Gerard Ekdom: ‘Werken voor Talpa is lucratief’

Geplaatst op Fri 21 Sep 2018 om 14:00

Gerard Ekdom vindt dat je het ijzer moet smeden als het heet is. Zijn overstap van NPO Radio 2 naar de Talpa-zender Radio 10 is lucratief. Dat vertelt de presentator in gesprek met de Volkskrant. Als Ekdom gevraagd wordt om te kiezen tussen muzikale vrijheid bij de publieke omroep tegen de balkenendenorm (181.000 euro) of minder vrijheid bij Radio 10 voor een half miljoen per jaar, antwoordt hij: “Hahaha. Er staat zwart op wit dat ik alle muzikale vrijheid heb bij Radio 10. Die heb ik echt.”

Ekdom heeft zich niet laten boeien door John de Mol. “Als luisteraars willen dat ik Anarchy in the UK draai, van de Sex Pistols, dan doe ik dat voor ze. Ik heb nu the best of both worlds.

Hij vervolgt: “Deze stap is lucratief, dat zal ik niet ontkennen. Maar het gaat om het totaalpakket. Radio 10 is een mooie zender, die steeds populairder wordt. De timing van hun verzoek was goed. Ik ben 40, je moet het ijzer smeden als het heet is.”

Vindt hij het niet erg als mensen hem een graaier noemen? “Toen ik bij de publieke omroep zat, klaagden mensen dat ik geld verdiende op kosten van de belastingbetaler. Toen bekend werd dat ik naar Radio 10 ging, van Talpa, noemden ze me een geldwolf. Ach, het zal wel.”

Het interview met Gerard Ekdom kunt u lezen op de Volkskrant-site.

Foto: Radio 10
38 Reacties op “Gerard Ekdom: ‘Werken voor Talpa is lucratief’”


 1. Joost

  Alsof hij bij Radio 2 wel muzikale vrijheid heeft gehad, die playlist is nog altijd zo ontzettend voorspelbaar!

 2. Joll

  Maar waarom zou ik gerards overbetaalde ego nodig om muziek op te zetten ??

  Die reclame waar die als jochie inspeelt deed voor mij eindelijk de ogen

  Hey susudio daar heb ik leuke herinneringen aan

  Ooh ok
  Nou fijn Zo kun je elk nummer wel omroepen heh

 3. Bart M.

  Ja voor een half miljoen werken vinden we allemaal lucratief, maar het echte radiomaken is hij daarmee verleerd.

 4. Willem

  Ekdom begrijpt dat hij als DJ een houdbaarheidsdatum heeft en is zoveel mogelijk zijn financiële toekomst aan het veiligstellen. Dat is heel verstandig.

 5. Dropje

  Zijn show is geen bal meer aan. Irritante jingles, voorspelbare items en een hele slechte nieuwslezeres. Dus lange leve spotyfi!

 6. Ron

  Mmm, ik vind zijn muzikale vrijheid nog wel meevallen. Hij houdt zich mij nog teveel aan de standaard Radio 10 playlist. De hele zender en alle DJ’s moeten dan ook die vrijheid krijgen om te draaien wat ze willen, dan krijg je pas een eenheid.

 7. J

  Wat een gelul en gelieg over die zg “.vrijheid”.

  Hij heeft zich gewoon te houden aan de muzikale criteria voor het kavel van Radio 10 die bij wet zijn vast gelegd.

  Vandaar al die uitgekauwde oude meuk die hij nu moet draaien.

 8. chris?

  geldduivels, mag ik het zo noemen. Straks zit hij weer tijdens Kerst geld op te halen met een gezicht van “kijk in eens een weldoener zijn

 9. Klaas

  Als je héél precies de hier aangehaalde citaten van Ekdom uit de Volkskrant leest, wordt de hoogte van zijn Talpa-salaris nog altijd niet genoemd.

  Tuurlijk, hij zal nu zéker boven de Balkenende-norm verdienen, maar feitelijk staat dat er nergens.

  Op de vraag “Meer muzikale vrijheid tegen 181.000 euro of minder muzikale vrijheid voor >181.000 euro” antwoordt Ekdom slim “Bij Radio 10 heb ik nu meer muzikale vrijheid dan bij de NPO”, verder zegt hij niets.

  Ruim voor zijn overstap naar een commerciële zender, waren er over Giel Beelen al langer geruchten dat hij de NPO ging verlaten alleen werd zijn naam nooit hardop genoemd.

  I.p.v. zijn naam werd de vermeende overstapper steeds omschreven als een “40-jarige dj” waarop Giel steeds zei “ik ben dj, maar ik ben (toen) nog lang geen 40” in een poging zo de geruchtenstroom te ontkrachten.

 10. Robert

  Niet gek voor een paar plaatjes per dag draaien, geeft alleen maar hoeveel reclamegeld er nog wrodt besteed aan de radio en ook t.v.

 11. Meneer Kaktus

  Verdiende ik ook op m’n hoogtepunt. Allemaal in Thailand stukgeslagen. Nu moet ik rondkomen van een uitkering en slijt ik m’n dagen met een tokkievrouw in Tiel. Het kan verkeren, Gerard.

 12. HanzWorsd

  Ik mag gerard wel, gewoon die 500k pakken, herinvesteren en je leuter uit te broek lachen om het gewone (armetierige) volk.

 13. Shaniquilia vd Put

  Mooi, hoeft er weer 180.000 euro minder naar de PO verscheept te worden.Gewoon een goede carriere-move voor hem. Leuke man btw en zijn stem in the lego batman movie was amusant.

 14. Raymond

  Ben weer terug bij 2. Ik vond Gerard op 10 gewoon niet te doen.

 15. Lies

  Geef mij maar Rob Stenders. Die verkoopt zijn ziel gelukkig niet aan de duivel en blijft zijn eigen muziek draaien.

 16. fred emmer

  als gerard alleen zijn plaatjes draait is het station niet meer herkenbaar als radio 10 dus je hoort af en zijn plaatje maar meer van radio 10 muziek maar
  ik luister liever naar rob stenders betere muziek

 17. Bart

  @Lies Ja super dat Rob bij Radio 2 is gebleven. Alleen heeft hij ook in verleden bij commerciële radio gewerkt. En tuurlijk gaat het om meer zaken dan alleen geld maar natuurlijk speelt het mee. Iedereen zou toch overstappen als ie veel meer kan verdienen dan bij zijn huidige baan.

  @Ton Je moet wel geloven in de zender als je zo’n move maakt als Ekdom. Dat hij heeft goed gezien. Een leuke ochtend show heeft hij op Radio 10. Somertijd in de middag is ook erg leuk maar soms wel veel te druk. Het komt beter tot zijn recht als je in de auto zit dan dat je het thuis hebt aan staan. Jeroen Nieuwehuize heeft nog wel heel erg het TOP 40 toontje op 10. Jammer dat Lex Gaarthuis en zijn mannen naar de late avond zijn verbannen. Die hadden op zijn minst de lunchshow moeten krijgen. Eens met wat je zegt over de vrije playlist. Iedereen bij Radio 10 zou die moeten krijgen. Dan krijg je nog leukere radio en iets wat echt past bij de luisteraars van de zender. Iets wat heel goed werkt bij Radio M ondanks de oude Hollandse muziek die ze ook op die zender draaien.

 18. Fox Mulder

  Gerard EchtDom hoe is het met je manager?

 19. Lies

  @Bart: en daarom is het zo mooi dat Rob Stenders zijn rug recht houdt en niet kiest voor het grote geld (begrijpelijkerwijs zou een ander dat wel doen). Dat siert hem. Ik luister iedere dag naar zijn platen bonanza, wat een muziekkennis heeft hij in huis!

 20. Bart

  @Lies Helemaal eens! Al heeft Stenders natuurlijk in het verleden ook wel bij commerciële radio gewerkt. Zoals ik al zei je moet wel in de zender waar je heen gaat geloven. Dat deed Stenders duidelijk niet toen hij een aanbod van Talpa kreeg voor Radio Veronica. Dat heeft hij goed gezien denk ik.

  Hierboven wordt door iemand de suggestie gewekt dat Giel Beelen uit eigen beweging met Talpa s gaan praten en bij Radio Veronica kwam. Dat zit toch wel ietsje anders in elkaar. Giel weinig keus. Zijn rol was uitgespeeld op 3FM en bij Radio 2 wilden ze hem niet. Naast het aanbod van Talpa voor Radio Veronica was er geen enkele andere interesse dus hij moest wel.

 21. Lies

  @Bart: dat geldt voor alle dj’s die na Coen en Sander het zinkende schip 3fm hebben moeten verlaten: blij met iedere zender die hen een nieuwe kans wilden geven.
  Kijk naar Domien, Wietze en Sietze (die met die Tesla), daar prikt te luisteraar doorheen. Giel is een waardeloze dj, zwaar overrated.

 22. Wolter

  @ J 14.38: Radio 10 zit op een ongeclausuleerd kavel…..

 23. kampie

  ach in december mag hij met de top 4000 de gehele playlist van radio 10 aankondigen. Iets om naar uit te kijken. kuch kuch

  Ekdom begint iets teveel in zichzelf te geloven

 24. Jordao

  Dat zou iedereen toch doen, kiezen voor the big money? Je hoeft geen zak te doen alleen maar een beetje dom lullen. Degene die dat niet zouden doen zijn gewoon hyopcrieten .Mensen die janken op GE die zijn gewoon stink jaloers.

 25. MM

  Meneertje Echtdom , jij moet draaien wat John voorschrijft.
  Je hebt geen inbreng.
  Ze nu gewoon dat je voor de centen bent gegaan, dat is toch niet erg.

 26. Bep

  Ik luister niet meer . Heeft hij het nog steeds over geenitalie en annaloes etc

 27. Robbie

  Helaas vind ik Radio 10 dat laatste tijd wat tegenvallen. Luister de laatste tijd naar Arrow Classic Rock.

 28. Sven L.

  3FM is naar beneden gegaan met het vertrek van een populaire middagshow. Daar is niks volwaardig voor teruggekomen. Dan kun je niet blijven leunen op een grote DJ op de ochtend. Als die vervolgens ook vertrekt (om welke reden dan ook) dan is het gewoon einde verhaal.

  Wiel opnieuw uitvinden 3FM; als er nog draagvlak voor is.

 29. Ron

  Bij 3 FM ligt het niet aan de DJ’s maar aan de muziek en de relatief lage luistertijd, dan blijf je dit soort luistercijfers houden. 3 FM is een niche geworden maar moet dat verder uitbuiten en de muziek daar ook bij draaien die in een niche format past, en verder geen ambities meer hebben ooit nog op 6% en hoger marktaandeel te komen.

 30. Shaniquilia vd Put

  Bovendien Ron, hebben de potentiele luisteraars geen zin om de zoveelste anti-blanke teksten in rapsongs en commentaren te moeten aanhoren op het ooh-zo-voorspelbare-weg-met-ons-zendertje

 31. Bart

  @Ron Het ligt aan een aantal factoren. Zeker aan de muziek maar ook aan de dj’s
  @Sven L Het was al zichtbaar dat 3FM naar beneden ging. Het had zeker te maken met het vertrek van een aantal dj’s waaronder Coen en Sander. Al zijn toch niet grote groepen hen gevolgd. Toen kwam het groepje onder leiding van Domien – jij tegen wij van de radio – Verschuuren en het steeds weer veranderende muziekbeleid en dat ging heel snel. De luisteraars gingen weg en die komen nooit meer terug. In het verleden is dat vaker gebeurd maar nu komen ze echt niet meer terug.

 32. Shaniquilia vd Put

  Bart heeft vandaag de glazen bol.

 33. Ron

  DJ’s zijn niet meer zo belangrijk tegenwoordig. 3 FM gaat over muziek dat is het belangrijkst en staat altijd op 1, of zou dat moeten staan. De rest is aankleding. Maar de DJ’s ondergeschikt aan de muziek zoals bij StuBru en stuur de muziek die richting op en dan komt het wel goed, maar zoals gezegd in de niche sector. Een grote speler zal 3 FM nooit meer worden…

 34. Gijs

  Sven L. – klopt! Gebrek aan persoonlijkheden op de belangrijke slots & ook teveel geëxperimenteerd.

 35. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  “Baai baaai maaaannnn” 💰💰💰

 36. Flits Bom

  Plaktoupet

 37. MO

  GROOTGRAAAAAAAAAIER
  Zwaar overschat prsoon

 38. max

  Q music is lekker! het jammere is dat je inmiddels op alle zenders steeds dezelfde nummers langs hoort komen, maar goed….dan is er spotify nog :_)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.