Radio 2 verstevigt marktleiderschap ten koste van 538

Geplaatst op di 24 sep 2019 om 14:45

NPO Radio 2 verstevigt zijn positie als de grootste radiozender van ons land. De nummer twee, Radio 538, kwam vorige periode dichterbij, maar door een daling van het marktaandeel neemt het verschil nu weer toe. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal LuisterOnderzoek. Het publieke Radio 2 groeit van 11,8 naar 11,9 procent, terwijl Radio 538 flink terugzakt van 11,5 naar 11,0 procent. Toch is er ook positief nieuws voor Talpa Radio: Radio 10 herovert een plek in de top drie ten koste van Qmusic.

Radio 10 komt nu uit op 9,8 procent (+0,4) en Qmusic op 9,7 procent (-0,1). NPO Radio 1 maakt de top vijf nu af; die zender haalt Talpa’s Sky Radio in.

De strijd in de commerciële doelgroep 20 tot 49 gaat tussen Radio 538 (ditmaal 16,4 procent aandeel, fors lager dan vorig jaar) en Qmusic (15,8 procent, hoger dan vorig jaar).

Strijd in doelgroep gaat tussen 538 en Q

Qmusic wijst erop voor het eerst in zijn bestaan de populairste radiozender onder mannen te zijn. “Het is nog niet eerder voorgekomen dat de zender in de doelgroep mannen 20-49 jaar de grootste was. In de jongere doelgroep 20-34 jaar is Qmusic ook marktleider.

Ook deelt Q een vrolijke sneer uit aan 538. De van 538 naar Q verhuisde hitlijst Top 40 maakt Q nu marktleider in het tijdslot op vrijdag. “Het is mooi om te zien dat de mannelijke luisteraar onze programmering meer waardeert dan ooit. Bovendien toont de Top 40 wederom de meest relevante hitlijst te zijn“, zegt programmabaas Dave Minneboo.

Geen goednieuwsshow Talpa

Stil is het bij de PR van Talpa Radio. Alleen voor Radio 10 wordt de trompet van stal gehaald. “Radio 10 heeft de beste zomer ooit achter de rug. De zender heeft in de meetperiode juli – augustus 2019 een marktaandeel van 9,8 procent behaald in doelgroep 10+ en dat is het allerhoogste aandeel in deze meetperiode.

Zenderbaas Roland Snoeijer: “We zijn ongelooflijk blij en trots dat we onze luisteraars ook in de zomer een goede dag hebben bezorgd met de grootste hits aller tijden. En ook al stonden er niet veel files, er is ook weer behoorlijk gelachen in avondspits. Rob van Someren heeft met Somertijd de beste zomer ooit gehad op Radio 10.

Kelder

Vanuit de kelder komt Sublime FM met een goednieuwsbericht. “Sinds het starten van de ochtendshow is het marktaandeel gegroeid met 139 procent. Ook onze nieuwe vrijdagmiddagshow Funky Friday slaat goed aan. Deze nieuwe luistercijfers beschouwen we dan ook als de bevestiging van onze luisteraars dat wij op de goede weg zitten.”

Luistercijfers in de algemene doelgroep in juli-augustus:

 Nr Radiozender  Marktaandeel  Tov vorige maand  Vorig jaar
1 NPO Radio 2 11,9 procent +0,1 +1,3
2 Radio 538 11,0 procent -0,5 -0,5
3 Radio 10 9,8 procent +0,4 +1,0
4 Qmusic 9,7 procent -0,1 +0,3
5 NPO Radio 1 8,5 procent +0,5 +0,2
6 Sky Radio 8,4 procent -0,1 -0,6
7 NPO Radio 5 4,4 procent +0,3 +0,2
8 Radio Vero 3,6 procent +0,3 +0,3
9 100%NL 3,2 procent -0,4 -0,5
10 NPO 3FM 2,6 procent -0,1
11 NPO Radio 4 2,6 procent +0,5
12 SLAM! 1,4 procent -0,2 +0,5
13 Classic FM 1,1 procent +0,1 -0,2
14 Sublime 0,9 procent +0,3
15 BNR 0,6 procent -0,1 -0,2

Foto: Annemieke van der Togt, BNNVARA
53 Reacties op “Radio 2 verstevigt marktleiderschap ten koste van 538”


 1. Erwin

  Radio. Je weet wel, dat apparaatje dat niemand meer gebruikt in huis en alleen tijdens autoritjes casual luistert en direct van zender verandert bij reclame. Zo’n onderzoek zegt helemaal niets. En een half procent verschil, waar hebben we het dan over? En toch zijn er weer tientallen managers en zenderleiders druk met dit soort berichten. Wat een onzin.

 2. Ronnie

  @Erwin: Jouw luistergedrag betekent niet dat dit voor iedereen zo is. Mensen die dagelijks in de auto zitten voor hun werk (zoals ik), zijn nog goed via radio te bereiken. Zappen tijdens de reclame heeft weinig nut, reclame is er overal. Er zullen vast mensen zijn die schakelen naar eigen muziek, maar het weekbereik van radio is nog altijd vele malen hoger dan dat van digitale radio.

  Het is gewoon net als bij TV vooral nog weggelegd voor mensen boven de 35.

 3. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Precies dit.
  En radio2 blijft boeien terwijl je bij 538 doodgegooid wordt met reclames en onzinnig gezwets met een digitale lachband erachter.
  Dan is de keuze snel gemaakt.
  Autoritjes waren nog nooit zo leuk met radio 2 erbij.

 4. StefanV

  Radio 2, Q Music, Sky Radio, Radio 10…. allemaal leuk en aardig, maar het échte nieuws is natuurlijk dat 3FM doodleuk verder wegzakt. De score van 2,6 procent marktaandeel is 0,3 procent LAGER dan bij het aantreden van de nieuwe zendermanager. In plaats van gestaag herstel zakt 3FM alleen maar verder weg. Het is zo’n irrelevante radiozender geworden dat er in het bovenstaande artikel met geen woord over wordt gerept.

  Radio 2 is een goed beluisterbare zender, maar vist ook te veel in de vijver van 3FM. Wie naar 2 luistert, hoort een hoog gehalte “slachtofferhulp” voor teleurgestelde ex-3FM-luisteraars. Met andere woorden: veel muziek die eigenlijk beter bij 3FM past dan bij Radio 2. Van mij mag Radio 2 wel een tantje meer “contemporary” worden.

 5. ”VeronicaDoetHet?....Beter!“;

  T.o.v. dezelfde periode vorig jaar heeft 3FM 145.000 luisteraars verloren en Radio 538 64.000. Q-music heeft 251.000 en Radio 2 165.000 unieke luisteraars gewonnen. De andere stations varieerden van een verlies van 60.000 (100%NL) tot ook een winst van 165.000 (Radio5). Opvallend is de grote winst van Radio Veronica (161.000).

 6. Adam Curry met uitjes

  Radio 2 + 3fm: de enige zenders waarbij het om de (pop)muziek draait.
  538, Qmusic: zenders voor hersenloze tokkies, die om iedere poep en scheet lachen.

 7. janus

  Zeer verdiende score voor Radio 2.
  JW start op ontwikkelt zich ook goed. Briljante radio.
  En de middag met Stenders en De Wild blijft heerlijk.

 8. Pro Du Cent

  Wouter naar de uren van Gijs, die terug mag naar 3FM
  Rob ook op vrijdagmiddag
  Annemieke naar de uren van Wout
  en SHY met een uitroepteken op vrijdag en zondagnacht laten verhuizen naar SEX FM of zoiets
  Spijkers met Koppen naar radio 1 verhuizen
  en dan zal Radio 2 nog leuker worden om naar te luisteren.

 9. Zonder Naam

  @Pro Du Cent – Gijs Staverman naar 3FM? Hij is 53.

 10. Ron

  @StefanV: van a tot z eens met je betoog!

 11. Ron

  Gijs Staverman zou gewoon naar Radio 10 moeten. Past hij veel beter.

 12. Mandale

  Op de Talpa radio redactie zijn ze druk bezig om een persbericht te schrijven. Benieuwd waarmee ze komen. Er moet toch iets van Talpa nummer 1 zijn.

 13. StefanV

  @ Adam Curry met uitjes: De muziekkeuze op zowel Radio 2 als 3FM heeft een hoog politiek gehalte. Bepaalde muziek krijgt extra veel aandacht, bijvoorbeeld omdat het van eigen bodem is. Met hetzelfde gemak wordt veel betere muziek doodleuk genegeerd.

  538 luistert een stuk prettiger en draait simpelweg betere muziek dan 3FM: een visieloze radiozender waar ze muzikaal van de hak op de tak springen. Het lijkt wel of ze extra hun best doen om luisteraars zo snel mogelijk weg te jagen.

  Ik weet niet welke motieven de muzieksamenstellers bij 3FM precies hebben, maar de factor kwaliteit speelt een zeer geringe bijrol. De claim “Music starts here” maken ze ook niet waar: ze lopen achter de feiten aan en missen van alles. Het is meer een zender die hip wil doen, maar het niet is. En dan zwijg ik nog over de urban-crap; zolang ze daar geen afscheid van nemen, blijven luisteraars weg.

  @ Pro Du Cent: ik zou Spijkers Met Koppen verhuizen naar Radio 5, in plaats van Radio 1. Het programma past in elk geval niet op Radio 2.

 14. StefanV

  @ Ron (15:40), al bedoelde ik natuurlijk tandje, in plaats van “tantje” …

 15. Ron

  Zolang het argument gemaakt wordt ‘ja omdat het een zomerhit is, en dat willen we laten horen’ zal het nooit wat worden. Dit gaat over een quote die Sharid Alles heeft gemaakt in het AD:

  Jullie draaien meer alternatieve muziek, maar ook grote hits. Waarom is dat?

  ,,Natuurlijk doen we dat. Señorita van Shawn Mendes en Camila Cabello is een enorme zomerhit, die wil je laten horen. Maar de hoofdmoot is dat alternatieve geluid.’’

  Dan heb je het dus totaal niet begrepen en blijft het aanmodderen en kwakkelen…

 16. Ron

  P.s. vraag me trouwens af of ze wel weet wat het alternatieve geluid is? Ze denkt dat alles alternatief is, maar zo zit de wereld niet in elkaar natuurlijk…

 17. Wanny

  De laatste tijd heb ik Veronica ook weer wat vaker op staan. Die zender is een stuk verbeterd.

 18. Zonder Naam

  @Ron – Met 3fm’s argumentatie zouden ze zelfs een 2019-remake van het Smurfenlied kunnen draaien; stel dat dat zou bestaan, en het zou een superhit worden.

 19. Ron

  @Zonder naam: dat is inderdaad een argument waar je alle kanten mee op kunt, slaat als k. op Dirk dus wat die Alles roeptoetert.

 20. Wat Mij Bevalt

  Veronica Inside (Veronica) en Somertijd (Radio10) zijn de 2 toppers in de middag.
  De Grootste Hits Allertijden met Jeroen Nieuwenhuize op Radio 10 is heerlijk in de morgen thuis, in de auto of op het werk.
  En op de vrijdagmiddag zijn de twee toppers: De Friday Move (BNR) en De Top 40 (Q-Music). Al zou de dj van Q nog wel even in de leer mogen bij Jeroen Nieuwenhuize, de laatste echte mister Top40.

 21. Wat Mij Niet Bevalt

  Het lachertje van de radio: 3FM
  Ik zeg opheffen!

 22. Pro Du Cent

  @Zonder Naam – Okee, misschien willen ze Gijs wel ter verjonging bij Radio4 maar zeker niet naar Radio5. (En geef Radio5 dan de etherfrequentie van 3FM, want als ik de reacties zie luisteren de jonkies toch niet via de ether.)

 23. StefanV

  @ Ron: Toen Sharid Alles van FunX naar 3FM kwam, viel al te vrezen dat de urban-invloed zou toenemen. In plaats van die troep bij FunX te laten, draait 3FM nu weer steeds vaker urban. Luisteraars rennen overduidelijk gillend weg.

  Het probleem is trouwens ook niet dat 3FM soms wat “alternative” draait. Het probleem is dat ze na Foals doodleuk Lil’ Kleine instarten. En dat gaat aan de lopende band zo. Wie A leuk vindt, wordt daarna onmiddellijk door B verjaagd. Die playlist van ze is echt een verschrikking. Er is geen enkele samenhang in te ontdekken.

  Ik vind het trouwens best te verdedigen dat 3FM ook de grote hits draait. Het probleem is echter dat 3FM die hits niet meer “maakt”, zoals in het verleden. En ze weigeren sommige hits ook stug te draaien: “Before I Go” van Guy Sebastian werd groot gemaakt door 538, Q music en – schoorvoetend – Radio 2. Bij 3FM werd het nummer alleen gedraaid tijdens de uitzending van de Mega Top 50. Veelzeggend.

 24. Ron

  @StefanV: als het hits zijn die in de alternatieve lijn vallen zou dit nog te verdedigen zijn, maar urban en simpele popdeuntjes van Shawn Mendes en zulks passen hier totaal niet bij en is dus totaal niet te verdedigen….

 25. Ron

  Verder natuurlijk eens met je verhaal dat het het nog steeds van de hak op de tak springt en dat er niet echt duidelijkheid is van wat 3FM nu wil zijn. Duidelijkere keuzes worden nog steeds niet gemaakt…

 26. MediaPrak

  Goh wat is ’t stil op de Bergweg? HUDSON Bay Radio, vh V&D FM, vh 538 persberichten zijn toch het tweemaandelijkse hoogtepunt. In welke zelfbedachte doelgroep scoren ze deze keer? Was al zo opvallend dat naast de persberichten dat hun ochtendshow het Zo geweldig doet, er op elk NS Station wel reclames van dit programmaatje stond. En Sky, wordt hernoemd in Skyfall of Skyfail, hoe u wilt. Maar ’t hardst heb ik wel moeten lachen om de cijfers van Radio 5. Tineke cs wordt beter beluisterd dan Giel en Wilfred.

 27. Zonder Naam

  Het ligt er ook maar net aan wélke urban. Niet alle urban is slecht. Maar er wordt zo vaak precies het verkeerde gekozen. Op Studio Brussel komt bijvoorbeeld regelmatig Blackwave – Up There voorbij; een zeer toegankelijk hiphopnummer dat mijlenver van Lil’ Kleine en dergelijke verwijderd is, en op 3fm niet zou misstaan.

 28. Ron

  Maar ook Studio Brussel is verbreed en dat is wat ik er van lees ook niet echt een succes vandaar dat er nieuw alternatief station gaat komen in Vlaanderen: Willy Radio wat het antwoord op Studio Brussel moet gaan worden. Eigenlijk wat Kink hier in Nederland voor 3FM is.

 29. Leo

  3FM wordt nooit meer iets zolang er geen dj’s van naam en faam en met persoonlijkheid zitten.
  Dat is de enige reden.

 30. Ron

  @Leo: nee Leo.

 31. Karel

  Leo, dat is bij q ook niet. Toch worden ze al jarenlang goed beluisterd.
  Radio 5 10 Gold, het is net als toen. Tien gold verloor de FM frequentie en bleef toch een van de best beluisterde stations. Nu zoveel jaar later met meer stations doet radio 5 het ook buiten gewoon goed. zonder FM frequentie.
  10 gold, ofwel radio 10 gold.

 32. Zonder Naam

  @Ron – Studio Brussel is sinds de wijzigingen juist in marktaandeel gestegen. –> https://www.demorgen.be/tv-cultuur/studio-brussel-wint-marktaandeel-maar-qmusic-blijft-op-een-na-grootste~bac63431/

 33. Jantje

  Vrijwel alle radiozenders lijken op elkaar. NPO radio 6 had een uniek geluid
  het station had een budget van 3 miljoen euro en werd de nek omgedraaid. Zou goed zijn als Radio 6 terug zou komen

 34. Zonder Naam

  @Jantje – Dan wel graag de eerste, tegen FIP aanleunende versie van Radio 6, en niet de zeer mainstream versie die het in z’n nadagen was.

 35. Ron

  @Zonder naam: ik heb het niet over de cijfers in deze, maar over de kritieken van luisteraars op het nieuwe muziekbeleid van StuBru, gelijk 3FM hier…

 36. Zonder Naam

  @Ron – Get a life, uitkeringstrekker.

 37. Zonder Naam (de echte)

  Die van 18.23 is een andere ‘Zonder Naam’ dan die van de berichten ervoor. Graag negeren dus.

 38. Zonder Naam (de echte)

  Overigens heeft diegene wel gelijk.

 39. Zonder Naam (écht de echte)

  …idem voor die van 18.26. Tijd om te gaan vegen.

 40. Zonder Naam (de echte)

  Het maakt niet uit wanneer je de Mediakrant ‘openslaat’, werkloze Ron is er altijd met zijn onzinnige commentaartjes.

 41. Zonder Naam (écht de echte)

  Dat is trouwens mijn beroep; straatveger.

 42. Reaguurder

  Kleuters.

 43. Bart

  Ron is tenminste altijd wel ontopic en inhoudelijk. Dat kan ik van vele hier niet zeggen. Wat een trollen/kneuzen parade hier tegenwoordig.

 44. Zonder Naam (dé allerechtste)

  @Reaguurder – Geef je adres, dan krijg je vanavond nog een paar stompen op je kanis!

 45. Moderator

  Hier is duidelijk behoefte aan een moderator. Bij deze.

 46. Moderator

  Rustig aan met de caps lock.

 47. B2

  Heel knap hoe Radio 10 verder blijft stijgen en Radio 2 vooraan blijft. Met dien verstande dat Radio 10 voor een fractie van het budget van Radio 2 gemaakt wordt. Dat zou commercieel nooit uit kunnen. Leuk ook voor Sublime dat ze de weg naar boven hebben gevonden hoewel ik soms uitslag krijg op vreemde plaatsen als ik het nieuws van de vooruitgang hoor van die blonde mevrouw. Inmiddels heeft Radio Veronica 100% NL ook weer ingehaald. Volgens mij lang niet gebeurt. 100% NL doet nu mee in de kelderklasse en staat ruim onder vorig jaar. Kan de ochtendshow met Barrie (Barry?) niet aanhoren. Voelt niet echt. Eigenlijk heeft Q op dit moment de beste ochtendshow in handen en zijn ze hard op weg op 20-49 bij mannen en vrouwen de nummer 1 van Nederland te worden. Heel knap. Goede move om Dave daar aan te stellen.

 48. Griet Titulaer

  Radio is inmiddels een medium geworden dat primair mensen van middelbare leeftijd bereikt. De jongere en jongvolwassene luistert nauwelijks radio meer. Elk jaar zullen er daarom minder luisteraars zijn, zeker voor de muziekstations. Radio is als Teletekst; vroeg of laat komt men er achter dat er uitstekende alternatieven zijn. Zeker als auto’s allemaal connected zijn.

 49. Donald Dumb

  Dat 100%NL nog in de top 10 staat is op zijn zachtst gezegd merkwaardig.
  Maar valt wel te verklaren. In veel ouderentehuizen is dat dé zender die aanstaat. Voor andere bevolkingsgroepen totaal oninteressant, met een totaal achterhaald genre…

 50. Karel

  Radio 2 zou nog veel beter kunnen, gooi die irritante Staverman eruit en geef Bart Arends en Stenders ieder een uur erbij. Spijkers met koppen naar radio 1 en stoppen met het saaie Muziekcafe

 51. Magnus Dickendorfer

  Bizar dat radio 5 zonder FM frequentie groter is dan radio 3 en Veronica die wel op de FM uitzenden. Ook ik (39) luister graag naar radio 5. Jeroen van Inkel maakt een perfecte ochtendshow. Radio 5 voorziet duidelijk in een behoefte en verdient een plek op de FM ten koste van radio 3. Deze zender heeft zijn bestaansrecht duidelijk verloren.

 52. HBaz

  Ik luister altijd naar Radio 2. De Vlaamse dan wel te verstaan.

 53. Kees

  ik luister altijd naar grootnieuws radio

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.