Tim den Besten krijgt steun van dochter Johan Derksen: ‘Niet oké!’

Tim den Besten krijgt steun van Marieke Derksen, de dochter van Johan Derksen. Ze vindt het onterecht hoe hard hij wordt aangepakt vanwege het zingen van een traditioneel sinterklaasliedje.

Tim den Besten en Marieke Derksen © RTL, Instagram

Het leven van Tim den Besten staat momenteel flink op zijn kop, omdat hij zijn goede vriend Nicolaas Veul tijdens de live-uitzending van de Canal Parade heeft toegezongen met een zin uit een traditioneel sinterklaasliedje. “Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht”, zong hij. De VPRO-ster wordt verweten een racist te zijn, omdat hij ‘knecht’ zong.

Marieke steunt Tim

Hoewel ook de AvroTros inmiddels een uitgebreid statement heeft afgegeven – het was volgens de omroep ‘ongelukkig‘ dat er tijdens Tims gezang zwarte mensen in beeld verschenen – blijft de kritiek aanhouden. Zo heeft de actiegroep Kick-Out Zwarte Piet de presentator compleet voor de bus gegooid. Gisterenmiddag zat hij huilend op NPO Radio 1.

Marieke Derksen, de dochter van Johan Derksen, heeft met hem te doen. “Dit is toch allemaal niet nodig?”, zegt de bazin van hituitgeverij Inside. “Die jongen bedoelde het niet verkeerd. Dat altijd zoeken naar een kwade bedoeling, zo vermoeiend. Als Tim den Besten al niet meer voldoet aan ‘woke’, wie dan nog wel?”

Weerzinwekkend

Het is ongelooflijk dat Tim nu een racist genoemd wordt door de gemeenschap waar hij onderdeel van uit dacht te maken, vindt Marieke. “De manier waarop er bijna een excuus wordt afgedwongen vind ik zorgelijk”, zegt ze. “Ik ben nog steeds links en feminist. Maar vind het nieuwe links weerzinwekkend.”

Tim wordt door de diverse gemeenschap afgemaakt vanwege vermeend racisme, terwijl de conservatieve gemeenschap hem een huilebalk vindt. “Nee, ik vind lacherig doen over Tim den Besten niet okay. Ik schrok me de eerste keer ook kapot, toen ik de haat kreeg. Het is echt heel destructief. Maakt je kapot.”

In shock

Marieke weet wat het is om opeens veel haat over je heen te krijgen. “Ik snap Tim wel, ik was in shock wat voor een haat ik kreeg door een opmerking van mijn vader. Je hebt geen idee, en dan kijken mensen je raar aan op straat. Heel eng!”

Ene Tamarys merkt op: “Marieke dit is een koekje van eigen deeg. Hij is zelf net zo woke. En ja dan moet ik daar ff hard om lachen om hem zo te zien zweten. Ze schieten zichzelf in de voet…”

Marieke daarop: “Klopt. Maar heb met hem te doen. Woke ging toch over medeleven?”

Vindt ze dat Tim de fout in is gegaan? “Tim den Besten deed in mijn ogen niets fout.”

Aansteller

De tranen van Tim zijn koren op de molen van de conservatieve gemeenschap. “Wie is die Tim überhaupt? En wat een druiloor, in tranen om een onschuldig liedje!”, zegt politica Annabel Nanninga bijvoorbeeld.

PVV-Kamerlid Martin Bosma: “We schakelen over naar het linkse gekkenhuis. Presentator van NPO66 citeert sinterklaasliedje. Een ernstige misdaad! AvroTros⁩ komt met officiële verklaring en biedt excuses aan.

Cabaretier Hans Teeuwen heeft Tim inmiddels ook op de hak genomen. Hij steekt de draak met Tims tranen in een ruim zeven minuten durende video. “Je hebt bloed aan je handen!”, roept hij tegen de presentator.

En Rob Goossens: “Jezus, wat een aansteller. Hij heeft geen kind doodgereden, hij heeft iets onhandigs gezegd, er zijn een hoop mensen boos. Get over it!”

Fragment

Het fragment van de emotionele Tim:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Tim den Besten een racist is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen