denken altijd dat Pride een soort van forceerfeest is. Zo van: oh kijk ons eens. Maar het is uiteindelijk begonnen als een protest. En dat is het natuurlijk nog steeds. Zo van: we zijn er en we gaan nergens heen.”

Robbert boos op NOS

Dat moeten we blijven uitdragen, aldus Robbert. “Het is omdat het in meer dan 70 landen ter wereld gewoon nog strafbaar is, denk ik heel goed om een signaal af te geven naar de rest van de wereld, van: hé, we zijn er, we gaan nergens heen en het mag gevierd worden dat het in Nederland allemaal oké is.”

Het zijn volgens hem juist de media die een vertekend beeld geven. “Ik denk dat het mediabeeld, en daar ben ik het ook niet mee eens in de zin van dat natuurlijk wat er heel erg gecreëerd is… Dat er op het moment dat de NOS een artikel post over Pride, dan zie je alleen de boot waarin leren dingen enzo…”

Tranen in ogen

Robbert benadrukt dat zo’n parade voor jongeren echt belangrijk is. “Ik kan me herinneren dat ik toen ik 16, 15, 16 was, vierde ik voor het eerst Pride. Stond ik op die boot, stond ik echt met tranen in mijn ogen. Dat ik dacht: oh mijn god, dat is dus gewoon oké.”

Hij vervolgt: “Ik kom uit een dorp waarin mensen allemaal weg van me keken. En dan kom je in Amsterdam en dan sta je op zo’n boot en dan juicht iedereen je toe. Dat heeft heel erg geholpen qua acceptatie van mezelf.”

Extremer

Maxime: “Maar heb jij ook niet het gevoel dat het steeds extremer wordt? Dat het inderdaad als een protest begon, wat heel goed is want je staat ergens voor…”

Robbert: “Nou, het is meer denk ik voor de heteromensen, dat mensen het niet opeens moeten gaan zien net als Koningsdag, als een vrije dag en feest. Ik zeg dat ook altijd: het is wel heel belangrijk om te realiseren waar Pride uiteindelijk voor staat en waar het vandaan komt.”

Wat is zijn boodschap aan critici? “Als mensen zeggen: waarom moet dit op tv? Ja, er zitten op een tv afstandbediening 100 knoppen. Zap je naar iets anders! Er is altijd voor jou wel iets om te kijken.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen