Fidan Ekiz: ‘Het kan me niet schelen wat Beau vindt’

Fidan Ekiz haalt haar schouders op voor wat Beau van Erven Dorens vindt van haar rol in De Vooravond. Ze heeft helemaal geen zin om een pratende pop te zijn. Dat laat ze weten in de Volkskrant.

Fidan Ekiz Foto: Natalia van der Zalm

Aan het eind van de zomer begon Fidan Ekiz samen met Renze Klamer op het tijdstip van De Wereld Draait Door met het nieuwe programma De Vooravond. Ze veroorzaakte af en toe wat commotie door als talkshowhost haar eigen mening te verkondigen. Beau vindt dat Fidan haar mond moet houden; hij vindt haar een ijdeltuit.

Fidan zegt in een reactie ‘dat het haar niet zoveel kan schelen wat Van Erven Dorens over haar zegt’, zo is te lezen in de Volkskrant. “Toen ik werd gevraagd om De vooravond te presenteren, had ik één voorwaarde. Ik wil er niet gaan zitten als een pop die slechts vragen opwerpt”, zegt ze. “Als presentator wil ik mezelf blijven en daar hoort meepraten bij.”

De mening van Beau is niet representatief voor de mening van de kijker, benadrukt Fidan. “Kijkers reageren daar positief op. Ze zeggen: je bent authentiek.”

Hypocriet

De kritiek is volgens Fidan vooral hypocriet, omdat álle talkshowhosts hun mening laten doorsijpelen, maar dan niet zo aan de oppervlakte. “Ze werpen een gast bijvoorbeeld iets tegen door te zeggen: ‘Men zegt’, of: ‘In de maatschappij klinkt’, terwijl ze dat zelf ook vinden. Dat kan, maar voor mij heeft dat iets ongemakkelijks.”

Fidan heeft het zelf ook op die manier geprobeerd, maar toen voelde het voor haar ‘alsof ik presentatortje aan het spelen was’. “Journalisten maken aan de lopende band keuzen: ze bepalen wat nieuws is en hoe een onderwerp wordt ingekaderd. Daar spelen je eigen opvattingen altijd een rol in. Ik wil daar als tv-maker eerlijk over zijn.”

NOS-boycot

De presentatrice is niet van plan om te stoppen met het geven van haar mening. Volgens Fidan is het ook echt niet zo dat gasten niet meer aanschuiven omdat zij af en toe haar mening geven. Op de NOS na dan; die besloot De Vooravond te boycotten na haar uitspraken over het Wilders-proces.

Belachelijk, vindt Fidan het nog steeds. “Als ik me kritisch uitlaat over de weigering van het kabinet om kinderen uit het Griekse vluchtelingenkamp Moria op te nemen, klaagt er niemand. Dan past die opinie bij de heersende linkse opvattingen. Al het andere is plots ‘sterk opiniërend.”

Een groot artikel over interviewers die ook als opiniemakers fungeren kunt u lezen in de Volkskrant.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen