Fidan Ekiz blijft haar omstreden mening geven in De Vooravond

Fidan Ekiz blijft in haar talkshow De Vooravond gewoon haar omstreden meningen verkondigen. Ze haalt haar schouders op voor de kritiek dat een talkshowhost dat niet zou moeten doen.

Fidan Ekiz © NPO

Het feit dat Fidan Ekiz als een van de weinige NPO-boegbeelden meningen verkondigt die niet politiek correct zijn, leidde vorig jaar tijdens het eerste seizoen van De Vooravond tot veel ophef. Zo verbood de NOS zijn journalisten om aan te schuiven in het programma en maande Beau van Erven Dorens haar om haar klep te houden.

Koppensneller

Vooral Fidans uitspraken over de islamitische koppensneller in Parijs zorgden voor flink wat ophef. Ze vond het bizar dat er in ons land zo weinig ophef was over de onthoofding van een leraar in Parijs die zijn leerlingen een cartoon van de profeet Mohammed had laten zien. “Ze zijn gewoon bang om te zeggen wat ze vinden en denken”, zei ze toen.

Daarna kon Fidan niet meer normaal over straat, legde ze gisteren uit in Op1, waar ze samen te gast was met haar co-host Renze Klamer. “Ik ben in elk geval blij hoe er is opgetreden vanuit mijn omroep BNNVARA. Ze zaten er echt meteen bovenop. Ik heb persoonlijke beveiliging gekregen. Mijn agent was ook heel erg geschrokken.”

Fidan ontmoet bedreiger

Zelf reageerde Fidan in eerste instantie nuchter. “Aanvankelijk had ik nog zoiets van: dit is niet de eerste keer dat ik dit meemaak, maar nu werd er gezegd: je zit natuurlijk op een belangrijke plek op prime time en de reacties die je krijgt zijn niet niks.”

Uiteindelijk is de politie voortvarend te werk gegaan, aldus Fidan. “Ik heb aangifte gedaan en was verbaasd hoe snel ze aan het werk gingen. Er zijn drie mensen opgepakt, een van hen afgelopen dinsdag nog. Aankomende zaterdag ontmoet ik een van hen. Nou, ontmoeten klinkt dan weer heel gezellig, het is niet dat we gaan thee drinken, maar ik ga wel in gesprek.”

“Ik heb gezegd dat ik nieuwsgierig ben naar waarom en hoe. Dit is een accounthouder op sociale media die zijn volgers ophitst en een lastercampagne begint tegen mensen zoals ik.”

Geen zelfcensuur

Al die commotie drijft Fidan er niet toe om te stoppen met het geven van haar meningen. Geen zelfcensuur voor Fidan dus. “Wij openen allebei met een mening. Mijn meningen veroorzaken denk ik ophef omdat het misschien niet past in de heersende opvattingen in deze samenleving. Het valt op, maar Renze geeft net zo goed zijn mening.”

Renze: “Ik vind het wel grappig dat erover wordt gesproken alsof het iets nieuws is, terwijl iedereen hier volgens mij ook Sonja Barend hoog in het vaandel heeft staan. Als er iemand een mening had, dan was zij het was. Volgens mij weet je bij alle talkshowhosts in Nederland toch wel wat ze ergens van vinden. Bij ons is het een klein onderdeel van het format. Het is alleen maar de opening, maar er wordt een heel groot ding van gemaakt.”

Fragment

Fidan en Renze bij Op1:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen