‘Eva Jinek zwaar ontevreden over nieuw salarisvoorstel RTL 4’

Eva Jinek is kennelijk zwaar ontevreden over een salarisvoorstel van RTL 4, want anders zou ze haar baas Peter van der Vorst nóóit zo laten bungelen. Dat idee heeft tv-kenner Victor Vlam.

Peter van der Vorst, Eva Jinek en Victor Vlam © RTL, SBS

Het is de meest onverwachte ontwikkeling in de soap over Eva Jineks contractverlenging tot nu toe: de presentatrice heeft voor de camera van RTL Boulevard gezegd dat niet RTL, maar zíj nog niet weet of ze samen verder gaan. En dat is gek, want haar kijkcijfers zijn fors gezakt en ze zal ook na een salarisval nog steeds prima kunnen verdienen.

Opmerkelijke uitspraak

Critici vinden het ‘gedurfde uitspraken‘ van Eva en volgens tv-kenner Rob Goossens kan ze het eigenlijk niet maken om RTL tot de herfst in het ongewisse te laten. Hoe kijkt de gevreesde mediakenner Victor Vlam naar de situatie?

Victor spreekt in zijn podcast De Communicado’s van een ‘opmerkelijke uitspraak’. “Gehéél tegen de verwachtingen in, echt gehéél tegen de verwachtingen in deed ze daar deze uitspraak over. Het is een opmerkelijke uitspraak, want eigenlijk wat ze hier zegt is: ‘RTL wil mij, maar of ik RTL wil: ik laat het ze weten over een half jaartje, fijne dag verder.'”

Playing hard to get

Het is volgens Victor duidelijk dat hier sprake is van playing hard to get. “Ja, dat is echt wel een hele, hele opmerkelijke uitspraak. Het is een opmerkelijke uitspraak, omdat ten eerste: ze had deze vraag kunnen zien aankomen, en ze had er ook gewoon niks over kunnen zeggen, wat meestal gewoon ook gebeurt.”

Het lijkt een opzetje, zegt hij. “Als zij had gezegd: ‘We gaan binnenkort aan tafel en dan kijken we wel’, dan was het nooit uitgezonden, dan hadden we het er niet over gehad. Maar dit zei ze en dan weet ze ook wel dat dit natuurlijk gewoon nieuws maakt. Ik denk dat deze uitspraak twee dingen betekent.”

Zwaar ontevreden

Wat is de eerste betekenis? “Dat het een impliciete bevestiging is van het feit dat RTL haar salaris wil verlagen en waarschijnlijk drastisch wil verlagen. Op zich is dat geen verrassing, want de kijkcijfers rechtvaardigen ook niet dat het meer dan een miljoen euro per jaar is, maar dit kun je wel zien als een bevestiging daarvan.”

De vraag is natuurlijk hoeveel ze het willen verlagen, zegt hij. “Dat weten we niet. Willen ze terug naar 900, 600 of 300 duizend? Maar ik denk wel dat het feit dat zij deze uitspraak zo heeft gedaan en eigenlijk gewoon de RTL-directie laat bungelen, wel aangeeft dat zij kennelijk zwaar ontevreden is over het voorstel dat ze heeft gekregen van RTL.”

Ander voorstel?

En het tweede punt? “Dat ze ook eigenlijk heel duidelijk maakt aan andere zenders dat zij deze zomer best openstaat voor een ander voorstel. Dus als jij bijvoorbeeld een publieke-omroepdirecteur bent, dan weet jij dat je voor het einde van de zomer jouw voorstel bij Eva moet neerleggen, zodat ze het kan meewegen.”

Het is gewoon een regelrechte uitnodiging, aldus Victor. “Ze zegt heel publiekelijk: ‘Jongens, ik sta open voor andere ideeën. Ik weet nog niet of ik bij RTL wil blijven.’ Nogmaals, dit soort dingen zie je vrij zelden, dat prominente mediapersoonlijkheden zo open spreken over hun contractonderhandelingen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u het gek vinden als Eva Jinek haar salarisval niet wil accepteren?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen