‘Fidan Ekiz viel niet goed bij nieuwe BNNVARA-partner Akwasi’

Het gedwongen vertrek van Fidan Ekiz bij De Vooravond heeft mede te maken met de nieuwe BNNVARA-partner ZWART, de omroep van Akwasi. Dat stelt opiniemaker Zihni Özdil op Twitter.

Akwasi, Fidan Ekiz en Zihni Özdil © RTL, NPO

Als donderslag bij heldere hemel zet BNNVARA zijn presentatoren van De Vooravond bij het grofvuil. Fidan Ekiz en Renze Klamer moeten na de zomervakantie plaatsmaken voor het meer links georiënteerde duo Khalid Kasem en Sophie Hilbrand. “Ik was al verbaasd dat het zo lang duurde”, twittert oud-GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil.

‘ZWART hekelt Fidan’

Het is volgens Zihni evident dat Fidan niet politiek correct genoeg was voor BNNVARA. Én voor de nieuwe omroeppartner ZWART. “Als je denkt dat de samenwerking van BNNVARA met de gesubsidieerde pigment-meters van ZWART hier geen rol in speelt, ben je naïef. Renze en Fidan liggen niet echt goed in die hoek, op z’n zachtst gezegd.”

Begin februari werd bekend dat BNNVARA de nieuwe omroep van Akwasi organisatorisch gaat ondersteunen. “De combinatie van de rijke journalistieke historie van de VARA en het brutale karakter van BNN inspireert ons”, liet de zwarte omroep weten. En dat terwijl Fidan de omroep eerder nog polariserend noemde.

Potverdriedubbeltjes

Zihni verbaasde zich er al over hoe lang Fidan Ekiz televisie mocht maken onder de vlag van BNNVARA. “In de almaar braver wordende Nederlandse mediacultuur der nikszeggende middelmatigheid, is er uiteraard geen plek voor Renze Klamer en Fidan Ekiz. Ze hadden soms een eigen mening, potverdriedubbeltjes nog aan toe.”

De officiële reden van de Fidan en Renze-exit is dat zij de talkshow te weinig ‘urgentie’ zouden geven. Renze stelt dat ze juist werden aangespoord om meer entertainment te bieden. Zihni: “Dat is paarsebroekentaal voor ‘het is niet de bedoeling dat jullie talkshow inhoud, laat staan controversiële inhoud heeft!’ Dat is dus ‘de urgentie’ die BNNVARA zocht.”

Kwezelarij

Fidan was gewoon ongewenst bij BNNVARA, stelt Zihni. “Fidan heeft allerlei transgressies begaan in dat opzicht. Zo heeft ze Lale Gül naar De Vooravond gehaald, mind you. En dát is niet de bedoeling, dat twee mensen van kleur de progressieve kwezelarij der lage verwachtingen ontstijgen.”

“BNN en VARA. Ooit de bastions van de ontregelende, daadwerkelijke progressiviteit. Waar het schuurde en knetterde. Nu gedegradeerd tot de media-arm der collectieve braafheid. Sad.”

‘Fidan niet links genoeg’

De opvatting dat Fidan kennelijk niet links genoeg was voor BNNVARA, wordt breed gedeeld. Nieuwe Revu-hoofdredacteur Jonathan Ursem: “Zou de Pim Fortuyn Prijs de doodskus voor Fidan Ekiz zijn geweest bij het linkse BNNVARA? Je vraagt je het toch af…”

Op1-basher Talitha Muusse: “Geen urgentie met Fidan Ekiz en Renze Klamer!? Fidan heeft zelfs pas nog de Pim Fortuyn Prijs gewonnen. Bijzonder.”

MAX’ tv-kenner Ron Vergouwen: “Het was nog zoeken naar de juiste toon, maar de basis met Renze Klamer en lekker uitgesproken Fidan Ekiz is goed. Maar blijkbaar is het duo niet links genoeg voor BNNVARA en wil de NPO hun oorspronkelijke keuze (Kasem) er op een erg onhandige manier alsnog doordrukken.”

Opiniemaker Yoeri Albrecht: “Hoe kun je in vredesnaam beweren dat Fidan Ekiz (met Renze Klamer) urgentie mist? Die vrouw IS urgentie. Klinkt naar heel iets anders, klinkt naar het verder terugschroeven van de pluriformiteit op de publieke omroep.”

Fidan reageert

Fidan heeft gereageerd in een tweet:

https://twitter.com/fidanekiz/status/1403116916483502080

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen