Martin Bosma boos over Dieuwertje’s roetveegpieten

Geplaatst op Tue 13 Nov 2018 om 13:15

PVV-Kamerlid Martin Bosma is niet te spreken over de vele roetveegpieten die maandag in het Sinterklaasjournaal zaten. De NTR vergalt onze Nederlandse cultuur. Dat heeft de politicus gezegd bij Omroep PowNed. Verslaggever Mark Baanders, bekend van zijn merkwaardige stemgeluid, keek met Bosma naar de seizoensopener van de Sinterklaas-serie. Al snel bleek de NTR een heel blik roetveegpieten te hebben opengetrokken, terwijl de PVV’er zwaar voor Zwarte Piet is.

Bosma wist het al bij de openingsscène: “Ja, daar gaan we al. We hebben nog veel port nodig vanavond.”

Baanders: “Jezus, dat meen je niet! Echt een stelletje Hollanders. Ik ga even een fles pakken, als je het goed vindt.”

Bosma: “Ik denk dat ik maar alcoholist ga worden. Ja, jongens, dit ziet er toch niet uit? Wat is dit nou? Wat proberen ze nou te bewijzen tegen wie, weet je wel?”

Baanders: “Het is echt verschrikkelijk, ja. Om hoeveel mensen doen ze dit nou? Hoeveel mensen zijn er boos om? Laat het er duizend zijn. Op de zestien miljoen!”

Bosma: “Nee joh, laat het er tien of twintig zijn. Je ziet bij de demonstraties altijd dezelfde culturen. We zijn bezig met de sloop van onze Nederlandse cultuur.”

De PVV-politicus hekelt Sinterklaasjournaal-presentatrice Dieuwertje Blok. “Je ziet dat ze zich schuldig voelt. Ze zit daar niet lekker, hè, Dieuwertje.”

Het doet pijn in m’n ogen, ik word hier knettergek van. Laten we wat anders gaan doen. Ik heb het hier echt mee gehad. Je kunt er van zuipen wat je wil, maar het wordt er echt niet leuker op. Het wordt er niet zwarter van.”

Het PowNed-item kunt u hier bekijken:

Foto: PowNed
57 Reacties op “Martin Bosma boos over Dieuwertje’s roetveegpieten”


 1. Heijn Vergeer

  Nederland heeft last van een probleem dat heet hype-journalistiek waarin puur voor de kijkcijfers een platform wordt geboden aan verknipte figuren die altijd op zoek zijn naar redenen om zich gediscrimineerd te voelen, veelal slechts om er financieel beter van te worden.

  http://www.bonaire.nu/2018/11/04/zwarte-piet-polemiek-nog-steeds-aan-bonaire-voorbij-bomvol-sinterklaas-programma

 2. Bears’den

  Belachelijk ook!
  K ben geen PVV stemmer maar Martin heeft gelijk!
  Zelf ben ik zwart maar heb nooit die link tussen slavernij en zwartepiet kunnen leggen..
  Het zijn de volwassenen die dit feest verkracht hebben, en ook in Suriname en op de Antillen wordt sinterklaas gevierd mét zwartepieten!
  Het zijn weer die zeikerds die nu dus het kinderfeest de nek omdraaien!
  Absurd.. Zoiets zou in Rusland nooit gebeuren..

 3. Huiskamer

  Als echte Hollandse gristenen dienen wij te boeten. We zijn slechte mensen en moeten boete doen. Dat wij zo’n lieve en leuke zwarte Piet vereren is een regelrechte ramp. Weg met ons. Alles wat anderen vertellen dienen wij te gehoorzamen. En uiteindelijk komen we allemaal in de hemel. Toch ?

 4. HalloJumbo

  Die slijptol bij Pownews is vreselijk.

 5. Mans

  Man, man, man, heeft die man niets beters te doen? Ga echte problemen aanpakken, de zorg, zorgpremies die niet meer op te brengen zijn etc. Stop met stemmingmakerij over de rug van zwakkeren!

 6. Heijn Vergeer

  Voor ECHT Sinterklaas en Zwarte Piet nieuws hoef je bij de NPO en RTL ook niets meer te verwachten die houden het bij domme hypes en waan van de dag, incompetente lafbekken zijn het. https://facebook.com/nationalezwartepietendagen/posts

 7. Koen

  Martin Bosma moet zich bemoeien met zijn eigen gebreken. Een prinsenvlag in onze Tweede Kamer dragen zal ik hem iig nooit vergeven.

 8. M

  @Bears’den:

  Zit niet te liegen man, je bent helemaal niet zwart.

 9. Bears’den

  Hahaha moet niet gekker worden, nee ik ben wit….
  Ja als ik een weekendje heb doorgehaald wel ja..

 10. Remi

  Het is een ongelófelijke Jiddenstreek …
  Een Dieuwertje Blok, die probeert ons Sinterklaasfeest te verpesten.

 11. Veterdrop

  @Heijn Vergeer zo die nieuwslink plaatst de Hilversumse lafbekomroep in een iets ander perspectief! 👍

 12. Henk

  Nou begrijp ik die maffe schoensmeerzwartepietenaanhangers eindelijk: ze beschouwen Sinterklaas als een feest voor volwassenen die zin hebben om heel erg kinderachtig te doen.

 13. StefanV

  Bij de publieke omroep zwicht men bij het minste of geringste voor de terreur van extreem-linkse groeperingen. Het zal iets te maken hebben met de latente linkse neigingen die sowieso de boventoon voeren. Hetzelfde is te zien bij het gebruik van de term “witte”, in plaats van blanke. Ook dit is door extreem-linkse activisten aangewakkerd en klakkeloos door de NPO overgenomen.

 14. Thijs

  Doneer voor de blokkeer friezen:

  https://www.doneeractie.nl/blokkeeractie-a7-hoger-beroep/-31174

 15. robb

  Thijs: laat ze het zelf betalen.

 16. Panda

  PVV is kut, Bosma is kut, Powned is kut, Sylvana is kut, Dieuwertje is kut, Jerry Afriyie is kut, Roetveegpieten zijn kut. Kunnen we al die kuttenkoppen niet op één kuteiland zetten in de hoop nooit meer wat van ze te horen?!

 17. Thijs

  Ach Robb, dat hoeft allang niet meer. Heb je niet gezien hoeveel er al is gedoneerd voor de blokkeer friezen?

 18. boris

  Roetveeg piet. Prima. Einde discussie.

 19. Panda

  Want dat maak jij uit.

 20. b

  Ga je eigen met belangrijker dingen bezighouden Martin Bosman. Selectieve verontwaardiging is de PVV niet vreemd. Begin een gloeiende hekel aan zowel voor als tegenstanders van zwarte piet te krijgen. Krijg een leven mensen.

 21. Momo

  @Henk

  Nou nog een verklaring waarom de anti-pieten zo kinderachtig doen en zelfs naar de rechter stappen om te lopen janken over het kleurtje van een onschuldig sprookjesfiguur.

 22. Momo

  @boris

  De meerderheid zegt toch echt wat anders.

 23. Alex

  Zwarte pieten: half Nederland boos
  Roetveeg pieten: de andere helft boos

  Tja, wat moet je dan kiezen? Je doet het hoe dan ook nooit goed. Je moet dan kiezen wat je zelf wil/voelt en die ene helft die tegen is, moet het maar accepteren. (Of andersom)
  Probleem is dat de party die vind dat je de verkeerde keuze maakt het hardste roept. Dat geeft ALTIJD het gevoel dat je het hoe dan ook verkeerd doet.

 24. robb

  b: Helemaal mee eens dat geld voor beide kampen de kinderen genieten van welke piet dan ook hun maakt het niet uit .

 25. Piet Simons

  Anti-activisten en PVV doen hetzelfde, zwarte piet gebruiken om zich te profileren. Bosma springt maar al te graag in deze kwestie zo te zien. Ik zou tegen beide kampen willen zeggen: wees blij met zwarte piet. Zonder zwarte piet hadden jullie niet al die aandacht gekregen, geef hem een lintje!

 26. Nationalistische Conservatief-liberaal

  NTR is oikofoob

 27. Annet

  Zwarte Piet is lief en d Pieth*aters zijn uitkeringstrekkers die teveel tijd hebben om ons land te verpesten.

 28. Pakalu Papito

  @Alex

  Je overschat het aantal anti-Zwarte Pieten. Het percentage dat Zwarte Piet echt afgeschaft wil hebben is niet eens 10%.

 29. Annet

  Dieuwertje Blok vind ik een mal oud wijf met een griezelig befmondje en een landverrader.

 30. Tom van Akkeren

  Eigenlijk is het al mis gegaan toen de vrouwen kiesrecht en stemrecht verkregen, een eeuw geleden. Dat was het officiele begin van de gefeminiseerde maatschappij waarin gevoel belangrijker is dan rede en ratio. En zo’n gefeminiseerde maatschappij is weerloos tegen aanvallen van buitenaf. Voer het censuskiesrecht maar weer in. Alleen mensen die meer belasting betalen uit werk dan dat zij geld krijgen van de overheid mogen gaan stemmen. Dan is het zo gedaan met de waanzin en idioterie van de vrouwenheerschappij in dit land.

 31. Erik

  @Alex 15:19: hoe kom je erbij man dat de helft van de Nederlandse bevolking boos zou zijn op zwarte piet? Ik denk nog niet eens 25 procent….de media blaast het alleen zo verschrikkelijk op.

 32. Veterdrop

  Officieel getal van ruim 92% van alle Nederlanders will dat Zwarte Piet pikzwart blijft.

 33. Zomaar

  Nederlanders willen zwarte Piet houden, maar niet als buurman.

 34. arie

  De oplossing voor deze kwestie is, dat de politiek een dikke streep haalt door al die (gesubsidieerde ?) nieuwe linkse fascisten clubjes, die over alles en nog wat willen procederen ( wie betaalt dat?) .

  De reden ervoor is dat deze aanzienlijke minderheid het leven in Nederland onrusig maakt en de bevolking tegen elkaar opzet.

  Bij wet verbieden zsm.

 35. Henk

  @Momo Of het slim of dom is om naar de rechter te stappen of ook te gaan blokkeren weet ik niet. Ik vind het wel een probleem dat zo lang de discussie duurt donkere kinderen (en volwassenen) ‘voor de grap’ voor Zwarte Piet worden uitgescholden. Dat levert onnodig verdriet op. Ook dit topic lokt weer dubieuze discriminerende reacties uit (zie hierboven).

  Ik heb net even letterlijk op ‘wat is er tegen Zwarte Piet?’ gegoogeld en vond dit goed geschreven stuk: https://www.ondertussen.nl/mind/zwarte-piet-wat-is-er-nou-precies-racistisch-aan/ ; waarmee ik het grotendeels eens ben.

 36. anoniem

  Over een tijdje komt er natuurlijk een actiegroep die van de pietdiscussie af wil en zijn er vast mensen die dit inmiddels bij onze cultuur vinden horen.. :-)

 37. Momo

  @Henk

  Dat donkere kinderen voor Zwarte Piet worden uitgescholden is natuurlijk een kulargument. Ten eerste zal dat nu alleen maar toenemen door de polarisatie die dit heeft veroorzaakt. Ten tweede ligt dat aan degenen die schelden, niet Zwarte Piet, die overigens een positief figuur is dus zo’n belediging is het nou ook weer niet. Donkere mensen worden nog vaker voor aap uitgescholden, moeten die maar ook gelijk afgeschaft worden? Of vuurtorens? Of brilsmurf?

  Bedankt voor de link, maar dat artikel is gewoon grote onzin. Het gaat van dezelfde onzinnige redenering uit als die van jou. Dat het aan Zwarte Piet ligt in plaats van de racisten die er slechts gebruik van maken. En dan ook nog de stomzinnige illusie dat er een wereld kan bestaan waarin niemand zich beledigd voelt. Sorry, maar ik kan dat artikel totaal niet serieus nemen.

 38. Momo

  Grappig trouwens dat de auteur iedereen de les wil lezen over de achtergrond van Zwarte Piet, maar zelf duidelijk geen idee heeft waar het vandaan komt. Meneer Schenkman was misschien wel geïnspireerd door het uiterlijk van de zwarte pages, maar we weten ook dat hij tegen slavernij was. De auteur heeft duidelijk ook geen flauw idee dat het gebruik ouder is dan Europese slavenhandel en durft ook nog een verband te leggen met blackface in de VS. Ja, daag!

 39. strontveegpiet

  vanavond allemaal ZWARTE PIETEN in opsporing verzocht

 40. Laura

  @Momo – 17:20

  Je praat veel, je zegt verder niets. Erg overtuigend is het allemaal niet, dus beter je best doen, of de plaat die je voor je hoofd hebt, verwijderen.
  Belangrijkste feit: Zwarte Piet is een zwarte knecht en dit is een vorm van racisme, hetgeen leidt of kan leiden tot racistische uitingen.
  Hopelijk snap je het nu.

  En Martin Bosma?
  Ach ja.

 41. Martijn

  Waarom kijkt meneer Bosma een kinderprogramma en raakt het hem allemaal zo erg?

 42. Momo

  @Laura

  Nee, jij kiest er gewoon voor om de inhoud van mijn argumenten te negeren. Simpelweg zeggen dat Zwarte Piet racisme is maakt het natuurlijk geen feit. Kom maar eerst met een argument. Zwarte Piet is een knecht, ja, geen slaaf. Dat jij het verschil niet weet zegt meer over jou dan mij. Jij bent af. Kom maar terug als je de feiten op een rij hebt.

 43. Panda

  Laura, een zwarte knecht is geen vorm van racisme. Weet je wat racisme zou zijn? Ik heb boeren in de familie. Als die straks een advertentie in de krant zetten dat ze op zoek zijn naar een nieuwe knecht, maar dat die niet zwart mag zijn.

 44. Pakalu Papito

  Martin Bosma is zelf een knecht, van de peevauvau terreur. Maar ik had niets anders van dit sujet verwacht :D

 45. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  Het blijft bijzonder dat de overgrote meerderheid van Nederland zich dient aan te passen aan de (op niets beredeneerde) wens van een hele kleine minderheid. #slapachterlijklandje

 46. ox

  Ach,geef ze wat optochtjes in de randstad en een kruipende NTR,dan gaat de rest van het land,gewoon door met Sint en zwarte piet,lekker burgerlijk ongehoorzaam.

 47. Veterdrop

  Dit handjevol verknipte nuttelozen, een paar trieste aanhangtokkies en de media das alles waar het om gaat want meer is het niet. https://youtu.be/xnb-juaXIGw

 48. jacco

  @laura ga lekker koken en vraag je boyfriend te huwelijk.domme muts

 49. aammehoela

  Zoals bekend heb ik niets met de PVV en de FvD. Maar op dit punt hebben ze zo’n gelijk. Maar ik vrees dat de rechterlijke macht, tegenwoordig met de biele uitspraken, wel eens deze mafkezen gelijk kan geven en er dus geen intocht op de tv komt. Wil er wel aan toevoegen dat de roetvegen in de loop der tijd zwarter zouden kunnen worden. Immers vaker door de schoorsteen en de roetveegpiet wordt Zwarte Piet. Althans volgens de NTR. Hoe dan ook, mooi bedacht door de NTR. Wordt wel eens vergeten. Maar de actualiteit is dat de schreeuwende kleine werkloze minderheid wel eens zijn gelijk kan halen. En als de NTR de intocht niet mag uitzenden is de volgende stap een algemeen verbod op Sinterklaas. Walgelijk idee, maar niet alleen politici maar ook de rechters snappen niet wat er bij de burgers leeft. Vrijspraak had er moeten komen voor de blokkeerfriezen. En nu krijgt iemand mogelijk zijn zin die eerder had geroepen dat hij hoopt dat Sinterklaas wordt doo dgesch oten. Zo triest zijn we hier geworden. En ik ben dus een linkse kiezer!!!!!!!!!!!! Lang leve Zwarte Piet, las ik gisteren al.

 50. Momo

  Waarom wordt mijn reactie vastgehouden? Ik probeer het maar nog een keer.

  @Laura

  Nee, jij kiest er gewoon voor om de inhoud van mijn argumenten te negeren. Simpelweg zeggen dat Zwarte Piet racisme is maakt het natuurlijk geen feit. Kom maar eerst met een argument. Zwarte Piet is een knecht, ja, geen slaaf. Dat jij het verschil niet weet zegt meer over jou dan mij. Jij bent af. Kom maar terug als je de feiten op een rij hebt.

 51. iron maiden

  zwarte piet ik zie het probleem niet

 52. dr phil

  ja ja die import Nederlanders maken hier de dienst uit straat namen verdwijnen onze zeehelden zijn moordenaars zwartepiet mag niet meer 4 mei mag ook niet meer en hebben wij nog meer alles wat Nederlands is moet verdwijnen voor dat smerig buitenlands tuig dat Nederland naar de sodemieter helpt dus het word een soort bananen republiek

 53. dr phil

  die import Nederlanders luisteren allen maar als er iemand achter staat met een zweep wand het is nauw eenmaal werkschuw tuig dus de zweep er over net als in die goede ouden tijd

 54. anoniem

  Als we nu ook een Sinterklaasjournaal voor volwassenen lanceren?
  Een dagelijks programma met alle onmisbare info en achtergronden m.b.t. de discussie over dit feest?
  Lekker op de bank genieten met een kopje koffie en gevulde speculaas erbij! :-)

 55. Henk

  Als Amsterdammer wil ik niet de hele dag overal tegen halal aanlopen want die achterlijke manier van dierenmishandeling is niet Nederland en NIET mijn wereld. Toch valt er vaak niets anders te kiezen. Een paar verwarde opvreters heeft problemen met zwarte piet en een kinderfeestje wordt om zeep geholpen. Een laffe, totale capitulatie aan geïmporteerde beroepsgekwetsten.

 56. Henk

  @Henk, ik ben het niet eens met je

 57. Soscha

  Waarom zoveel kift naar elkaar toe. Het is gewoon simpel hoor Zwarte Piet is zwart. Iedereen mag daar een mening overhebben hoor. Als het in Nederland toch allemaal zo erg is wat let je om andere keuze’s te maken. Maar blijf van onze traditie af.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.