Frank Dane stelt André Hazes jr. nul vragen over ‘plagiaat’-liedje

De ondraaglijke leegheid van Frank Dane’s radioshow neemt verbijsterende vormen aan. Klappen en joelen voor André Hazes jr. kan hij als de beste, maar één kritische vraag? Te veel gevraagd.

Frank Dane en André Hazes jr. © Radio 538, RTL

Frank Dane is eigenlijk hét gezicht van alles wat er mis is met Radio 538. De radiozender was ooit de nummer één van Nederland, maar tegenwoordig staat het steeds irrelevanter wordende station niet eens meer in de top vijf. De spotgoedkope zusterzender Sky Radio, een soort Spotify-afspeellijst maar dan met reclames, staat daar wél in.

Juichende Frank

Verbazingwekkend? Nou, nee. De boegbeelden stralen zóveel leegheid uit dat het gewoon een beetje gênant is om een 538-luisteraar te zijn. De ochtend-dj, Wietze de Jager, roept continu dat hij een papadag wil en op ouderschapsverlof hoopt, terwijl de middag-dj Frank elke dag weer een grenzeloze hoeveelheid mierzoete drek over de luisteraar uitstort.

Vooral de gesprekjes die Frank met collega-BN’ers voert zijn écht niet meer van deze tijd. De radio-dj en zijn sidekicks lijken een soort wedstrijdje te doen wie het diepst bij de gast in de kont kan kruipen. Juichen, lachen, klappen, gieren, brullen: het incrowd-feestje knalt elke dag weer de speakers uit. Maar zit de luisteraar daar op te wachten?

‘Plagiaat’-liedje

Nee. Op een dag dat André Hazes jr. de headlines van de showmedia beheerst, heeft Frank eigenlijk maar één taak als hij live op de radio de volkszanger aan de telefoon heeft: hoe zit het nou met zijn nieuwe ‘plagiaat’-single Deel Van Mij?

Júist een medium dat zoveel muziekliefhebbers trekt zou daarin geïnteresseerd moeten zijn, maar nee… Frank wil van André weten of hij hem misschien weer wil gaan volgen op Instagram. André heeft íedereen ontvolgd om schoon schip te maken, maar de radio-dj verlangt maar één ding: “Wil je dan misschien alléén mij gaan volgen? Ach, toe nou!”

Wát een schoolpleinniveau.

Publiciteitsstunt

André legt uit waarom zijn hele Instagram-pagina is schoongeveegd: “Ik las dat het een publiciteitsstunt enzo was. Dat is misschien qua de mensen achter mij zo, maar ik vond zelf mijn Insta gewoon een rommeltje. Er stonden best wel veel foto’s op en ik zit wel eens met mijn zoon te scrollen, maar achter elke foto heb ik een herinnering, snap je?”

Hij vervolgt: “En die waren niet altijd even fijn. Ik wil gewoon helemaal met een schone lei beginnen en ook op mijn Insta. Ik wil dat het daar gewoon netjes is en niet dat ik elke keer een verzopen kop zie.”

Gavin DeGraw

Frank gaat op werkelijk íeder moment een vraag over André’s nieuwe single Deel Van Mij uit de weg, is te horen in de uitzending op 538. Het korte fragment dat de zanger heeft gedeeld van zijn liedje lijkt één-op-één op de Gavin DeGraw-hit Fire, en buiten de radio-dj om vraagt werkelijk iedereen zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Pratend over zijn Insta-pagina maakt André op een gegeven moment uit zichzelf een grap over de plagiaatrel: “Ik ga één iemand volgen en dat is die Gavin DeGraw, want ik pik nu dus zijn muziek. Hahaha. Ik moet op de hoogte blijven van hem, toch?”

Dé mogelijkheid voor Frank om erop in te haken. Want hoe zit het nou met die gelijkenissen van dat akkoordenschema, de toonsoort, het tempo en die melodielijn? Welnee. Lachen, gieren, brullen. En klappen! Joelen!

Primeur

Het liedje van André gaat donderdag in première. Waar? Je raadt het al: de middagshow van Frank Dane. André vindt dat heerlijk, zo’n warm slijmbad. Net als zijn moeder Rachel hekelt hij iedereen die ook maar een beetje kritiek op hem uit. Patty Brard? Direct ontvolgen. Wilfred Genee? Op de zwarte lijst.

André dompelt zichzelf volledig onder in zijn kritiekloze omgeving, maar volgens Privé-ster Jan Uriot kan hij maar beter wakker worden nu zijn ‘plagiaat’-liedje onder vuur ligt. “Dit wordt een rechtszaak, let maar op.”

Hoe erg is de schade volgens RTL Boulevard-deskundige Rob Goossens? Behoorlijk. “Robin Thicke en Pharrell hebben ooit zelfs 4 miljoen moeten aftikken bij Marvin Gaye vanwege Blurred Lines!”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen