Avastars-flop ligt zéér gevoelig bij SBS 6: ‘Ze zijn heel zwijgzaam’

Het floppen van de vrijdagavondshow Avastars ligt volgens mediajournalist Jordi Versteegden buitengewoon gevoelig bij SBS 6. “Er komt steeds heel langzaam antwoord op mijn vragen.”

Avastars en John de Mol © SBS, William Rutten

John de Mol heeft er meer dan twintig jaar aan gewerkt en zat zelfs aan de desk van Shownieuws om erover te vertellen: Avastars, het programma waarin digitale poppetjes dansend en zingend de strijd met elkaar aangaan. Nu is die show dan eindelijk op televisie, maar blijkt het een tv-gedrocht te zijn en kijkt er dus geen hond naar.

Gevoelig

Normaal gesproken zou zo’n show alláng van de buis zijn verdwenen, maar in deze casus is de producent ook de zenderbaas, en dan ligt het allemaal toch nét wat anders. John betaalt, dus John bepaalt. En daarom moet de televisiekijker nog twee vrijdagavonden lang om SBS 6 heen zappen.

Je merkt echt dat dit heel erg gevoelig ligt bij het Talpa van John de Mol, vertelt mediajournalist Jordi Versteegden op de Telegraaf-site. “Het is opvallend dat ik al een aantal weken contact zoek met de communicatieafdeling van Talpa en dat er eigenlijk maar heel langzaam een reactie steeds komt op vragen over Avastars.”

Prestigeproject

Wat mailt Jordi dan naar Talpa? “Ik vroeg ze deze week bijvoorbeeld om een voorzichtige terugblik op dit bewogen eerste seizoen van Avastars en dat komt er dan niet. Ze zijn heel duidelijk: ‘We zenden komende vrijdag de halve finale uit en die vrijdag daarop de grote finale.’”

Vreemd, vindt hij. “Als deze trend doorzet met nu 117 duizend kijkers, dan hebben ze er deze week waarschijnlijk 100 duizend en heeft de finale minder dan 100 duizend kijkers. Het lijkt me niet echt de moeite waard om dat uit te zenden, maar goed: het is een soort van prestigeproject geworden.”

Megapersdag

Het zal voor John moeilijk te accepteren zijn dat dit zo geflopt is, denkt Jordi. “Ik denk steeds terug aan die gigantisch grote persdag van een paar weken geleden waar ik bij mocht zijn. Het was echt grootser dan groots hoe het daar ingericht was met een studio die ze speciaal voor die persdag weer hadden omgebouwd tot de studio van Avastars.”

Als iets dan zó genadeloos mislukt, dan is het volgens hem logisch dat hij daar vragen over heeft. “Er zat zóveel geld in en een programma dat dan zó ontzettend flopt vraagt natuurlijk om een evaluatie.”

Te nuchter

Verwacht Jordi dat John dit programma wel kan verkopen aan Aziatische landen? “Ik vraag het me af. Als je hier een programma voor 117 duizend kijkers wegzet, dan kan ik me niet voorstellen dat ze in Azië staan te springen om dat programma daar naartoe te halen.”

In Nederland zal dit nooit scoren, zelfs niet als het er niet zo gedateerd uitziet, besluit Jordi. “Wij zijn daar te nuchter voor, denk ik.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Als Avastars géén productie was van John de Mol, was dit dan na één aflevering van de buis verdwenen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen