Fidan Ekiz op matje geroepen na uitspraken over omroep Akwasi

Fidan Ekiz denkt dat haar ontslag bij De Vooravond mede te maken heeft met haar voor BNNVARA onwelgevallige mening. Zo werd ze op het matje geroepen na haar uitspraken over Akwasi’s omroep.

Fidan Ekiz © HLF8

Voor de allereerste keer heeft Fidan Ekiz een interview gegeven over het plotseling van de buis halen van De Vooravond. Het programma is vervangen door Khalid & Sophie, dat zowel inhoudelijk als kijkcijfermatig veel minder goed scoorde. De officiële reden is dat De Vooravond ‘niet urgent genoeg’ was, maar dat is volgens de presentatrice een leugen.

Fidans opvattingen

BNNVARA was aan het liegen en draaien, vertelt Fidan in de talkshow HLF8. “Er werd niet gelijk de waarheid verteld. Ik heb er nog steeds niet m’n vinger achter wat daar precies is gebeurd en wie in eerste instantie dit heeft gewild… De NPO wijst een beetje naar BNNVARA en andersom.”

Wat denkt zij dat de reden is? “Wat niet benoemd wordt en wat ik wel echt zo heb ervaren en waar ik echt wel van overtuigd ben, is dat het te maken had met mijn opvattingen en uitspraken. Dat hoor je van alle kanten, dat hoor ik via collega’s ook en in de wandelgangen. Noem maar op.”

Op matje bij BNNVARA

Fidan moest regelmatig op het matje komen. “Ik heb wel een paar gesprekken gevoerd ook na interviews, van: ‘Dit is waar BNNVARA voor staat, dit is ons profiel.’ Ik dacht: dat weet ik wel, want ik ben ooit begonnen bij BNNVARA. Het was toch taboedoorbrekend en het gaat toch over vrijheid? Maar ja, dat geldt blijkbaar niet voor alles.”

Welke uitspraken vond de omroeptop niet leuk? “Ik heb bijvoorbeeld het een en ander geroepen over Geert Wilders. Ik zei dat het een politiek proces was. Ik heb ook het een en ander gezegd over Omroep Zwart, waar BNNVARA mee wil gaan samenwerken. Ik heb gezegd: ‘Als het Omroep Blank had geheten, dan had men gezegd: ‘Wat is dat nou?!’’”

‘Niet handig’

Opiniemaker Zihni Özdil sprak eerder al zijn vermoeden uit dat Fidan eruit is gegooid vanwege haar kritiek op Omroep Zwart. Dat is immers de nieuwe partner van BNNVARA. “Als je denkt dat de samenwerking van BNNVARA met de gesubsidieerde pigment-meters van ZWART hier geen rol in speelt, ben je naïef.”

Dat geeft Fidan nu toe. “Ik heb over al die dingen iets geroepen en daar zijn gesprekken over gevoerd, van: ‘Niet handig.’ Toen ze me vroegen werd juist nog gezegd: ‘We willen juist een ander geluid laten horen’, maar dat is ergens toch veranderd. (…) Ik raakte daardoor wel afgestompt.”

Fragment

Fidan bij HLF8:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Welk programma vond u inhoudelijk beter?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen