‘Waarom wordt er zo euforisch gedaan over Jeangu Macrooy?!’

Jeangu Macrooy heeft het op het Songfestival nog slechter gedaan dan Sieneke, maar toch wordt hij in de media volop geprezen. Het leidt tot enige verbazing. “Waarom wordt er zo euforisch gedaan?”

Jeangu Macrooy © Rinse Fokkema

Na afloop van de Songfestival-finale werd Jeangu als een soort held binnengehaald in de studio van Op1. Het leidde gisteren tot enorm veel onbegrip bij de sterren van Shownieuws op SBS 6. “Waarom wordt er zo euforisch gedaan? Als ik de interviews op tv zie, dan is het bijna alsof we gewonnen hebben”, aldus topfotograaf William Rutten.

Jeangu als Jezus

Privé-baas Evert Santegoeds vindt dat ook uiterst merkwaardig. “Bij Paul de Leeuw was het net alsof Jezus de studio binnenliep toen hij binnenkwam. Het is een heel aardige en lieve jongen, iedereen is dol op hem, maar ja, jongens…”

Collega Tooske Ragas: “Ik vond zijn vertolking ook fantastisch, alleen dat liedje is het niet.”

Muziekkenner Ronald Molendijk: “Het is het Songfestival en in de basis draait het om het liedje. Daar gaat het over. Daarna komt er een vertolking van het liedje. De vertolking was goed gedaan, maar daar krijgen we dus geen punten voor. Een slecht liedje blijft een slecht liedje, ook al wordt het gezongen door een heel goede vocalist.”

Heel onverstandig

Het is volgens Ronald heel onverstandig dat we Jeangu met zijn liedje hebben gestuurd. “Ik heb het even laten uitschrijven door de redactie. We zijn van Joan Franka in 2012 gegaan naar Anouk, The Common Linnets, Trijntje, Douwe Bob, OG3NE, Waylon, Duncan Laurence naar… Jeangu.”

Het is vast goed bedoeld, zegt Ronald. “Maar wat ik daar een beetje voel is dat de Songfestival-organisatie in Nederland dacht: we willen zelf wel weer een beetje aan de knoppen zitten. En dat moeten we gewoon niet meer willen. Het niveau van de aan het Songfestival deelnemende landen is vaak heel hoog en Zwitserland heeft niet zitten slapen.”

Terug bij af

Zwitserland scoorde met de schrijver van Duncan Laurence’ liedje. “Die dacht: te gek die Duncan, we kunnen hem niet krijgen maar wie heeft dat liedje eigenlijk geschreven? Die hebben deze man gewoon even benaderd. Dan krijg je dit. Dit hadden wij ook kunnen hebben. Een gemiste kans.”

Evert: “We zijn een beetje terug bij af hè, met nul punten van de publieksjury. Dat doet me toch denken aan de 44 jaar dat we er helemaal niet toe deden.”

Kamerboerin onder vuur

Kamerboerin Caroline van der Plas denkt dat Jeangu het zo slecht heeft gedaan omdat hij uit de woke-hoek komt. “De woke-ik-moet-statement-maken-cultuur is er bij de bevolking dus niet. Mensen willen echt. Authentiek. De uitslag van het Songfestival zegt alles. Gewoon normaal doen is het gewone normaal. Gewone muziek verbindt.”

Het komt haar op een storm aan kritiek te staan. “Dit is echt puur racisme. Onversneden racisme. We wisten het al, dit is slechts een bevestiging”, zegt Marieke bijvoorbeeld. En Kluun: “Wauw, ófwel je snapt het écht niet, ofwel je wilt het niet snappen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen