Op1 had stiekem niet één, maar twee talkshowtafels: waarom?

Het is alweer dik twee weken geleden dat Op1 voorgoed afscheid nam van de kijker. Aan het eind zat een geestig slotshot en daarin was iets opvallends te zien: een tweede talkshowtafel.

Op1 © NPO

Het was aan Jort Kelder en Welmoed Sijtsma de eer om de allerlaatste aflevering van Op1 te presenteren. Aan het eind van de aflevering was een geestig bedoeld slotshot te zien waarop we het duo aan een lege talkshowtafel zien zitten, alsof alle laatste gasten al vertrokken zijn, en plots komt Ab Osterhaus gretig aanlopen om zich op te dringen.

Look-a-like-tafel

Opvallend is dat het slotshot niet is gedraaid aan de reguliere Op1-tafel, maar aan een tafel die daar erg op lijkt. Hoe zit dat? Waarom had de talkshow stiekem twee tafels? “Ik vond het een mysterie. Ik dacht: wacht eens even, hebben zij nou een replica gemaakt van een echte tafel om in dat shot dat tien seconden duurt te kunnen gebruiken?”

Aan het woord is de immer scherpe tv-criticus Victor Vlam. Hij vervolgt in de podcast De Communicado’s: “De verschillen zijn echt zichtbaar. Het heeft een dunner tafelblad, andere tafelpoten en er zit geen verlichting in de tafel. Wat de verlichting in de gewone tafel is, hebben ze er hier op geverfd, dus het geeft niet echt licht.”

Replica

Oftewel: het is duidelijk een replica, aldus Victor. “Hebben zij voor die tien seconden een andere nieuwe tafel laten maken om dat shot te kunnen maken?”

Op1-eindredacteur Frank Stojansek laat desgevraagd weten: “Het is een replica van de echte tafel, die in het verleden werd gebruikt voor locatie-uitzendingen. De echte tafel is te zwaar en zit aan te veel kabels verbonden om mee te kunnen nemen op locatie.”

Dun en licht

Het was dus de tafel die gebruikt werd voor uitzendingen die op locatie gemaakt werden, aldus Frank. “Het zou te duur worden om die steeds te verhuizen, daarom deze replica van heel dun en licht hout. Hij kan zelfs uit elkaar in twee delen, zodat hij in een klein busje te vervoeren is.”

Mysterie ontrafeld, aldus Victor: “De echte tafel kun je niet zomaar uit het decor meenemen, omdat daar elektronica in zit die weer verbonden is met de rest van het decor.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Gaat u Op1 nog missen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen