‘Talpa gebruikt Johan Derksen om publieke opinie te beïnvloeden’

Het is evident dat de top van Talpa Network, het mediabedrijf van John de Mol, actief probeert om de mening van Johan Derksen te beïnvloeden. Dat zegt AD-journalist Marcus den Blanken.

Johan Derksen © William Rutten

Johan Derksen neemt het in zijn populaire tv-programma Vandaag Inside continu op voor omstreden Talpa-collega’s, waaronder Peter Gillis en Johnny de Mol. Hij hekelt bijvoorbeeld de roep om deze heren van de buis te halen. “Als je tegenwoordig je vrouw een corrigerende tik geeft, dan moet je van tv”, foetert hij dan.

Slaafse SBS-sterren

De geloofwaardigheid van Johan als het gaat om Talpa-gerelateerde zaken staat dermate onder druk, dat ze hem bij Vandaag Inside nu zelf maar hebben omgedoopt tot ‘de woordvoerder van John de Mol’. Een handige manier om zelfspot in te zetten, maar ondertussen hebben de gekleurde meningen van Johan natuurlijk wel degelijk impact.

Het is veel kenners ook opgevallen dat Johan en andere SBS 6-sterren hebben geprobeerd om Tim Hofman in diskrediet te brengen. Vorige week, de dag voordat hij zijn reportage over Johns betrokkenheid bij het Voice-schandaal, werd Tim in alle actuele programma’s van SBS 6 afgekraakt. Ook daar deed Johan toen fanatiek aan mee.

‘Johan wordt ingezet’

Marcus den Blanken, mediajournalist van het AD, vindt het buitengewoon opvallend. “Wat mij stoort is dat vóórdat die uitzending van Tim Hofman te zien was, alle mensen bij Talpa alweer waren geïnstrueerd wat er van Talpa uit gedacht werd”, zegt hij in de mediapodcast van de krant.

Hij vervolgt: “Johan Derksen is bijvoorbeeld echt een prominent figuur en als hij wat zegt… Ik zag het ook na de uitzending van BOOS: zijn mening komt gewoon 120 voorbij in de vorm dat iemand anders dat opeens ook vindt. Niet omdat ze dat vinden, maar omdat Johan Derksen dat heeft gezegd.”

Instructies van Talpa

Het lijkt erop dat Johan wordt gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden, aldus Marcus. “Het is heel duidelijk te merken dat de top van Talpa met Johan Derksen praat. Ik wil niet zeggen dat hem op wordt gelegd van: ‘Zeg dit, zeg dat’, maar het is wel duidelijk dat het altijd de kant van Talpa is.”

Collega Angela de Jong vult aan: “Als er een kopje koffie is gedronken met ‘directeurtje’, dan verandert zijn mening nog wel eens, ook over Johnny de Mol. Dan heeft hij ‘het echte verhaal’.”

Loopjongen Bram

Bram Moszkowicz is ook zo’n gewillige loopjongen, aldus Angela. “Shownieuws ging de dag ervoor (voor de reportage van Tim, red.) ook vol op het orgel met Bram Moszkowicz. Dat het allemaal niet zou deugen, terwijl er nog helemaal niets bekend was.”

Ze besluit: “Het zijn bepaalde types, zoals een Bram Moszkowicz, die graag goed willen vallen bij de zender en de leiding en dan heel opzichtig de boel gaan verdedigen. Volgens mij moet je juist sympathie hebben voor de slachtoffers.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen