Trouw-recensent: ‘Fidan Ekiz, meningen geven hoort niet bij jouw baan’

Er is weer iemand die vindt dat Fidan Ekiz haar meningen voor zich moet houden in De Vooravond, namelijk tv-columnist Maaike Bos van dagblad Trouw. “Het hoort niet bij haar baan.”

Fidan Ekiz © BNNVARA

Fidan Ekiz wordt de hele tijd onder vuur genomen omdat ze af en toe een mening geeft die je niet vaak hoort op televisie. Zo verbood de NOS zijn journalisten vorig jaar om aan te schuiven in haar programma en maande Beau van Erven Dorens de presentatrice om haar klep te houden. Nu doet ook Maaike Bos haar plasje over de kwestie.

Felle uitspraken

Maaike keek maandag vol verwachting naar de seizoensopener van De Vooravond. “Zou ze weer felle uitspraken doen, weer haar mening geven? Bij het nieuwe seizoen De Vooravond zat sensatiebelust Nederland klaar om te horen of Fidan Ekiz weer niet-linkse meningen zou geven in het ‘rode’ BNNVARA-programma.”

Dat viel een beetje tegen. Fidan vertelde alleen dat ze in het weekend geschaatst had met haar zoontje. Een beetje saai, omdat niemand zich daar boos over kan maken. Maaike vond het echter goed. Het is volgens haar niet de taak van een talkshowhost om je eigen meningen te verkondigen.

‘Hou je mening voor je!’

Hou je mening voor je, adviseert Maaike aan Fidan. “Van mij mag ze vinden wat ze vindt, het lijkt me alleen niet bij de baan horen. Wat is het toch met meningen dat die door alle voegen heen moeten barsten? Feiten zijn heilig, meningen gratis, leer je als journalist.”

Fidan mag al blij zijn maar haar prestigieuze positie als ‘nationaal vragensteller’, vindt Maaike. “Geef dan iedere gast het gevoel dat de interviewers open staan voor zijn of haar visie”, zegt ze.

Vooringenomen

Je voelt gewoon dat Fidan vooringenomen is, aldus Maaike. “Bij Fidan Ekiz denk ik: betrokken luisteraar, scherpe vragensteller, maar er kan een moment komen dat de gast niet de volgende kritische vraag, maar de wind van voren krijgt.”

Nee, Fidan doet dit niet zo handig, concludeert ze. “Wil je uit een gast halen wat er in zit, dan is dat misschien niet de weg.”

Overigens heeft Fidan zelf laten weten dat ze gewoon haar meningen blijft geven in De Vooravond.

Trouw-column

De column ‘Fidan Ekiz mag vinden wat ze vindt, maar haar mening geven hoort niet bij haar baan’ van Maaike Bos kunt u lezen op de Trouw-site.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen