Twan Huys en NTR delen formatrechten College Tour

De NTR ziet College Tour niet graag met Twan Huys meeverhuizen naar RTL. Hij kan de show ook niet zomaar meenemen; de formatrechten zijn gedeeld. Dat heeft NTR-baas Paul Römer gezegd op BNR Nieuwsradio. Römer gaat het liefst zelf door met de talkshow. “Wij zijn nog in gesprek met de publieke omroep of wij College Tour gaan doorzetten met een andere presentator. Daar zijn we nog niet over uit. Het zou niet voor dit najaar zijn, maar misschien voor komend voorjaar“, legt hij uit.

De NPO moet dat echter wel zien zitten. “De netmanagers bepalen wat er wel en niet komt. Er is meer aanbod vanuit de omroepen dan er geplaatst kan worden in de schema’s, dus elk programma moet je bevechten. College Tour met Twan was een vaste waarde, maar als je het gaat doen met iemand anders – ik bedoel Jort Kelder, of met jou, of met mij – dan moet die waarde weer opnieuw worden ingeschat. Dat is een afweging en daar zijn we nog niet over uit.

Toch heeft de NTR wel toestemming van Huys nodig. “De formatrechten zijn gedeeld. Hij was in dienst als presentator van Nieuwsuur en niet als ontwikkelaar van formats. Dat is een ander ding. Hij heeft dit verzonnen en mijn voorganger heeft met hem de afspraak gemaakt dat we de rechten zouden delen. Dat kun je doen. Dat zou ik nu niet zo snel meer doen eerlijk gezegd. Als wij door willen met het format, dan moeten wij zijn toestemming hebben. Mocht hij doorgaan bij RTL, dan heeft hij onze toestemming nodig. Het is dus een heel slechte afspraak.”

Eén van de twee moet dus betalen. “Het betalen vind ik normaal, want formatrechten zijn wat waard. Als je allebei de helft van de rechten hebt, dan heb je allebei de helft van hetgeen het waard is. Dat zijn geen megabedragen, hoor. Je hebt het over honderden euro’s en niet over duizenden euro’s per aflevering.”

Römer wil de show niet op RTL terugzien. “Ik zou er wel mee door willen gaan. Ik zou niet willen dat RTL het gaat doen, eerlijk gezegd. Gewoon uit concurrentieoverwegingen. Het is een programma waar wij als NTR heel veel ontwikkeling en geld in hebben gestopt. Dat merk hebben we gebouwd. Dan vind ik uit commerciële overwegingen dat je dat merk niet moet weggeven aan wat toch de concurrent is.”

En wat vindt Römer eigenlijk van RTL Late Night met Twan Huys? “Ja, natuurlijk heb ik gekeken. Ik was heel nieuwsgierig wat hij ging doen. Ik vind het een prima talkshow. De setting is goed, het ziet er mooi uit, Twan doet het goed op z’n Twans, maar wat ik een beetje teleurstellend vind: het biedt niets nieuws. Het biedt wat mij betreft geen alternatief voor de dingen die er al zijn. Ik had er iets hogere verwachtingen van. Tegelijkertijd: er zijn vier afleveringen geweest en je kunt pas een oordeel vellen na een maand of drie.”

Foto: NTR

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen