Ongekend: Talpa boycot AD na kritische berichtgeving

Geplaatst op di 13 okt 2020 om 9:45

Talpa Network heeft besloten om het AD te boycotten, omdat de krant te kritisch zou berichten over het mediabedrijf. Alle interviewafspraken die de krant had staan met de sterren van Talpa zijn afgezegd. Dat onthulde Johan Derksen gisteren in Veronica Inside, na een gesprek hierover met AD-journalist Dennis Jansen. Het is lang niet de eerste keer dat Talpa om zich heen slaat met censuurpogingen en boycots na onwelgevallige berichtgeving in de media. Talpa’s kleutergedrag treft ditmaal het AD.

Talpa gaat hiermee te ver, vindt Johan Derksen. “Dat vind ik nou weer zo teleurstellend hè? Ik dacht dat we bij een volwassen tv-zender zitten, Talpa. Ze betalen volwassen salarissen. Dan krijg je vanmiddag een journalist helemaal in paniek aan de lijn: alle interviews die hij gepland had met mensen van Talpa, of het nou van 538 was of van de tv, zijn allemaal gecanceld. Baantjer jr. had gezegd: ‘Door de negatieve publiciteit in het AD staan we ze niet meer te woord.’ Dat vind ik zó klein.”

Gastheer Wilfred Genee: “Paul Römer heb je het nu over hè?

Johan: “Ja.”

Collega René van der Gijp: “De negatieve publiciteit over Talpa? Van Angela en dat soort dingetjes?

Johan: “Van wie dan ook. Daar moet je boven staan.”

René: “Grote mensen zijn. Incasseren.”

Johan: “Zeker. Als mediabedrijf moet je daar immuun voor zijn.”

Wilred: “John de Mol komt zo wel geloof ik. Dan kunnen we het gelijk even met hem bespreken.”

Johan: “Ik denk dat hij daar niks van weet joh. Nee.”

Niet de eerste keer

Het blijft zorgelijk dat censuurpogingen en boycots zo gebruikelijk geworden zijn bij een bedrijf dat zélf journalistieke programma’s maakt en bovendien de eigenaar is van ’s lands nationale persbureau ANP. Dat het van Paul Römer af komt is ook twijfelachtig: hij was jarenlang de baas van Nieuwsuur-omroep NTR.

Ook Mediacourant heeft wel eens te maken gehad met de grillen van Talpa. Toen Giel Beelen vorig jaar op de radio riep dat er ‘vreselijkere dingen zijn dan kindermisbruik’, werd een artikel daarover op deze site niet op prijs gesteld. Het was voor Talpa reden om een advocaat af te sturen op Mediacourant, overigens zonder succes.

Toen Mediacourant vlak daarna ook nog meldde dat Talpa Radio ingrijpt als Shownieuws nieuwtjes over concurrent Qmusic op de website plaatst, was de maat vol voor het radiobedrijf en werd Mediacourant op de zwarte lijst geplaatst, ofwel van de mailinglist afgehaald. Dat werd snel daarna overigens weer ongedaan gemaakt.

De tenen zijn in Hilversums sowieso verbijsterend lang. Toen Erland Galjaard nog de scepter zwaaide bij RTL, heeft Mediacourant daar ook op de zwarte lijst gestaan, maar dan jarenlang, tot Erland vertrok bij RTL.

Nu Peter van der Vorst de scepter zwaait bij RTL is de negatieve houding van het mediabedrijf jegens de pers verleden tijd, terwijl er bij Talpa ondertussen juist een enorme angstcultuur is ontstaan.

Censuurdrift

Niet alleen extern, maar ook intern heeft men te maken met de Noord-Koreaanse grillen van de Talpa-top: Evert Santegoeds die een nieuwtje over Talpa-zender 538 meldt? Twee weken op non-actief! Jan Dijkgraaf die een kritische column over Gordon wil voorlezen? Verboten! Dennis Schouten die vertelt dat hij door Talpa op het matje is geroepen? Ontslagen!

Wilfred Genee, die zelf ook regelmatig buigt voor de Talpa-censuur, denkt dat de censuurdrift te maken heeft met de angst voor John de Mol. “Daardoor zijn ze ook allemaal weer bang naar buiten toe. Volgens mij weet John de helft van de tijd niet eens dat ze dingen verbieden”, zei hij eerder.

Geestig genoeg is Veronica Inside zelf ook nog altijd het slachtoffer van censuur. Vorige week heeft Talpa het fragment ‘Johan fikt eigen zender af: ‘Maandag moeten we naar John de Mol!” van de VI-site laten verwijderen.

Krankzinnig.

Foto: NPO, SBS, AD
62 Reacties op “Ongekend: Talpa boycot AD na kritische berichtgeving”


 1. west de 62e

  Wat gemeen van Talpa

 2. Jesse

  MAX vergooid miljoenen aan ledenwerving

  Een gids plus omslag voor 23,50
  bij bijvoorbeeld KN € 42 zonder omslag

 3. xandertje

  Hoezo Mediacourant op een zwarte lijst? Jullie interviewen toch niet en hebben Talpa of RTL toch niet nodig voor de artikelen? Wat hield dan die boycot /zwarte lijst in?

 4. Magnus Dickendorfer

  Fijn werken daar met die angstcultuur.

 5. MolTalk

  Wat ongelooflijk dom en ook kleinzielig. Zegt alles over Talpa en de mensen die daar aan het roer staan, narcistische proleten!

 6. jaja

  Jesse,

  Wat heeft dit er mee te maken?
  Jij bent dus ook een iemand die niet tegen kritiek kan!!

 7. jaja

  xandertje,

  Dat houd in dat ze beledigd zijn over wat er is geschreven over hun
  met andere woorden erg lange tenen.

 8. Chantal

  Derksen komt uit een ei, want dit soort dingen komen maar bij 1 persoon vandaan: JdM.
  Römer, Louwerens en de rest van die nitwits zijn slechts boodschappenjongetjes.

 9. Kuis

  “Interviews” door “journalisten” kunnen prima worden gebruikt om iemand zwart te maken.
  Als je dan wilt kiezen door wie, waar en hoe je word zwartgemaakt lijkt me niet zo raar.

  Laat al die “journalisten” zich eerst weer eens allemaal en altijd aan alle basisprincipes gaan houden.

  Waarheidsgetrouw en nauwgezet, onpartijdig en fair, controleerbaar en integer.

  En dit geld natuurlijk net zo goed voor “journalisten” Talpa zelf.

 10. Piet Sama

  Wat een lef van Talpa!

  Iedere dag maakt Hamsterwang er op een ziekelijk manier misbruik van de haat tegen de Mol.

  Wat gooooeeeeddd!!!!

 11. IngridHenk

  Over censuur gesproken:
  Waarom schenkt MC geen aandacht aan de tweet van Geert Wilders op zo-11-okt waarin hij de gevolgen van COVID-19 ontkent en dat de drukte in IC’s veroorzaakt wordt door de Mohammeds en de Fatima’s?
  Wordt deze man niet een beetje moe om steeds dezelfde onwaarheden te verkondigen? Hij kan misschien aandacht besteden aan de kindermisbruikers in NL, of zijn deze juist zijn achterban?

 12. Henk

  Zijn ze bij Talpa niet gewoon boos dat DPG (AD) Talpa niet wilt kopen?

 13. Misutoria

  Eigenlijk kun je niks anders concluderen dan dat het een paar volwassen kinderen zijn toch?
  De tijden van toen ze kind waren en met een blokkenhuisje aan het spelen waren herleven in de volwassen variant van hen jaren later. Ze zijn niet begaafd genoeg om dat zelf in te zien.

 14. Ricardo

  John zal VI binnenkort dumpen. Nog maar 629.000 kijkers voor de maandag. De kijkcijfers blijven maar dalen. Op de vrijdag nog maar rond de 400.000. Het is niet meer wat het was

 15. Annette

  Bij voetbal inside hadden ze laatst zelfs 50.000 kijkers. Daar zullen ze bij John de Mol niet blij mee zijn. En de heren beledigen de eigen stal. Snel exit lijkt me

 16. Geronimo

  Het AD zou wat kritischer mogen zijn op zaken die echt van belang zijn. Het AD, de krant die fout was tijdens de coronacrisis.

 17. Rob

  Nare club mensen bij Talpa!

 18. Geronimo

  Nee, Annette. Dat was een voorrondewedstrijd Champions League tussen Gent en Kiev. Ik ben ook voetballiefhebber, maar ook mij ging dat te ver.

 19. JdM Fan

  Straf het AD, JdM. Het AD is een NSB in de stiekum. Bom erop en zand erover.

 20. Henk

  John is een verwend klein kind, zijn onderdanen gaan zich nu ook zo gedragen,later…. komen alle verhalen naar buiten over het gedrag van John.Hoe zijn familie onder de plak zat en de angst van Erland en Wendy om hun baan te verliezen.Hoe machtig Gordon was want die wist te veel.

  Ooit gaat de beerput open.
  Johan Derksen en Angela de Jong, ik vertrouw op jullie.

 21. John de Rol

  Waarom een programma als voetbal inside ligt niet onder vuur bij de Talpa top aangezien daar laatst nog geen 50.000 mensen naar keken? Klassenjustitie

 22. Sjaak Trekhaak

  wat een vieze enge k*tclub is dat Talpa ook. als er één mediaorganisatie is waar ik niet zou willen werken is het talpa.

 23. Mediakenner

  De hele Veronica Inside is niks.
  Talpa betaald aan de jongens zoveel geld om Veronica 2 keer per week in de top 25 kijkcijfer te krijgen.
  En dan ongeveer 500.000 kijkers dure grap.
  John ik zou ze dumpen en je geld ergens anders in besteden.
  Veronica tv en radio dumpen samen met Net5
  En SBS6 en SBS9 opbouwen. SBS9 gebruiken voetbal, film en serie.
  SBS is een grote naam wat beter verkoopdag Talpa.
  Ver buiten Nederland kent niemand Talpa.

 24. ome H

  Annette
  di 13 okt 2020 om 10:17
  John de Rol
  di 13 okt 2020 om 10:30

  Jullie verspreiden gewoon fake-news

 25. MolTalk

  Talpa probeert de shitload aan (terechte) kritiek gewoon uit de pers te houden, omdat al die negatieve publiciteit alleen de verkoopprijs maar drukt. En dat wil ome John niet natuurlijk, zeker niet nu ie actief in dat verkoopproces zit!

 26. Garry glamour

  Talpa , steek je hand in eigen boezem , verras ons en maak betere programma’s , stop met al je d sterren en neem de kijker serieus .
  Als de programmering beter word , krijg je vanzelf complimenteren.
  Als je Römer heet betekend dat niet meteen dat je goede programma’s maakt . Sneu typje die Paul .

 27. Mart

  ‘Toen Erland Galjaard nog de scepter zwaaide bij RTL, heeft Mediacourant daar ook op de zwarte lijst gestaan, maar dan jarenlang, tot Erland vertrok bij RTL.

  Nu Peter van der Vorst de scepter zwaait bij RTL is de negatieve houding van het mediabedrijf jegens de pers verleden tijd, terwijl er bij Talpa ondertussen juist een enorme angstcultuur is ontstaan.’

  Dit zegt toch genoeg?!

 28. anoniem

  eigenaar ad uit belgie

  wakker worden

  de hollanders willen je breken

  stuur ze allemaal weg

  ook frits……………

 29. Ernestine

  Je zult toch bij zo’n club werken! Angst regeert bij Talpa🤬

 30. Thea

  Waarom zo veel aandacht voor voetbal inside? En waarom niets over het feit dat dat programma laatst 50.000 kijkers haalde en waarom is dat niet meteen van de buis? Omdat ze foute grappen maken? Elk ander programma dat zo vaak onder de 100.000 scoort gaat weg maar dit geouwehoer mag wel steeds minder kijkers hebben

 31. mark2

  Ik snap het wel! Prima actie

 32. LARENSE KIM JONG-UN

  Maak je geen enkele illusie, John de Mol weet altijd ALLES en bepaald ook altijd ALLES, ALLES!!! Ook dit absurde AD-veto (“ik verbied…”) komt direct uit het Larense Pentagon. Noord-Koreaanse praktijken daar bij Talpa, een dodelijke management by fear cultuur. De keffertjes Römer, Galjaard, Schmitz, Oosterman en Louwerens blaffen wel, maar durven nooit echt hun baasje te bijten. En wie betaald die bepaald en dat geldt helemaal voor de Larense Kim Jong-un, waarvoor iedereen, echt iedereen in zijn nabijheid héél diep buigt, altijd en overal! Behalve de ras-anarchist Johan Derksen dan. Go Johan, go Johan, go Johan…

 33. 🗣(wordt VAAK verwijderd...)

  @Thea: 50.000??? Op welke maandag of vrijdag was dat??

 34. IN HET HOL VAN DE MOL

  @Henk – 10:26
  Er zit toch al een boek over De Mol clan in de pen, van die enge Marc Kosters van Quote. Is al tig keer uitgesteld. De advocaten van De Mol ruiken bloed. Gerucht gaat in het Gooische dat een paar door de Mol gedumpte ex-Talpanen en niet bepaald eervol via de voordeur zijn afgezwaaid, ook aan een spraakmakend boek werken, IN HET HOL VAN DE…MOL! Kan niet wachten…smullen onder de Kerstboom.

 35. Maup Caransa

  Over censuur gesproken Talpa heeft nog nooit anders gedaan.

 36. Chelsey

  Een zéér terechte Talpa boycot van de Heer John de Mol en consorten als krachtig tegenreactie op de constante stroom kleuterachtige valse afbraakpogingen vanuit Bertelsmann AG in het krantje AD dat een strategische samenwerkingsverband heeft met rtL-Nederland! 100% Hollandse Talpa Network van John de Mol laat zich niet zomaar het kaas van het brood eten! En zeer zeker niet door Duitser Bertelsmann met z’n Europese Mediabedrijf RTL-GROUP! Hollanders zijn niet achterlijk al denken de Duitsers van wel! Zelfbenoemde tv recensente Angela de Jong kan overigens ook gewoon doorgaan met haar valse afbraakpogingen zonder medewerking van Talpa Network! Persoonlijk geef ik haar zeer weinig kans meer op succes aangezien ze keihard door de mand is gevallen hiermee! Haar valse aantijgingen op de Heer de Mol en zijn bedrijf is men niet vergeten én terecht!

 37. Chelsey

  … Haar valse aantijgingen over de Heer de Mol en zijn bedrijf is men niet vergeten én terecht! …

 38. CB

  Ik vraag me steeds meer af waarom ik diensten aan Talpa lever…
  Een bedrijf dat zegt journalistieke activiteiten te hebben die vervolgens een journalistiek medium boycot….

  Typisch.

 39. Chelsey

  … 100% Hollandse Talpa Network van John de Mol laat zich niet zomaar de kaas van het brood eten! …

 40. WEST*

  SBS WORT HIER AL JAAREN GEPSEZT
  dus terugge slaan jonges

 41. Chelsey

  … Overigens kan zelfbenoemd tv recensente Angela de Jong ook zonder medewerking van Talpa Network uiteraard gewoon doorgaan met haar valse afbraakpogingen! ..

 42. rob

  bekendeburen wordt ook door Shownieuws/ Talpa geboycot. Triest!

 43. Wouter

  Het fragment van Derksen over de zwarte gemeenschap en donkere spelers bij het Nederlands elftal.. dezelfde avond nog verwijderd van de site en YouTube.

 44. Een ander geluid

  Baantje junior….

 45. GW

  Interessante opsomming van een hele enge, door en door verrotte bedrijfscultuur.

  Ik blijf me er over verwonderen dat niemand op de nieuwsredacties hier eens een mooi onderzoeksproject van maakt. De verhalen liggen voor het oprapen lijkt me. En het neemt echt wel vormen aan die serieuzer zijn dan een kinderachtig spreekverbodje hier en daar. Reikt de macht van John de Mol dan zo ver? Angela de Jong zou dit kunnen maar zij beperkt zich tot de waan-van-de-dag-stukjes.

  Wie zou dit kunnen oppakken?

 46. GW

  In maart 2020 vroeg comedian Kevin T. Porter naar de ergste geruchten rondom Ellen DeGeneres. De talkshowhost die al jaren geplaagd wordt door verhalen van een toxische en tirannieke werksfeer achter de schermen. Er volgden meer dan 2.600 reacties en het was het begin van het einde voor Ellen. Artikelen in Variety etc. volgden waarin (ex-)werknemers eindelijk met hun ervaringen kwamen. De talkshowkijkcijfers van Ellen liggen nu aan de beademing. Einde Ellen.

  Enfin, na deze lange intro is eigenlijk mijn vraag: waar blijft de Nederlandse Kevin T. Porter inzake Talpa? En wie wordt het eerste schaap over de dam?

 47. Maup Caransa

  IngridHenk. Niemand heeft de plicht om andermans wanen te onderzoeken.

 48. Ra de Maker

  Paultje, hij komt steeds ongeloofwaardiger over. Zal hij dit nog lang blijven volhouden? Het is allemaal weer van een niveautje, “There are no Americans in Bagdad”. Get it!

 49. Miriam

  Wit-Russische praktijken.

 50. Pulpa-ANP en journalistiek. Onbetrouwbare besluiters kopen journalistiek om zelf te manipulreren.

  Hier blijkt maar weer uit dat Talpa en journalistiek geen betrouwbare combinatie is.

  Het ANP kan zomaar door John en Paul nieuws moeten uitzenden wat gemanipuleerd is omdat men geen negatief nieuws over Pulpa wenst.

 51. aammehoela

  Dictatoriaal gedrag van John de Mol. Begint op Trump te lijken.

 52. AlexF

  Ja kan me de reacties best voorstellen

  Alleen angela moet eens leren dat ze geen woordvoerder dan wel een tanktank van een media bedrijf is. Anders had ze maar een andere baan moeten nemen.

 53. Roddelpraat

  Wij van roddelpraat hebben horen zeggen, dat Angela ook over ons een harde mening heeft, dat voor vele verkeerd valt.

 54. Valereo

  Johan Derksen klaagt over angstcultuur bij Talpa maar hij is wel overgestapt naar Talpa dusja

 55. WIE DURFT DIT OP TE PAKKEN? BOB MILLER?

  @GW; WIE DURFT DIT OP TE PAKKEN? BOB MILLER?
  Inderdaad als je steeds al de (anonieme) reacties op MC leest dan zou je denken dat toch een keer de deksel van de put knalt. Maar wie is dan het eerste schaap, wie durft deze loopgravenoorlog af te trappen? Er zijn slechts een handje vol voorbeelden de afgelopen jaren die deze handschoen opgepakt hebben en het lef hadden om op te staan tegen de tirannie van De Mol. Even googelen en een paar “slachtoffers” van de despoot uit Blaricum rollen over het scherm. WIE DURFT DIT OP TE PAKKEN? Misschien dat hier een rol weggelegd is voor Mediacourant (Bob Miller…!!!) en een speciale rubriek kan starten met de échte verhalen over De Mol en de uitwassen van de angstcultuur bij Talpa en SBS? Als het eerste schaap…!?

 56. AlexF

  Valereo
  di 13 okt 2020 om 22:05

  Je hoeft voor John de Mol geen angst te hebben of andere gezellige mensen daar. Je moet gewoon doen waar je voor betaald word. En zorgen dat je creatief blijft.

 57. Donald Dumb

  Creatief en John de Mol/Talpa in een stukje tekst.
  Jij durft, AlexF.
  Talpa= een kopieerbedrijf…

 58. GrijzePilion

  Wanneer stoppen we eens massaal met het afnemen van Talpa troep en het steunen van die engnek van een John de Mol? Dat stuk viezigheid moest zo snel mogelijk de gevangenis in!

 59. Donald Dumb

  GrijzePilion.

  Ach, een deel van Nederland vind het leuk om afgestompt te worden. En besodemieterd…oppervlakkigheid regeert in Nederland. Dankzij J de Mol…
  De helden van vandaag zijn de Famke Louises en de Dave Roelvinken.
  Zover is NL gezonken…

 60. Donald Dumb

  Aammehoela.

  Waarom.weer Trump erbij halen?
  Je hebt gelijk hoor, maar waarom altijd die vergelijking met VS?
  Heeft Nederland geen eigen identiteit?
  Lijkt er niet op…

 61. Thijs

  En maar ijlen en smeken om aandacht.
  Pathetic.

 62. Piet Pannelap

  Familie Römer gedraagt zich altijd al als zielige mensjes. Nu ventileren ze het weer…. geen nieuws!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.