Hélène Hendriks steekt mes in de rug van Talpa-dames: ‘Gemiste kans’

De Talpa-vrouwen die deze week zo moedig waren om een eerste stap te zetten in het doorbreken van de angstcultuur bij Talpa, krijgen een mes in de rug van collega Hélène Hendriks.

Hélène Hendriks © SBS 6

Het is inmiddels voor iedereen duidelijk dat er een angstcultuur heerst bij Talpa. Sterker nog: dat is zelfs bevestigd door John de Mols woordvoerder Johan Derksen. Zo’n cultuur staat vanzelfsprekend haaks op een veilig werkklimaat. Of een klimaat waarin je als deelnemer aan een Talpa-programma durft te ageren tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Hélène basht collega’s

Een groep anonieme Talpa-vrouwen heeft deze week een moedige eerste stap gezet in het doorbreken van die angstcultuur: in een paginagrote AD-advertentie lieten ze John weten dat het ‘niet aan de vrouwen ligt‘. Juist door die advertentie is John met een lange verklaring naar buiten gekomen, waarin hij een cultuuromslag belooft.

Alle lof dus voor deze Talpa-vrouwen, maar niet van backstabber Hélène Hendriks. Zij vindt de dames, net als Johan, maar laf. “Toen ik die advertentie ’s ochtends zag, bekroop me een klein beetje het gevoel van: komt het wel van de Talpa-vrouwen? Dat blijkt achteraf zo te zijn, maar ik dacht: wie zijn dat dan en wie zijn daarin gekend?”

Gemiste kans

Hélène heeft wat rondgebeld binnen het bedrijf om te kijken welke ‘laffe’ dames er achter zitten en niemand wilde bekennen tegen de conservatieve VI-ster. “Ik heb ook wat belletjes gedaan naar vrouwen in het bedrijf en niemand wist ervan. Uiteindelijk is het duidelijk wie het zijn, John heeft ermee gesproken, alleen ik vind dat het een gemiste kans is.”

De dames hebben met hun protest echt wat steken laten vallen, sneert Hélène. “Als je ‘Talpa-vrouwen’ benoemt, dan denk ik: er wordt gezegd dat er een angstcultuur is, en als er nou een moment is geweest om die angstcultuur te doorbreken, dan had je je naam en toenaam erbij moeten zetten. En niet ‘de Talpa-vrouwen’.”

Eigen schuld

Heeft Hélène nog meer onnozele uitspraken in petto? Ja! De angstcultuur bij Talpa is volgens haar namelijk voor een belangrijk deel te wijten aan de Talpa-medewerkers zélf. “Als je een cultuur wil veranderen, dan hebben de werknemers daar een heel belangrijke rol in. Je kan die faciliteiten wel hebben, maar als je er niet voor zorgt dat je monitort en sociale controle uitvoert bij elkaar…”

Niet alleen John de Mol moet veranderen, vindt Hélène. “Ik denk dat er een heel belangrijke rol voor iedereen is weggelegd en niet alleen voor een baas en een managementteam.”

Sterke vrouwen

Ah, dus de vrouwen – die in veel gevallen een stuk minder mondig zijn dan Hélène – moeten maar gewoon een beetje op elkaar letten. Een beetje sociale controle en dan komt het allemaal wel goed. Hoe naïef…

Ze vervolgt: “Het is misschien gevaarlijk wat ik zeg, want je zegt: ‘Het ligt niet aan de vrouwen.’ Nee, natuurlijk niet… Alleen er ligt wel een rol en een taak voor die vrouwen om de angstcultuur te doorbreken. De sterke vrouwen moeten het doen.”

Maar als die ‘sterke vrouwen’ vervolgens een protestadvertentie in het AD plaatsen, is het volgens Hélène ook weer niet goed. Laf, zijn ze dan.

Olifantenhuid

Al met al: missie geslaagd. Hélène kreeg van de conservatieve VI-mannen om haar heen allerlei complimentjes over haar ‘olifantenhuid’. Hélène heeft naar eigen zeggen immers om de haverklap te maken met seksueel getinte opmerkingen en dickpics, maar zij ‘zeurt’ tenminste niet zo. “Je weet hoe de voetballerij is…”

Tot slot laat Hélène weten dat ze zich zo ergert aan alle meningen over het Voice-misbruik. “Iedereen heeft z’n mening erover, die zit ik nou ook weer te verkondigen en op een gegeven moment word je er wel heel moe van. Dan denk ik: Jezus, alsjeblieft.”

Kritiek

Hélène stelt veel kijkers teleur. Het is evident dat ze zit te vissen naar complimenten van haar bekrompen VI-collega’s, zegt men. “Zo’n vrouw, ik weet niet wie het is, die dan doet alsof het allemaal meevalt. Stoer vertelt hoe goed zij ermee omgaat. Daar word ik zo ontzettend verdrietig van”, twittert onderzoeksjournalist Kim van Keken. “Lekker stoer doen tussen de mannen.”

Volgens journalist Ton F. van Dijk, tevens voormalig NPO 1-baas, is Hélène geen haar beter dan Johan. “De tafel van VI Vandaag was gevuld met trouwe voetsoldaten van John de Mol. De geur van bedorven meningen en eigenbelang was voor iedereen waarneembaar.”

Noot: de poll onder dit artikel heeft per abuis reeds korte tijd onder een ander artikel gestaan. Daarom waren er bij publicatie van dit artikel reeds stemmen op uitgebracht.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen