Peter van der Vorst in de penarie? ‘RTL 4 in gevaar, sleet zit erop’

Peter van der Vorst, de zenderbaas van RTL 4, zit volgens Angela de Jong aardig in de penarie. Ze stelt dat de sleet erop zit bij de programmering van zijn familiezender. “Het gaat mis.”

Peter van der Vorst en Angela de Jong © RTL, Michel Schnater / M

RTL 4 heeft de programmering aan het begin van de coronacrisis rigoureus omgegooid: GTST ging terug van vijf naar vier avonden per week en op prime time werd het aantal programma’s teruggebracht van twee naar één. Hoe dat werd opgevuld? Het overgebleven programma werd opgerekt naar anderhalf uur, net als de late talkshow erna.

Alles duurt te lang

Nu de coronacrisis voorbij is, houdt RTL 4 nog steeds vast aan deze zogeheten ‘blockbusterstrategie’. Eén klein detail: de coronacrisis is al lang en breed voorbij. Waarom de zender er nog steeds aan vasthoudt is overduidelijk: twee uitgerekte programma’s per avond zijn veel goedkoper dan drie kortere programma’s.

Toch begint deze strategie zich nu tegen de zender te keren. Eva Jinek heeft een vrije val naar beneden beleefd, omdat haar programma op een gegeven moment echt ridicuul lang werd, soms wel 1 uur en 45 minuten (!) per avond. En ook over de lange shows op prime time begint men te morren: anderhalf uur Help Mijn Man Is Klusser vindt men te lang.

‘Fut lijkt eruit’

Angela de Jong, de gevreesde tv-columniste van het AD, vindt dat zenderbaas Peter van der Vorst moet ingrijpen. “De fut lijkt er een beetje uit bij RTL. Als je niet de ene reeks van Expeditie Robinson krijgt dan krijg je de andere wel en dan is het weer of Help Mijn Man Is Klusser of noem maar op wat ze er allemaal in gooien”, zegt ze in de AD Mediapodcast.

Ze vervolgt: “Het is allemaal anderhalf uur, dus heel veel smaken zijn er niet. En daarna krijg je anderhalf uur een talkshow. Heel lang hebben ze daar redelijk mee kunnen scoren, maar inmiddels zie je wel dat het op heel veel avonden naar beneden zakt.”

‘Ga investeren!’

Mediajournalist Marcus den Blanken is het daar helemaal mee eens. “Inmiddels zijn we verder, de overname is niet doorgegaan, er kan weer geïnvesteerd worden en ik zit nog steeds naar anderhalf uur Help Mijn Man Is Klusser te kijken. Ja, sorry! En GTST is nog steeds op vrijdag verdwenen.”

Hij vervolgt: “Het wordt toch wel tijd dat je op een gegeven moment zegt: ‘We gaan weer wat nieuws doen en we gaan weer die programma’s een normale lengte geven.’ Ik zat De Verraders te kijken en dat duurt op Videoland (zonder reclame, red.) al 1 uur en 19 minuten. Ik weet niet hoe lang die uitzendingen dan op tv zijn.”

Collega Dennis Jansen: “Dat is echt niet te doen.”

‘Doe wat leuks!’

RTL 4 moet het schema opfrissen, vindt Marcus. “Doe eens wat leuks. De TV Kantine hadden we vroeger ertussen zitten. Dat was ook een programma van een half uurtje.”

Angela: “Help Mijn Man Is Klusser is aan zijn 384ste seizoen bezig. En wéér John van den Heuvel met Ontvoerd. Weet Ik Veel is ook continu door. Vroeger, en dat was nog niet eens zo heel lang geleden, had je op zondagavond Divorce staan of de Familie Kruys of Meisje van Plezier.”

Sleet op RTL 4?

Wat moet Peter volgens haar doen? “Kortere programma’s en zorg dat je op RTL 4 eens wat gaat doen. Het gaat echt… Down the drain is wel heel zwaar aangezet, maar je ziet echt de sleet erop zitten.”

SBS 6 trekt plotseling behoorlijk aan, dus RTL 4 kan niet achterover leunen. “Dat zie je dus nu een beetje gebeuren, want SBS is vrij steady en RTL teert echt te lang op bewezen successen uit het verleden. Dat hebben we al eerder gezien in de geschiedenis. Dan gaat het op een gegeven moment keihard mis.”

Marcus besluit: “SBS haalt RTL nu gewoon regelmatig in en dat is toch wel echt een teken aan de wand.”

AD Mediapodcast

De AD Mediapodcast kunt u onderstaand beluisteren:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het terecht dat Peter van der Vorst een wake-upcall krijgt van Angela de Jong?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen