Op1 zorgt voor geshockeerde kijkers: ‘Ter Apel is geen dierentuin!’

De talkshow Op1 heeft televisiekijkers gisterenavond verbijsterd met de special vanuit het asielzoekerscentrum in Ter Apel. “Dit is gewoon smakeloos. Het is daar geen dierentuin!”

Giovanca Ostiana en Margje Fikse © NPO

Het zorgt al weken voor veel discussie in ons land: de asielcrisis. Het leek de makers van de talkshow Op1 een goed idee om gisterenavond een uitzending te maken vanuit het asielzoekerscentrum in Ter Apel, maar de uitwerking bleek op sommige momenten buitengewoon onsmakelijk. Vooral toen er asielzoekers achter hekken in beeld verschenen.

Dierentuin

Tv-kijkers reageren woest op dit ongemakkelijke beeld. “Ik hoef dit niet te zien. Dit is geen dierentuin waar je gezellig gaat uitzenden. En dát voor de EO. Belachelijk!!”, twittert Marian.

Kijker Levi vindt dit gewoon niet kunnen. “Gedehumaniseerd, alsof je naar dieren in een dierentuin zit te kijken. Zo onmenselijk en dat alles voor de kijkcijfers. Walgelijk.”

Blogfeedser is ook boos. “Het is vreselijk. De overgrote meerderheid is echt vluchteling, wordt eerst door onze overheid inhumaan behandeld en dan maakt Op1 een soort dierentuin van deze mensen.”

Linkse elite

Carlos hekelt de ‘linkse elite’. “Wat onmenselijk! Die mensen zitten daar met vieze wc’s, steekpartijen, aanrandingen, onbeschermd en zonder tent, ze kunnen niet slapen van de kou… En de linkse elite zit ze gewoon te bekijken als in de dierentuin, maar dan wel met een glas wijn erbij.”

Guus vindt het een dieptepunt in de Nederlandse tv-geschiedenis. “Op1 uitzenden ‘live vanuit Ter Apel’ is het walgelijke summum van de Nederlandse talkshowjournalistiek. Een azc is geen attractie, geen dierentuin. Wie dacht in hemelsnaam dat dit een goed idee was?”

‘Mijn god’

Presentator Diederik Ebbinge weet ook niet wat hij ziet. “Mijn god”, zegt hij.

Madelief daarop: “Dit is wel echt het putje van goede smaak. Heeft nou niemand in dit hele proces z’n vinger opgestoken om te zeggen dat dit misschien niet zo’n goed idee zou zijn?”

Plantenhandelaar Victor Hopman: “Was er ook een diepte-interview met Glennis Grace om te vragen hoe zij deze week heeft beleefd?”

En Erica Meiland-ex Sander van Betten: “Die mensen achter die hekken. Gênant gewoon. Op1, niet meer doen.”

Dixi

Trouw-columnist Emine Uğur: “Dat hek. De inmiddels beroemde Dixi die er half op staat. De drankjes op tafel. De dames die er met hun rug naartoe zitten. Alles, echt alles is zo, zo fout.”

Kijker Sjoerd: “In een enkel shot samengevat waarom een locatie-uitzending van Op1 vanuit Ter Apel nooit een goed idee was. Beschamend. Excuses van zowel Op1 als de COA-verantwoordelijken voor dit mensonterend stuk sensatie-tv zou op z’n plaats zijn.”

En tot slot RTL Ontbijtnieuws-presentator Boyan Ephraim: “Alleen dat hek, die luifels geven me al een ongemakkelijk gevoel, laat staan dit. Kan zo’n uitzending nou echt niet vanuit de studio gemaakt worden? Dit wil je asielzoekers, de schrijnende situatie en jezelf toch niet aandoen? Ongeacht wat je van het onderwerp vindt.”

Twitter

De vele boze reacties op Twitter:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Op1 gebruikt het asielzoekerscentrum in Ter Apel als decor. Onsmakelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen