Eva Jinek weet niet of ze verder wil bij RTL: ‘Beslissing in de herfst’

Een onverwachte wending in de soap over het miljoenencontract van Eva Jinek: de presentatrice blijkt zélf niet te weten of ze nog wel verder wil bij RTL 4. “Dit is wel een beetje gek.”

Eva Jinek © RTL

Het is nu al maanden onderwerp van gesprek in Hilversum: gaat Eva Jinek verder bij RTL 4 of houdt ze het na vier jaar voor gezien? Vriend en vijand zijn het erover eens dat het behoud van haar salaris, naar verluidt 1,2 miljoen euro per jaar, niet tot de mogelijkheden behoort. Ze is namelijk lang niet meer zo’n publiekstrekker als vroeger.

Eva weet het niet

Eva onthult nu bij RTL Boulevard dat RTL wel verder wil, maar zíj de beslissing voor zich uit schuift. “RTL wil heel graag dat ik blijf, dus dat vond ik ontzettend leuk om te horen, maar het is natuurlijk wel zo: zo’n zwangerschap neemt ook veel ruimte in je hoofd in”, aldus de verlofvedette.

Voor nu focust de presentatrice zich op het nieuwe, acht weken durende seizoen van haar talkshow. “Ik denk dat ik gewoon deze twee maanden heel goed ga doen, dan ga ik een kind krijgen, en dan ga ik de grote beslissingen over mijn leven nemen. Maar dit is even mijn belangrijkste taak.”

In de herfst

Eva bevalt in september en dat betekent dat ze pas in de herfst wil beslissen over haar contract. En als ze ja zegt, wanneer begint ze dan weer? “Ik denk dat dat of eind december is of begin januari, schat ik zo in, maar het rooster is nog niet gemaakt, dus dat durf ik eigenlijk niet te zeggen.”

Als Eva fors moet inleveren bij RTL, dan is het volgens critici de vraag of ze niet liever voor het zevenuurslot van NPO 1 gaat. Dat is beter te combineren met haar gezinsleven, de uitzendplek is prestigieuzer en ze kan dé opvolger van Matthijs van Nieuwkerk worden. Bovendien zal ze ook bij de NPO maar een paar maanden per jaar te hoeven werken.

Grote nadeel

Hét grote nadeel? Eva moet bij de publieke omroep terug naar het salarisplafond van 223 duizend euro per jaar, al kan ze dat met een leuke constructie vast wel iets omhoog schroeven. Het lijkt een serieuze optie, want als het Eva echt om het geld te doen is, dan kan ze zich de luxe niet permitteren om RTL te laten bungelen, zoals ze nu doet.

RTL Boulevard-ster Luuk Ikink vindt het opvallend: “Wat wel opvalt: RTL heeft kennelijk gezegd dat ze met haar door willen, maar zij moet er zélf nog even over nadenken, lijkt het.”

‘Dat vind ik gek’

Collega Rob Goossens vindt dat ook opvallend. “Ja, en dat vind ik gek. Ik vind het heel logisch dat RTL zegt dat ze verder willen, maar ik moet een beetje denken aan de situatie van toen zij naar RTL toe ging. Toen heeft ze bij de KRO-NCRV pas héél laat aangegeven van: ‘Hé, ik ga weg’.”

Dat was toen best een valse actie van Eva. Ze hoopte dat de NPO niet op tijd een vervanger zou vinden, zodat ze zonder al te veel weerstand bij RTL van start kon gaan. Uiteindelijk bleek haar opvolger Op1 het prima te doen. “Als ze nu ook weer op het laatste moment zegt: ‘Het hoeft van mij niet meer’, dan stel je wel RTL voor een voldongen feit.”

Lagere kijkcijfers

Tot slot: waar wijt Eva haar ingestorte kijkcijfers aan? “Kijk, zolang als ik dit werk doe – ik zit nu twintig jaar in de journalistiek – zie je dat de lineaire kijkcijfers afnemen. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het niet belangrijk vind of dat ik niet hoge kijkcijfers wil. Natuurlijk wil je dat.”

Ze vervolgt: “Maar het is wel de werkelijkheid waar binnen ik nu moet opereren, dat het niet meer is zoals het vroeger was. Ik merk het aan mijn eigen kijkgedrag. Er is een enórm aanbod. Ik kijk ook naar streamingdiensten.”

Interessante uitleg van Eva. Wel opvallend dat concurrent Vandaag Inside daar dan géén last van heeft.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Eva Jinek voorsorteert op het zevenuurslot van NPO 1?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen