Lieke van Lexmond onder vuur in Op1: ‘Dit is niet waar, Fidan Ekiz!’

Lieke van Lexmond werd gisterenavond in de talkshow Op1 het vuur aan de schenen gelegd door presentatrice Fidan Ekiz. “Nee, maar dat is helemaal niet waar! Nee, helemaal niet!”

Fidan Ekiz en Lieke van Lexmond © NPO

Het is alweer bijna negen maanden geleden dat Lieke van Lexmond en haar maanzusje Jetteke onder vuur lagen vanwege hun maankalender en hun mening over vaccinaties. De Rituals zag zich na zeer felle kritiek genoodzaakt om een pagina over hun samenwerking met de Lexmond-zusjes offline te halen.

Fidan kritisch

Vlak na die Rituals-rel ontstond er ook nog eens ophef over een ontdekking van Keuringsdienst van Waarde. Lieke beweerde in haar webshop ‘helende edelstenen‘ te verkopen, maar die bleken hartstikke nep te zijn. “Ze casht met bullshit!”, werd er geroepen. En ook Antoinette Hertsenberg was boos: “Wat ze doet gaat richting medische adviezen.”

Lieke heeft zich flink gedeisd gehouden, maar nu ze weer iets te promoten heeft – een romantische komedie – komt ze er niet onderuit. Ze werd gisteren in Op1 stevig ondervraagd door Fidan Ekiz. “Wat ik er zelf van heb meegekregen is dat het toch wel aardig richting het geven van medische adviezen ging”, legde de talkshowhost haar voor.

‘Dat is niet waar!’

Medische adviezen? Daar klopt niets van, antwoordt Lieke. “Nee, maar dat is helemaal niet waar. Nee, helemaal niet. Wij geven absoluut geen medische adviezen. Ik ben geen arts, ik ben geen dokter.”

Fidan: “Nou ja, de stand van de maan en ‘deze maand is het misschien niet handig om je te laten behandelen aan je spataderen’ bijvoorbeeld… Dat gaat wel richting medisch advies.”

Lieke: “Nee, maar dat staat er niet in hoor. Dat soort dingen vertellen wij helemaal niet. Absoluut niet zelfs. Weet je wat het is? Ik wil er ook niet te diep op ingaan, want ik ben hier voor de film.”

Fidan: “Of: ‘Ga niet naar de tandarts.’ Dat is misschien minder levensbedreigend… Nou ja, goed, mensen hebben het er natuurlijk wel over.”

Moederhart

Fidan: “De ophef ontstond natuurlijk vooral nadat je die brandbrief van Moederhart had getekend, die mensen opriepen om zich alleen aan de coronamaatregelen te houden als die in lijn lagen met hun geweten. Wat ik ervan heb gezien is dat Rituals zich vooral distantieerde omdat ze dachten: daar willen we niks mee te maken hebben.”

Lieke: “Ja, maar ze hebben zich dus niet gedistantieerd.”

Fidan: “Nou, als je een interview offline haalt…’

Lieke: “Maar ze hebben zich niet gedistantieerd. Nee, maar nogmaals: ze hebben zich niet gedistantieerd. We hebben een hele mooie samenwerking, ze hebben bijbesteld en we gaan weer met elkaar door. We hebben in Duitsland een prachtig podium waar mensen het geweldig vinden en in Nederland trouwens ook, dus dat is helemaal niet aan de orde.”

‘Dit wordt te politiek!’

Fidan: “Rituals vind ik in deze ook niet zozeer belangrijk, maar de kritiek die je dan krijgt als je zo’n Moederhart-manifest ondertekent, wat vind je daarvan?”

Lieke: “Maar we gaan nu iets heel politieks aan. Ik zit hier als enige niet uit de politiek aan tafel. Volgens mij hebben we genoeg gehoord.”

Fidan: “Waarom is het iets politieks dan? Ik vroeg alleen waarom je dat dan tekent en begrijp je de kritiek erop?”

Lieke: “Nee, ik begrijp het niet. Ik heb iets getekend, helemaal in het begin toen het net naar buiten kwam. Toen was het voor mij als moeder alleen een belangrijke boodschap dat je altijd je kinderen beschermt, wat er ook gebeurt. Dus als er iets gebeurt wat misschien op dat moment nog niet genoeg getest is en nog niet aan de orde is voor kinderen…”

Cancelpolitiek

Lieke vindt dat het allemaal enorm is opgeblazen. “Dat het later nog een heel eigen leven is gaan leiden en mensen er hun eigen draai aan hebben gegeven; daar heb ik helemaal geen zeggenschap over en dat interesseert me ook eigenlijk niet. (…) Media hebben het veel groter gemaakt dan het was.”

Ze vervolgt: “De cancelpolitiek is helaas toen ons ook even overkomen, omdat nou eenmaal sommige mensen het moeilijk vinden als er een smetje dreigt te komen. Dan gaan ze meteen on hold. Ik sta heel erg voor wat we doen.”

Keert ze trouwens nog terug op tv? “Dat weet ik nog niet. Ik wil projecten doen waar mijn hart ligt en als dat op mijn pad komt, dan pak ik het aan.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het raar dat Lieke van Lexmond deze rel zelf weer oprakelt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen