Angela de Jong: ‘Niemand durft kritisch te zijn over Jeangu Macrooy’

Angela de Jong heeft het idee dat Jeangu Macrooy na zijn enorme Songfestival-flater zo overdreven hysterisch onthaald werd, omdat de mensen bang zijn voor racismeroepers. “Niemand durft.”

Jeangu Macrooy © AvroTros

Het is lang geleden dat een Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival zó slecht in de smaak viel als het liedje Birth of a New Age van Jeangu Macrooy. Hij heeft het ook historisch slecht gedaan op het liedjesfestijn. Van alle kijkers in Europa kreeg hij geen énkele punt. Nog slechter dan Sha-La-Sieneke dus.

Op handen gedragen

Waar Sieneke vervolgens verguisd werd, wordt Jeangu op handen gedragen. Raar, vonden de deskundigen van Shownieuws. Helemaal niet raar, zegt Angela de Jong. Zij denkt dat Jeangu zo gespaard wordt uit angst voor mensen uit de ‘woke’-hoek, zegt ze in de mediapodcast van het AD.

Angela’s AD-collega Marcus den Blanken: “Er wordt nu gedaan alsof hij het heel goed heeft gedaan, maar hij heeft goed gezongen en een mooie act neergezet, maar het was natuurlijk gewoon veel te slecht voor het Songfestival.”

‘Niemand durft’

Presentator Manuel Venderbos: “The New York Times was wel enthousiast.”

Angela de Jong: “Ja, maar dat gaat vooral om de boodschap natuurlijk. Dan durft er niemand meer iets kritisch te zeggen volgens mij.”

De AD-opiniediva wijst erop dat er in de tekst van Jeangu’s liedje wordt verwezen naar de tijd van de slavernij, en de veerkracht van zwarte mensen. ‘De Nederlandse songfestivalinzending bevatte een Black Lives Matter-moment’, stond er in The New York Times.

Wokeparadijs

Marcus heeft zich geweldig geërgerd aan de berichtgeving in de Amerikaanse krant. “The New York Times is altijd een soort van heilig ding in de Nederlandse journalistiek, maar ik vind het AD stukken beter dan The New York Times. De Verenigde Staten is echt zó omgedoopt tot het wokeparadijs. Alles wat die boodschap heeft is fantastisch.”

Het liedje was echter bar slecht, legt hij uit. “Die boodschap was inderdaad goed, maar het was gewoon een niet goed liedje, wat helemaal niet daar paste.”

Angela: “Jij zegt dat die act goed was, maar dat vond ik ook niet. Die dansers, sorry. Die deden zo eng. Dan hebben we blijkbaar nog niets geleerd.”

Racisme

Voorafgaand aan het Songfestival was Angela ook al kritisch over Jeangu. Ze vond het zo flauw dat er vanuit het Jeangu-kamp zo gepikeerd werd gereageerd op de broccoligrapjes.

“Is het racisme als Jeangu Macrooy geen punten krijgt?”, vroeg Angela zich af.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen