Fidan Ekiz ergert zich aan Lieke van Lexmond: ‘Erin geluisd? Nee!’

Fidan Ekiz hekelt de manier waarop Lieke van Lexmond zich opstelde tijdens hun vraaggesprek in de talkshow Op1. “Dat het in de uitzending zo ongemakkelijk ging, is gewoon jammer.”

Fidan Ekiz en Lieke van Lexmond © NPO

Lieke van Lexmond en haar ‘maanzusje’ Jetteke lagen eind vorig jaar onder vuur vanwege het geven van ‘medische adviezen‘ in hun maankalender, het verkopen van nepedelstenen en hun mening over vaccinaties. Pas twee maanden geleden, eind juni, zat ze voor het eerst sinds die mediarel weer eens aan een talkshowtafel, namelijk bij Op1.

‘Lieke erin geluisd?!’

De reden dat Lieke aanschoof bij Op1 was om een of andere film te promoten, maar presentatrice Fidan Ekiz vroeg haar ook uitgebreid naar alle ophef van toen. Het zorgde zichtbaar voor irritatie bij Lieke en na de uitzending reageerden gelijkgestemde vrouwen als Doutzen Kroes woest. “Ze lijkt wel de roddelpers!”

Fidan vindt het achteraf gezien heel jammer dat Lieke zich zo defensief opstelde, zegt ze in het tijdschrift &C. “Ik werd afgemaakt, omdat ik haar ‘had willen aanpakken’, ‘haar erin had geluisd’. Nou sorry hoor, maar als ik iemand hard wil aanpakken, dan zou het Rutte zijn, niet Lieke van Lexmond. Wat heb ik daar nou bij te winnen?”

‘Afgesproken met haar!’

De verraste reactie van Lieke was geveinsd, stelt Fidan. “Het was vooraf aangekondigd: we gaan het hebben over jouw jaar, niet alleen over die film.”

Chantal Janzen, die Fidan interviewt, zegt: “Als je dat dan echt niet wil, kan je daar beter niet gaan zitten.”

Fidan: “Dat vind ik ook. Daarom ging het gesprek ook zo stroef, ik dacht: wat gaat hier nou mis? Ze wist toch dat ik hiernaar zou vragen? Dat heb ik na afloop ook gecheckt bij de redacteur én bij Lieke zelf.”

Ongemakkelijk

De opstelling van Lieke heeft Fidan behoorlijk wat ellende opgeleverd. Onnodige ellende, briest de presentatrice. “Alles was van tevoren besproken. Ook met haar manager. Dus dat het in de uitzending zo ongemakkelijk ging, is gewoon jammer.”

Het is vooral vervelend dat men op sociale media als Twitter direct zo meegaat in die geveinsde verbazing van Lieke, vindt Fidan. “Wat ik vooral vervelend vind, is dat iedereen – kijkers, andere media, socialkanalen – meteen zo meegaat in die boosheid. Dat niemand mij of de redacteur even belt van: hoe zat het nou?”

Varkentje wassen

Ze willen je gelijk aan het spit hebben, aldus Fidan. Ze had liever gezien dat haar even om een reactie was gevraagd. “In plaats van te doen alsof ik een persoonlijke vendetta tegen haar heb en dacht: zo, dat varkentje gaan we even wassen. Die rechtlijnigheid en oordelendheid vind ik moeilijk.”

Overigens hield Fidan in dezelfde uitzending ook een stevig interview met een boer. Daarover is ze ook flink bekritiseerd. “Dat stoort me heel erg. Ik moet een boer toch ook gewoon kritisch kunnen bevragen? Zonder dat er meteen wordt geroepen dat ik ben omgekocht door D66?”, aldus de presentatrice, die inmiddels van Twitter is verdwenen.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen