Lettrix is historische megaflop: ‘Patrick Martens inwisselbare tv-ster’

Het is huilen met de pet op voor Patrick Martens: zijn nieuwe tv-spelletje Lettrix is een megaflop in de vooravond van SBS 6. “Ik word zenuwachtig van hem. Hij is compleet inwisselbaar!”

Patrick Martens © William Rutten

John de Mol heeft een eigen variant op Lingo bedacht, namelijk Lettrix. Na de slecht bekeken première op maandag – toen keken er 111 duizend mensen (3,8 procent marktaandeel) -, wist de tweede aflevering gisterenavond slechts 62 duizend kijkers (2,2 procent) te vermaken. Dit soort lage kijkcijfers zijn extreem zeldzaam op een grote zender als SBS 6.

Iets meer dan Arena

Joost Maiburg, de kijkcijferkenner van RTL Boulevard, wijst erop dat Lettrix nog slechter scoort dan SBS 6’s vorige megaflop Avastars. “Er keken slechts 62.000 mensen. Net iets meer dan een volle Johan Cruijff Arena.”

Zo’n klein kijkerspubliek maakt dat het onmogelijk rendabel is om dit uit te zenden, denkt Joost. “Misschien is het goedkoper om een dvd’tje op te sturen naar die paar kijkers. Ook een bijna ontelbaar marktaandeel van 0,3 procent (!) [in de commerciële doelgroep].”

Ongelofelijk pijnlijk

Vakgenoot Tina Nijkamp noemt het ‘ongelofelijk pijnlijk’. “Patrick Martens had zich zijn start bij SBS 6 zeker anders voorgesteld, want op de tweede dag scoort zijn quiz Lettrix nog maar 62 duizend kijkers. Erger nog: 0,6 procent in 25 tot 54 jaar. Dat is echt bijna 0! Zo laag heb ik nog nooit eerder gezien bij een programma op SBS 6. Zelfs RTL 8 scoort hoger.”

Dit ziet er volgens Tina niet goed uit. “Met deze scores lijkt Lettrix zo de grootste tv flop van het jaar te gaan worden. En dan is dit ook nog de BN’er versie. Grote teleurstelling dus voor Patrick, Dyantha, SBS 6 en John de Mol.”

Leuke gast

Aan Patrick kan het in elk geval niet liggen, denkt mediajournalist Marcus den Blanken van het AD. “Ik vond Lettrix wel leuk dankzij hem”, zegt hij in de mediapodcast van de krant.

SBS 6-collega Manuel Venderbos: “Patrick is gewoon echt een hele leuk, sympathiek gast.”

En AD-journalist Dennis Jansen: “Ik heb Patrick een keer zien optreden in Zweden, in Stockholm, in het ABBA-museum. Een soort karaoke was dat. Top. Die kan bij mij ook niet meer stuk, Patrick. Er kwam toen een of andere musical terug van Albert Verlinde en toen gingen we op een boot en mochten we erbij zijn. Toen gingen we ook naar het ABBA-museum.”

‘Zó inwisselbaar’

Angela de Jong, de grote ster van de AD-redactie, denkt daar anders over. “Volgens mij vindt iedereen in Hilversum Patrick zo aardig dat hij daardoor allerlei kansen krijgt, want als presentator vind ik hem echt bijzonder weinig toevoegen.”

Manuel: “Echt waar?”

Angela: “Ja, het is altijd maar één kunstje en ik word er altijd heel zenuwachtig van. Ik vind hem compleet inwisselbaar met een Jan Versteegh of weet ik veel wie. Absoluut wel. Ja, ik vind dat.”

Stuntelende Patty

Dennis vindt dat Angela overdrijft. “Nou, ik stoor me niet aan hem. Nee hoor. Maar ja, ik kijk ook geen Koffietijd of programma’s die hij presenteert.”

Tot slot wijst Angela er nog op dat Patty Brard flink blunderde als kandidaat in de première-aflevering. “Ik vond het begin echt fantastisch. Vijf letters. Patty Brard moest een woord met een V zeggen. En wat zegt Patty? ‘Vlek’. Vijf letters hè?”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Bent u het eens met Angela de Jong? Is Patrick Martens een zeer inwisselbare tv-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen