Avondetappe-smeerpijp zorgt voor verbijstering: ‘Ik schaam me rot’

Marijn de Vries, oud-profwielrenner en journalist, voelt zich – nu de verhalen over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport zich opstapelen – eindelijk veilig genoeg om haar verhaal te doen.

De Avondetappe © NOS, Twitter

De verhalen over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport komen steeds meer los. Nu het Volkskrant-artikel over de wantoestanden eraan zit te komen, heeft Jack van Gelder als eerste zijn betrokkenheid bij twee incidenten opgebiecht. En deze mediastorm maakt dat ook oud-profwielrenner en journalist Marijn de Vries nu haar verhaal doet.

‘Wijven n**ken’

Marijn vertelt in een column bij NRC het shockerende verhaal over haar zomer bij De Avondetappe. Ze mocht in 2016 drie weken lang meedraaien als vaste analist van de wielertalkshow, naast Danny Nelissen en Rob Harmeling. In dat seizoen waren Dione de Graaff en Herman van der Zandt voor het eerst de presentatoren.

Het was een enorme deceptie. “Stel je voor dat je naast een collega in de auto belandt die dagenlang alleen maar smerige taal uitslaat. Soms zit er nog iemand in de auto, maar meestal ben je met hem alleen. Dan heeft hij het over wijven. En n**ken. Over welke wijven hij gen**kt heeft, met naam en toenaam. Welke wijven hij nog wil n**ken.”

‘Naakt, vies, klein’

Er is door Marijn ‘wel tien keer’ wat van gezegd, maar die collega ging volgens haar gewoon door. “Stel je voor dat de ander die er soms bijzit na twee weken naar je toe komt: Marijn, hij praat ook zo over jou. Hij zegt dat je wel kunt zien dat je lang van huis bent, aan hoe je loopt. Dat je een flinke beurt nodig hebt.”

Marijn voelde zich ‘naakt, vies, klein’ toen ze daarna weer naast deze collega in de auto moest zitten. Ze besloot naar de eindredacteur te stappen. “Stel je voor dat je dan te horen krijgt dat een ander autoschema maken heel lastig is. Maar vooruit, wordt er diep gezucht, dat moet dan maar.”

Raar sfeertje

Er is verder niets met de melding gedaan, aldus Marijn. “Een sfeertje waarin tegen je wordt gezegd dat je echt niet bang hoeft te zijn met hem in de auto te moeten hoor, hahaha. Iedereen lacht. En jij staat daar. Alleen. (…) Stel je voor dat je in dat sfeertje de leuke tv-analist moet zijn. Met de vieze praatjesmaker tegenover je aan tafel.”

Daarna was Marijn helemaal niet meer welkom. Ze deed haar verhaal bij de hoofdredacteur maar die liet nooit meer iets horen. Dat ze intussen ‘wel een van de vaste wieleranalisten op de Belgische televisie’ is geworden, bewijst dat het niet aan haar kwaliteiten ligt. “Het heeft mijn carrière beschadigd, maar vooral mij als persoon.”

‘Schaam me rot’

De Avondetappe-smeerpijp waar Marijn over schrijft zorgt voor veel verbijstering. Ze wordt overspoeld met steunreacties. “Een zeer heftige column die binnen komt en schreeuwt om actie maar vooral dat we voor achter en naast Marijn en anderen moeten staan”, zegt staatssecretaris Eric van der Burg bijvoorbeeld.

NPO Radio 1-presentator Lara Billie: “Ik schaam me voor wat je mee hebt moeten maken en stuur je heel veel liefs. ❤️”

NOS-verslaggever Thomas Spekschoor: “Ongelooflijk. Ik schaam me rot dat dit binnen onze organisatie gebeurd is.”

En Volkskrant-journalist Menno Pot: “Wat erg. Wat beschamend dat zo’n cultuurtje kan bestaan. Zo goed dat je het hebt opgeschreven.”

Tweet

De column van Marijn en alle reacties vindt u onder onderstaande tweet:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het terecht dat de hele hoofdredactie van NOS Sport opstapt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen