Fidan Ekiz: ‘NOS begon boycot na Wilders-uitspraken’

De NOS begon met het boycotten van De Vooravond nadat presentatrice van de show Fidan Ekiz begin september in de bres sprong voor Geert Wilders. Dat onthult ze in een toelichting aan het AD. Fidan riep in haar talkshow dat het proces tegen de PVV-leider een politiek proces is en kreeg het daarna op sociale media aan de stok met NOS-presentator Jeroen Stomphorst. Hij vond het ‘bijzonder dat een talkshowhost zo stelling neemt’. Achter de schermen begon het daar dus te broeien.

NOS-directeur Marcel Gelauff bevestigt dat zijn omroepgezichten niet welkom zijn in De Vooravond, omdat het programma ’te opiniërend’ zou zijn. Hij ontkent Fidans bewering dat hij de boycot zou hebben ingeroepen vanwege ‘onwelgevallige meningen’ in het programma.

Fidan Ekiz reageert: “Het is gewoon volstrekt belachelijk wat hij zegt. Wij hadden een aantal NOS-mensen op het bord staan die ook echt zouden komen. Het item was al voorbereid. Tot ik in de uitzending riep dat ik de Geert Wilders-zaak een politiek proces vind. Vrijwel direct daarna werd iedereen teruggetrokken.”

De boycot begon na de Wilders-uitspraken. “Het gaat dus wel degelijk over meningen die Gelauff niet aanstaan. Dat kan niet, dit gaat echt te ver. We leven niet in Noord-Korea.”

PVV-Kamerlid Martin Bosma is verbijsterd: “Totaal waanzinnig dit. Dus Ekiz zegt iets over Geert Wilders en wordt meteen geboycot door het NOS Journaal. Het is nog erger dan ik dacht.

DWDD en M

De NOS valt behoorlijk door de mand, aangezien omroepgezichten wél aanschoven bij de linkse talkshows M en DWDD. “Ik was vaak genoeg meer opiniërend als tafeldame in DWDD dan ik nu ben. En daar zat ik gewoon met NOS-mensen aan tafel. Of zij waren ook zelf tafeldame- of heer. En die zitten daar om een mening te geven.

BNNVARA-ster Tim Hofman is het met Fidan eens: “Gekke redenatie van Gelauff. DWDD was niet minder opiniërend dan De Vooravond, ook door tafelheren/dames (heeft Gelauff dan ook geen sterk antwoord op hier) en het gros van de Op1-presentatoren ís eveneens opiniemaker of open over visie.

Lees ook:
Fidan Ekiz: ‘NOS legt journalisten Vooravond-verbod op’ (vanmiddag)
NOS bevestigt boycot De Vooravond: ‘Te opiniërend’ (vanmiddag)
Mustafa Marghadi zet De Vooravond op zwarte lijst (vanmiddag)

Foto: BNNVARA

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen