Opbrengst 3FM-actie daalt nog harder dan marktaandeel

Geplaatst op Tue 25 Dec 2018 om 9:10

Het vernieuwde 3FM Serious Request heeft een bedrag van 1,3 miljoen euro opgebracht. Dat is op kerstavond bekendgemaakt tijdens de eindshow in TivoliVredenburg in Utrecht. Waar de 3FM-dj’s tot vorig jaar nog geld inzamelden vanuit hun luie stoelen in het Glazen Huis, moesten ze zich dit jaar het schompes wandelen. En dat voor een opbrengst die ruim vier keer zo laag ligt als vorig jaar, toen 5 miljoen euro werd ingezameld. In 2012 was de opbrengst nog 13,8 miljoen euro.

Al met al daalt de opbrengst van Serious Request nog harder dan het marktaandeel van de noodlijdende zender. Vlak voor de jaarwisseling viel 3FM onlangs uit de top tien van meest beluisterde radiozenders van Nederland.

Drie teams van 3FM-dj’s zijn de afgelopen week door heel Nederland gelopen om acties te bezoeken en geld op te halen waar levens mee gered kunnen worden.

Het opgehaalde bedrag wordt verdeel over drie goede doelen van het Rode Kruis: reanimeren in Nederland (477.963 euro), bescherming tegen natuurgeweld (378.963 euro) en noodhulp bij oorlogen en conflicten (451.963 euro).

Sharid Alles, zendermanager NPO 3FM: “We zijn ontzettend trots dat we met deze eerste editie van dit nieuwe concept van 3FM Serious Request: Lifeline, Nederland in actie hebben kunnen laten komen voor het Rode Kruis en dat we daarmee dit prachtige bedrag hebben opgehaald waar honderdduizenden mensen mee geholpen kunnen worden. Ook is het ons gelukt om veel aandacht te genereren voor de drie goede doelen. Bewustwording rondom deze goede doelen van het Rode Kruis is waar 3FM Serious Request: Lifeline ook om draait.

Mediacourant wenst u prettige kerstdagen toe! 🎅

Foto: NPO
47 Reacties op “Opbrengst 3FM-actie daalt nog harder dan marktaandeel”


 1. Simon stokvis

  Mooi bedrag voor het goede doel… weer iets om trots op mogen zijn, ondanks de lage populariteit…

  Knap dat ze zoiets toch blijven doen

 2. Johannn

  Volkskrant april 2018
  ‘NPO-radiodirecteur Jurre Bosman heeft er het volste vertrouwen in dat de eerste vrouwelijke manager de zender uit het slop zal halen: ‘Als programmaleider heeft Sharid Alles een grote bijdrage geleverd aan het huidige succes van FunX. Ik ben trots en verheugd dat ze haar vakkennis en inspirerende visie nu gaat inzetten voor NPO 3FM.’

  Wat die visie precies inhoudt, laat Bosman in het midden, maar bij FunX maakte Sharid Alles zich hard voor meer diversiteit in de mediawereld. De kans is groot dat we dit streven vanaf september gaan terugzien in de programmering van 3FM.”

  Helaas pindakaas. Als meer diversiteit je grootste streven is dan belooft dat weinig goeds voor de inhoud. En dat blijkt.
  https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/sharid-alles-is-de-nieuwe-zendermanager-van-3fm~b3296ba61/

 3. Johan

  Qua resultaat een absolute flop. En maar roepen dat het allemaal zo geweldig is. Fakenieuws NPO! Daar prikken we wel heel eenvoudig door. Bosman: bla bla bla bla. Van onze belastingcenten.

 4. Vincent

  Waar waren alle mensen die al jaren roepen ‘ik geef pas wat als ze een Nederlands doel steunen’? Of is geld voor reanimatiecursussen dan weer niet het juiste Nederlandse doel?

 5. Pieter Zwart

  Dit artikel is…..zeiken om het zeiken

 6. Joris

  Het Vlaamse concept piekt als nooit tevoren met zelf gekozen goede doelen. Gisteren werd het bedrag van 17,2 miljoen bekend.

  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/12/24/de-warmste-week-brengt-nieuw-recordbedrag-van-17-286-122-euro-op/

 7. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Citaat: “…en dat we daarmee dit prachtige bedrag hebben opgehaald waar honderdduizenden mensen mee geholpen kunnen worden”. Einde Citaat.
  1,3 miljoen euro om honderduizenden te helpen?
  Wij vragen ons af, is deze malende?
  Iedereen een plaksticker op de bumper?

  Wat kun je tegenwoordig nog voor de mensheid doen met 1,3 miljoen?

 8. Krezus Jistus

  Er zijn honderdduizenden mensen geholpen met de opbrengst, meldt het bericht. Dat lijkt mij zwaar overdreven met een opbrengst van 1.3 miljoen. Of je moet mensen daadwerkelijk kunnen helpen met drie euro, maar dat betwijfel ik.

 9. Freek1985

  Bij een normaal radiobedrijf zou zo’n zender al lang op zwart gaan.
  Npo moet veel meer zich richten op de luisteraars en niet op een doelgroep die ze niet meer kunnen bereiken. Dat zo’n Jurre Bosman na al zn fouten gewoon nog op die positie kan zitten is ook heel bijzonder.

 10. Meneer Kaktus

  Ik heb 3 statiegeldflessen gedoneerd.

 11. Woi!ter

  En dan te bedenken dat de radio-actie van Studio Brussel in België ruim 17 miljoen euro heeft opgebracht….

 12. Huib

  Bij de NPO krijg je een management functie als je maar genoeg wauwelt over diversiteit. Gelukkig heeft de luisteraar genoeg te kiezen.

 13. west

  3 fm is ook niet voor 30 plussers maar voor de jeugd , geboren na 2000
  Deze jongeren luisteren naar hun eigentijdse muziek , en daar is 3 FM ook voor
  Zij hebben niets met de top 2000 op radio 2 538 SKY of RADIO 10
  Het is altijd al zo geweest dat oudere de muziek van de jeugd niets vond
  als je de muziekdocumentaires terug ziet, dan waren de ouders van die jeugd
  ook tegen alle nieuwe muziekstromen begon het al met de charleston, toen Frank Sinatra,, Bill Haley , Elvis, Beatles, Stones , punk hardrock en de latere muziekstromen zelfs jazz vonden de ouders afschuwelijk want daar luisterde de nozems naar , De zender 3 fm is geen slechte zender voor haar doelgroep , maar de keus is enorm voor de jeugd en er zijn tig radiozenders! Tel daar bij op de Spotifys en alle andere vormen van naar muziek luisteren
  als 538 en SKY ( verplicht) niet massaal bij bedrijven en winkels aanstaan dan zou het aantal luisteraars ook flink laag zijn , maar 3 fm staat niet bij bedrijven aan, daar moet een zender aanstaan met overwegend gangbare muziek!
  Maar als 3 fm echte luisteraars heeft , en geen luisteraars die het op hebben staan als muzikaal behang zoals 538 -SKY , dan is er wel een behoedte!!
  Maar oude mannen en vrouwen moeten niet gaan klagen , en kritiek hebben over een muziek zender die zich op een jong publiek richt
  Oude mannen en vrouwen zijn nu bezig met hun muziek uit de top 2000
  niks mis mee , maar de meeste muziek is wel meer dan 40 jaar oud
  Ja je wordt ouder pappa em mamma en lekker blijven hangenin de 60 70

 14. Niet Vergeten

  Opdat wij niet vergeten:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/03/rode-kruis-verloor-5-miljoen-door-fraude-bij-bestrijding-ebola-a1579914

  Wens ‘n ieder fijne kerst!

 15. M

  Uutetekende bijdrage West!
  En voor de mensen die je stuk te lang vinden om te lezen pik ik er een paar citaten uit die ze maar eens goed moeten lezen, waarbij ik zo vrij ben toe te voegen dat het woord “ouderen” vervangen kan worden door “gemiddelde lezer van Mediacourant”.

  “Het is altijd al zo geweest dat ouderen de muziek van de jeugd niets vond”

  “……oude mannen en vrouwen moeten niet gaan klagen , en kritiek hebben over een muziek zender die zich op een jong publiek richt
  Oude mannen en vrouwen zijn nu bezig met hun muziek uit de top 2000.”

 16. Ron

  Einde oefening, strik er om en nooit meer over hebben. Een deceptie die een week duurde. En dan die inwisselbare muziek ook en mengeling tussen 538, Radio 2 en een beetje 3 FM reguliere programmering. Niemand heeft geluisterd dus deze week zal van weinig tot geen invloed hebben in de december meting van de luistercijfers ga ik van uit.

 17. smulpaap

  @West: De jeugd weet niet eens wat (en waar) 3FM is, dat is nu net het hele probleem pannekoek.

 18. anonymous

  Serious Request is net zo’n flop als 3FM zelf.

 19. west

  NEE ALLEEN OUWE LLLL ZOAL JIJ WEL ZEKER

 20. ome H

  Was niet om aan te zien op TV die wandelende camera’s. Gewoon terug naar 1 locatie en probeer er wat Hollandse gezelligheid in te brengen zonder opgedrongen diversiteit en blaas wat minder hard van de toren.

 21. Remi

  https://www.rodekruis.nl/over-ons/het-salaris-van-de-directeur-van-het-nederlandse-rode-kruis/

 22. Flexi

  @Remi Maar ze stuurt wel 7 mensen aan en moet soms in het vliegtuig door het gangpad van economy lopen. Gevaarlijk werk!!

 23. RaymondVL

  Nou, in ieder geval is de directeur van het Rode Kruis gerust gesteld…. zijn jaarsalaris voor 2019 is door het domme volk bij elkaar gebracht.

 24. Flexi

  @Raymond. haar

 25. RaymondVL

  Sorry, zijn moet haar zijn of genderneutraal.

 26. Erik

  Laten we eerlijk zijn. De grootste flop op de radio in 2018. Ondanks alle inzet, classic Serious Request had nooit mogen afgeschaft. Misschien wel de hegemonie van het Rode Kruis maar niet het concept.

 27. Boris

  Een ander doet niets. Hulde voor 3FM.

 28. Flexi

  @Boris en Erik. Deugen met het geld van een ander is altijd gemakkelijk. Hoeveel van hun eigen salaris hebben ze afgestaan? Aan de andere kant, natuurlijk is de gedachte prima en zijn goede doelen uitstekend.

 29. De kerstman

  Ik vind het fantastisch dat er zoveel geld is opgehaald en dat ze zich daarvoor hebben ingezet, daar wil ik niet zuur over doen. Verder hoop ik echt dat 3FM er weer bovenop komt, maar wat ik nu zie is dat steeds minder luisteraars zich kunnen vinden in de keuzes van 3FM. Waarom kieper je alles overboord wat succes had en daarmee dus ook de luisteraars? Het glazen huis was inmiddels traditie. Er zijn echt nog genoeg luisteraars die de wat nieuwere muziek op de radio kunnen waarderen, maar jammer genoeg weet niemand 3FM daarvoor meer te vinden. Bedenk gewoon waar 3FM voor stond in de tijd dat het wel succes had, wat was het gezicht en de sound, maar ajb geen slap aftreksel van FunX. Het komt nu allemaal iets te hip en trendy over. De echte radionerd met goed gevoel voor humor en muziek spreekt ook aan.

 30. Flexi

  Alhoewel volgens mij 90% van de problemen en ellende in de wereld te herleiden is naar overbevolking. Een actie om meer condooms te gebruiken in bijvoorbeeld Azie en Afrika zou het beste doel zijn. Zonder beheersing van de groei van de wereldbevolking blijft het water naar de zee dragen.

 31. b

  Kun je wel lekker negatief gaan doen maar die mensen doen het toch maar even. Willekeurige klager hier , en dat zijn er veel , zouden zich wel tien keer omdraaien om iets voor de samenleving te doen .Dus zeik eens niet voor een keer en heb waardering voor anderen zoals je zelf ook waardering zou willen hebben. Moeilijk he , dacht ik wel . 3FM komt er wel bovenop net als andere radio stations die wel eens een mindere periode hebben . Als we alles op de schroothoop gooien wat wel eens niet zo loopt houden we weinig over . Inclusief de mensen die je liefhebt. Zo , en denk daar maar eens over na.

 32. tim

  Ik moet eerlijk zeggen dat Serious Request in het glazen huis meer leefde dan deze wandeling. Vreemd dat ze deze beslissing hebben genomen

 33. Pieter

  Radio538 weet wel veel luisteraars aan zich te binden. 3FM Faalt al jaren en het wordt tijd dat deze belastingslurpende staatszender opgeheven wordt net als TV NPO 3.

 34. Enzo Voort

  Volgend jaar Serious Request om het rampzalige Radio 3 op de been te houden?

 35. ron

  De opzet is verkeerd.
  aktie’s van andere brengen meer geld op.

 36. Joost den draaier

  3FM heeft de pech dat in een paar jaar tijd de hele dj- ploeg er vandoor ging,alleen de babbelzieke Michiel Veenstra bleef en die was nu net niet een trekker wat betreft luisteraars.
  538 gaat dat nu ook merken met het vertrek van Evers,
  3FM draait gewoon populaire muziek zoals ze altijd hebben gedaan,alleen sluit de muziek van tegenwoordig niet erg aan bij de grote concerten in Ziggo/Arena/grote festivals in Nederland,dit was voorheen wel echt de kracht van de zender.
  In de jaren 90/00 had je live,Nirvana ,Pearl jam,editors,foo Fighters enz..dat waren bands die een grote fan base hadden en je kon bekijken
  Aan Martin Garrix valt niet zo veel te zien en Ronnie flex,Lil kleine en meer van de Nederhop zijn live niet om aan te horen terwijl de nummers zelf echt wel goed in elkaar zitten.

 37. Dries Rioolvink

  Met dat geld kun je amper twee plaatjesdraaiers betalen.

 38. Zo zit het

  Zoals al opgemerkt hier ergens boven. De Belgen haalden maar liefst ruim 17 miljoen euro op. SR had geloof ik 12 miljoen als record. Denk dat 3FM maar even moet kijken hoe die Belgen dat doen. Heb zelf ook af en toe naar de Belgen gekeken en het zag er goed uit. Die 2 vrouwelijke dee-jay’s trouwens ook.

 39. Jam Janbon

  @hierboven, als je het over de Belgen hebt dan haalde ze zelfs ruim 22 miljoen op met de ‘for life’ acties.

 40. critikast

  Van mij hebben ze geen rooie cent gekregen, trouwens die Glazen Huizen ook niet, al stond er zelfs ooit eentje in mijn eigen stad. Drie pseudo-BN-ers layten zich opsluiten en krijgen alle media ter beschikking om zichzelf op de borst te kloppen. Dit jaar veel geschreeuw weer omdat ze allemaal een paar kilometer moeten wandelen. Ik heb ze zelfs in Brabant zien lopen, met camera’s in hun nek en onzin kletsend door hun eigen microfoon. En weer massale media-aandacht, zelfs iedere avond een kleuterprogramma op Nederland 1. En uiteindelijk een opbrengst die natuurlijk flut is , al zal niemand bij 3FM dat durven toegeven. Ik ben benieuwd waar ze volgend jaar mee komen. Misschien alle rivieren door zwemmen, een Huis van Beton, met ballonnen heel Nederland door etc. Maar wat ze ook doen: van mij wederom geen cent. Een inzakkende radiozender promoten over de rug van een liefdadig doel, daar weiger ik aan mee te werken !

 41. Geronimo

  Die goede doelen hebben een imagoprobleem. Hoe zou dat toch komen. Zag ik laatst bij de supermarkt werkstudentjes staan adverteren voor Artsen Zonder Grenzen (nomen est omen). Ik moest echt twee keer in mijn ogen wrijven. Dat die pe do club überhaupt nog bestaat, joh.

 42. Ernst

  @critikast ik lees altijd graag reacties van mensen die heel positief in het leven staan. Dank je voor jouw bijdrage.

 43. ano@niem.nl

  3FM heeft er alles aan gedaan om niet meer populair te zijn.
  1) Ze doen of ze iederen singersongwriter moeten uitvinden en draaien daardoor ongewenste muziek.
  2) Alle populaire dj’s hebben het zinkende schip verlaten. Er is geen dj waar je 3FM nog voor op zet
  3) Het glazen huis bestond bij de gratie van de bekende dj’s als Ekdom en Beelen die ook nog eens mensen naar dat glazen huis trokken. Juist de mensen aan de brievenbus en alles wat daar gebeurde maakt het goed. Wie bedacht heeft dat het anders moet in niet goed bij de paasei!

  Volgens jaar glazen huis doen samen met de commerciele zenders. Zet 1 dj van elke zender er in!

 44. critikast

  @Ernst
  Ik moet je teleurstellen: ik sta erg positief in het leven. Gelukkig geld beschikbaar om diverse goede doelen te steunen. Maar om een zieltogende radiozender over de rug van goede doelen te ondersteunen ter eer en meerdere glorie van die zender, daar heb ik geen enkele behoefte aan. Dan liever naar goede doelen, die minder van de daken schreeuwen en waarvan de uitvoerders vooral zichzelf niet belangrijk en origineel vinden. Ik geef in stilte, dat zouden meer mensen moeten doen. Indien nodig heb ik nog wel een paar tips voor je, uiteraard positieve tips !

 45. Hobbyclub

  3 FM doet het geweldig! Vind de commerciële concurrentie…
  Kom op zeg, zet eens wat profi’s neer daar. Een radiozender met een premier league budget dat bovendien een cross-promotie Tool heeft in de vorm van de NPO tv zenders MOET in de top meespelen. Nu 2,5 % marktaandeel en een schamele
  1,3 miljoen aan donaties voor een actie die bijna het zelfde heeft gekost… ONVERANTWOORD!!

 46. Tim Thijssen

  3FM kan wel inpakken, wat een aanfluiting dit jaar. Nieuwe opzet, meer promotie dan ooit (belastingcenten) en een opbrengst van niks. Bi-zar. Beste NPO, hef die zender op voordat ze plannen maken voor volgende kerst.

 47. Flexi

  https://www.nu.nl/jaaroverzicht-2018/5652836/3fm-heeft-nieuwe-zenderbaas-ik-neem-vertrokken-djs-niks-kwalijk.html
  Mevrouw de baazin gooit er nog even wat censuur tegenaan. 3FM wordt nog veel correcter de komende tijd. Dat zal gaan helpen haha

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.