Fidan Ekiz in de bres voor Marc Overmars: ‘Hysterisch gecancel!’

Fidan Ekiz vindt dat de vieze voetbalbobo Marc Overmars veel te hard wordt aangepakt door de mensen. Ze ergert zich aan al dat ‘hysterisch gecancel’. “Wij vrouwen kunnen toch ook wat zeggen?”

Fidan Ekiz en Marc Overmars © HLF8

Marc Overmars is vertrokken als technisch directeur van Ajax omdat hij in de wandelgangen met dickpics liep te strooien. Nu is hij alweer aangenomen door een of andere Vlaamse voetbalclub en daar is iedereen woest over. Flauw, vindt Fidan Ekiz. Zij springt in de talkshow HLF8 voor hem in de bres.

Ergerlijk

Fidan ergert zich dood aan de kritiek op Marc. “Ik vind het inmiddels een beetje ergerlijk… Zonder dat ik overigens zijn grensoverschrijdende gedrag (maakt gebaar alsof ze dit tussen aanhalingstekens plaatst, red.) wil goedpraten. Daar gaat mijn verhaal eigenlijk over: er is geen nuance meer aan te brengen in het hele debat: je bent of voor of je bent tegen.”

Wat vindt zij dan? “Wat ik vind is dat wij ontzettend de neiging hebben om mensen meteen aan de schandpaal te nagelen en te cancelen en noem maar op. Bij Marc Overmars dacht ik op een gegeven moment – en ik ga dit toch echt zeggen, mijn kop gaat rollen waarschijnlijk… Ik vind dat het zó erg doorslaat.”

Machtspositie

Marc heeft toch gewoon op een ordinaire manier zijn machtspositie misbruikt? “Ja, hij stuurt een dickpic. Ja, hij stuurde dickpics vanuit zijn machtspositie. Natuurlijk, moet je niet doen. Maar wij kunnen als vrouwen toch ook op een gegeven moment zeggen: ‘Hé, ik ben hier niet van gediend, ik block jou gewoon, ik wil hier niets mee te maken hebben.’”

Verpakt alsof ze iets verfrissends zegt, is dit het aloude argument dat de dames zelf maar hadden moeten ingrijpen. Daarmee wordt volgens critici voorbijgegaan aan het feit dat er genoeg dames zijn die zich vanwege de machtsrelatie helemaal niet sterk genoeg voelen om een meerdere terecht te wijzen.

Moralistisch

Toch vindt Fidan de aanpak van Marc te ver gaan. “Het slaat zo erg door, ook in het maatschappelijk debat. Dat moralistische, dat emotionele. Ja, hij heeft dickpics gestuurd, maar er wordt dan gezegd dat hij veel te snel begint met werken. Wanneer is het dan wel goed genoeg om te beginnen met werken?”

Laat die man met rust, vindt Fidan. “Als jij sorry hebt gezegd, ben je dan ineens een minder slecht mens? Hoe wij allemaal over elkaar heen buitelen om iemand te cancelen. Oh, we draaien zijn muziek niet meer! En oh, ik ga hem niet meer sponsoren! Het is hysterisch!”

Linda

Dezelfde mening heeft ze over Linda de Mol, die betrokken is bij het Voice-schandaal. “Als je met de emoties van nu – toen was net die BOOS-aflevering geweest – terugkijkt, dan denk je toch ook: die vrouw is zo door het slijk gehaald. Zó aan de hoogste boom gehangen. Wat heeft ze gedaan? Wat heeft zij nou precies gedaan?”

Nou, het is meer wat Linda níet gedaan heeft. Zo wist ze bijvoorbeeld al geruime tijd van het vermeende seksuele wangedrag van Ali B, zónder dat aan haar broer te vertellen. En daar mag Linda zich best eens over verantwoorden bij een onafhankelijk medium, in plaats van te gillen dat je daar helemaal nooit meer wat over gaat zeggen.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Fidan Ekiz hekelt het 'hysterische gecancel'. Heeft u moeite met het cancelen van artiesten als Ali B, Glennis Grace en Marco Borsato?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen