NOS bevestigt boycot De Vooravond: ‘Te opiniërend’

NOS-directeur Marcel Gelauff bevestigt dat zijn sterjournalisten niet aan mogen schuiven in de talkshow De Vooravond met de politiek incorrecte Fidan Ekiz. Het programma is te opiniërend. Dat laat hij weten aan het AD. Marcel wilde eerst even kijken hoe De Vooravond zich zou ontwikkelen. “En het ontwikkelt zich echt tot een opiniërend programma. Daar is op zich niks mis mee“, zegt hij. “Maar dan is het wel de vraag of NOS-mensen, die volstrekt objectief opereren, daar bij passen.

Fidan staat bekend om haar politiek incorrecte uitspraken, onder meer over de islam, en kennelijk is dat te opiniërend. “Moet je als NOS in een sterk opiniërend programma zitten?”, aldus Gelauff. “Op dit moment zeg ik ‘nee’. Misschien wordt dat in de toekomst nog anders.

Wat is dit voor iets bizars? “Wij wijzen heel frequent dergelijke verzoeken af. Met onze volume willen we ook zeer selectief omgaan in welk programma we willen en kunnen zitten. Maar dat heeft beslist niets te maken met dat de meningen daar mij onwelgevallig zijn. Ik vind het wel ver gaan om dat zo in een tweet de wereld in te slingeren.”

Waarom zaten de NOS-sterren dan wel in DWDD? Dat was toch ook opiniërend? “Dan kom je uit op de moeilijke discussie hoe je ‘opiniërend’ precies moet definiëren. Het gaat om de sfeer en de aanpak van een programma. En of je de missie van de NOS helpt als iemand van ons daar aanschuift. Dat is in het geval van De Vooravond momenteel niet het geval.”

Fidan Ekiz onthulde de NOS-boycot vanmiddag op Twitter. Veel mediaprominenten reageren er verbijsterd op.

De NOS-sterren mogen vanaf volgende week wél weer opdraven in de vroege talkshow van NPO 1. Dan keert M namelijk weer terug op de buis. Opiniërend, maar dan het soort opiniërend waar Marcel Gelauff wel van houdt.

Foto: NOS

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen