Johan Derksen ontspoort tijdens extreme ruzie met Angela de Jong

Johan Derksen verliest massaal de steun van kijkers nu zijn adoratie van John de Mol heel enge vormen aanneemt. Hij hield gisteren een bizarre rant tegen Angela de Jong. “Ik ben je k*tstukjes zat!”

Angela de Jong en Johan Derksen © SBS 6

Angela de Jong en Johan Derksen raakten gisterenavond bijna slaags met elkaar in Vandaag Inside. Ze staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om John de Mol: zij benadert de mediamiljardair met een gezonde kritische blik, terwijl bij hem een soort van blinde adoratie overheerst. Het valt al langer op, maar nu valt de VI-ster keihard door de mand.

Johan woest op Angela

Week na week wringt Johan zich in bochten om de handel en wandel van John te verdedigen, maar wat er gisteren in VI gebeurde slaat echt alles. Hij sprak Angela woest aan op haar column van maandag, waarin ze terechte kritiek uitte op Johns omgang met de autistische bedenker van zijn show Marble Mania én op zijn ‘schijterige’ houding in het Voice-dossier.

Johan is wóest. “Jouw obsessie om De Mol een pootje te lichten is zó groot dat je doorslaat”, begon hij. Er volgde een hele discussie over de Marble Mania-rel – John lag in conflict met de autistische bedenker van de show – en daar kwam Johan niet heel sterk uit. “Zo is het niet gegaan. Zo is het helemaal niet gegaan”, riep hij wanhopig.

Blinde adoratie

Het is bizar hoe Johan totaal niet om kan gaan met kritiek op John en zijn Talpa. De documentaire van Tim Hofman over het Voice-schandaal omschrijft hij als ‘een flutprogrammaatje met allerlei suggestieve dingetjes’. En ook Johns grote ster Peter Gillis blijft hij verdedigen: “Die campingbaas is ook zo’n hobby van je. Ik moet dat steeds uitleggen en verdedigen.”

Angela vindt het belachelijk dat Peter gewoon verder mag op tv, Johan vindt dat normaal. Hij zegt: “Die directie is zelfs daarheen gegaan, hebben een gesprek met die man en die vrouw gehad en zij hebben gezegd: ‘Het is een echtelijke twist, maar er is echt niets gebeurd.’ Als het OM geen onderzoek instelt, is er dus niets gebeurd.”

Kwaad daglicht

Waar heeft Johan het over? Het OM heeft reeds besloten om Peter te gaan vervólgen voor mishandeling. “Het OM is een rechtszaak begonnen! Hallo, onderzoek?! Er loopt een rechtszaak, hè?”, aldus Angela. Hij daarop: “Jij pakt het allemaal aan om De Mol in een kwaad daglicht te stellen. Ik heb schijt aan John de Mol, want…”

Collega Wilfred Genee: “Dat merk je niet echt op dit moment.”

Johan: “Wij durven hier alles over John de Mol te zeggen, maar ik vind het stuitend wat jij doet en ik vind ook dat jouw hoofdredacteur je erop aan moet spreken, want je bent ongeloofwaardig.”

Monddood

Sterker nog: Johan wil dat Angela monddood wordt gemaakt door het AD als het gaat om kritiek op John. Hij vindt haar niet lovend genoeg. “De Mol wordt neergezet als een krullenjongen die niks gepresteerd heeft. (…) Jij hebt persoonlijk wat tegen De Mol en als ik hoofdredacteur van het AD was zou ik zeggen: ‘Angela, nou maar even niet over De Mol.’”

Een bizarre opvatting voor iemand die zélf wel overal ongefilterd zijn mening over wil ventileren. Angela: “Maar waarom lig jij wakker van de mening van ‘een huisvrouwtje uit Rotterdam’, vraag ik me af?”

Johan: “Oh, daar lig ik helemaal niet wakker van.”

Angela: “Nou, als ik een column schrijf over De Mol, dan wordt het hier ’s avonds altijd behandeld alsof het zo verschrikkelijk is dat ik de grote John de Mol van kritiek voorzie.”

Schandpaal

Angela wijst Johan er terecht op dat ze ook regelmatig kritiek uit op NPO-baas Frans Klein en RTL-baas Peter van der Vorst. “Dan hoor ik jou hier niet. Het is alleen maar als ik het over John de Mol heb.”

Johan: “Nee, maar het staat in geen verhouding met de hele familie De Mol die altijd aan de schandpaal genageld wordt.”

Angela: “Ik denk dat jij een kleine obsessie met mij hebt als ik over John de Mol schrijf.”

Wilfred wijst erop dat Angela in een heel jaar acht columns over John heeft geschreven: “Ik ben ook wel verbaasd. Je zit er wel heel fel in. Zo ken ik je eigenlijk helemaal niet. Wat is dat?”

Johan: “Ik vind dat zij als columnist in de fout gaat.”

‘K*tstukjes!’

Angela maakt volledig gehakt van Johan. “John heeft het grootste schandaal in zeventig jaar televisie aan zijn broek hangen, hij heeft mensen in dienst die beticht worden van huiselijk geweld, hij heeft een zoon die niet helemaal kosjer is. (…) Me dunkt dat ik die toch kritisch mag volgen? Maar als ik iets schrijf over John de Mol, dat is zó zielig voor John!”

Johan: “Ik heb geen medelijden met John de Mol.”

Angela: “Waarom boeit het jou dan?”

Johan: “Nou, die k*tstukjes van jou beginnen me tegen te staan.”

Angela: “Nou, dan lees je ze niet!”

Johan pissig: “Jij bent echt een vrouw. Dit gezeur… Deze discussies komen me echt…”

‘Je bent een engerd!’

Angela wijst vervolgens op de doofpotcultuur bij de vroegere Talpa-productie The Voice. Johan boos: “Ach, schei toch uit. Er hebben 1.100 mensen gewerkt aan The Voice alles bij elkaar in al die jaren en er hebben drie zich misdragen.”

Wederom heeft Johan zijn feiten niet op een rij. Angela corrigeert hem: “Vier.”

Johan: “Nou ja, hij zei tegen mij drie.”

En dat tekent precies dat Johan gewoon blind opdist wat hem vanuit Talpa wordt ingefluisterd. Angela: “Je wordt gebruikt. Dat valt me wel vaker op, ja.”

Johan bloedserieus: “Ik vind jou stuitend in je stukjes. Je bent altijd zo creatief dat als het níet over John de Mol gaat, je toch nog even drie katjes uitdeelt. Dat tekent jouw karakter. Je bent een beetje een engerd, af en toe.”

Gijp in kamp-Angela

Het wordt pas écht pijnlijk als René van der Gijp openlijk voor kamp-Angela kiest: “Johan, even serieus nu. Ik heb vrienden, die ken jij, laten we Rob Jansen noemen, ik ken er nog wel een paar… Die heb jij zó, zó afgezaagd in jouw columns, maar zó afgezaagd in jouw columns dat die mensen echt… Die hadden echt pijn ervan.”

Het tekent volgens Angela precies de hypocrisie van Johan. Hij is volgens haar gewoon een ‘Talpa-trekpop’. “Dan moet je weer koffie gaan drinken met Marco (Louwerens, een knecht van John, red.), dan worden de ‘feiten’ je even verteld en dan draai je hier aan tafel 180 graden.”

Johan: “Oh, waar ben ik in gedraaid?”

‘Dan kijk je niet!’

Angela wijst vervolgens op de bizarre draai van Johan in het dossier-Johnny de Mol: “Ik heb hier aan tafel gezeten en toen zei je: ‘Ja, ik denk dat hij het echt gedaan heeft. Ik denk echt dat Johnny fout is.’ (…) Je hebt een kopje koffie bij Marco gedronken en de andere avond was het: ‘Nee, het is allemaal afpersing, (…) dat wijf is gek.’”

Johan: “Dat is toch duidelijk? Die hebben een flamboyante relatie gehad en daarin is wat geduwd en getrokken. Ja, dat is duidelijk.”

Angela: “En er ligt een aangifte en er liggen foto’s van een beetje duwen en trekken?”

Johan: “Nee, nee, maar er is overal huiselijk geweld hoor. In één op de drie gezinnen, dus ook bij Johnny de Mol.”

Angela: “Des te belangrijker dus dat er op televisie een lijn wordt getrokken dat dat niet kan en dat we dat niet accepteren als maatschappij.”

Mond houden

Johan besluit de discussie met een punt dat gezien zijn voortdurende loftrompet over John en zijn Talpa geen enkele waarde heeft: “Wij zijn het enige Talpa-programma waarbij we in het contract hebben staan dat we over Talpa en de familie De Mol álles mogen zeggen.”

Angela: “Maar als ík er iets over zeg, dan moet ik mijn mond houden? Oké!”

Johan: “Ja, omdat ik me als lezer stoor aan dat repeterende gedrag van je.”

De heftige tv-ruzie tussen Angela en Johan kunt u terugzien in Vandaag Inside.

Extreem veel kritiek

Johan incasseert extreem veel kritiek op sociale media:

Fragment

Een fragment uit de bijna dertig minuten durende tv-ruzie:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wie steunt u in deze heftige televisieruzie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen