Thierry Baudet vertelt waarom hij boos wegliep bij BNR

De interviewstijl van Wilfred Genee is Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vrijdag niet goed bevallen. Hij liep boos weg uit zijn radioprogramma The Friday Move. Dat is te zien op beelden van BNR Nieuwsradio. Baudet was uitgenodigd om over zijn nieuwe roman te praten. Genee’s sidekick Özcan Akyol was weliswaar geïnteresseerd – ze zitten bij dezelfde uitgever – maar Genee zelf houdt niet van boeken lezen, heeft de roman niet gelezen en gaf toe geen interesse te hebben.

Toen Genee weer over politiek begon in plaats van over het boek, vroeg Baudet: “Heb je het eigenlijk gelezen, Wilfred?

Genee: “Nee, absoluut niet, ik lees nooit boeken, ik laat me altijd graag verrassen.”

Baudet: “Waarom zit ik eigenlijk hier als het niet over het boek gaat?”

Akyol: “Waarom denk je dat hij over andere onderwerpen praat? Omdat hij het boek niet heeft gelezen. Het is toch heel bijzonder dat de rising star van de Nederlandse politiek tussendoor ook nog een novel schrijft. We hebben het daar te kort over gehad.”

Baudet: “Ik ben hier eigenlijk om over het boek te praten en niet over de politiek.”

Akyol: “Ik dacht ook dat het over het boek ging.”

Baudet: “Dan ga ik weer weg. Ik wilde komen om het over het boek te spreken en niet over de politiek. Als we niet over het boek gaan praten, ga ik nu weg.”

Genee: “We gaan straks zeker over het boek spreken, maar waarom wil je niet over de politiek praten dan?”

Baudet: “Dan ga ik nu weg. Ik heb geen zin om nu dit spelletje te spelen. Je mag nu een paar vragen stellen over het boek of we gaan door.”

Genee: “Je neemt het wel heel serieus nu. Als je niet de behoefte voelt om te pleiten dan moet je gaan.”

Baudet: “Goed, tot ziens!”

Baudet: “Wilfred, nog één kans: wil je over het boek praten of niet?”

Genee: “Ik wil best nog over het boek praten, maar graag over politiek straks als het kan.”

Baudet: “Ik ben uitgenodigd om over het boek te spreken en heb geen zin om dan stiekem dan eigenlijk een politiek interview te geven.”

Genee moest de reclame aankondigde en in dat blok is Baudet vertrokken. Daarna zei Genee tegen Akyol: “Ik had de indruk dat jij me een beetje zat te fokken.”

Akyol: “Ik vond het zielig voor hem. Hij kwam hier om voor zijn boek te praten. Het is een fantastische schrijver die wat meer aandacht verdient, vind ik.”

3FM

Na het BNR-interview ging Baudet door naar NPO 3FM. De politiek leider wilde wel eerst wat eten, vertelde hij aan dj Frank van der Lende. “Ik heb ervaren dat als je met een lege maag in een interview zit, dat je voortdurend onrustig bent. Dat je denkt: argh, ik wil weg.

Was dat ook het geval bij BNR? “Ha ha nee. Toen ik eenmaal gezegd had dat ik weg ging, ging Wilfred Genee mij daar weer in challengen, van: ‘Ja, je bent toch politicus, kom op dan.’ Toen dacht ik: dan moet ik ook voet bij stuk houden. Als hij had gezegd: ‘Sorry’, of anders had gereageerd, dan was ik niet per se weggegaan.”

Ik vind het ook prima als mensen me andere dingen vragen en ik doe ook veel politieke interviews, maar als je ergens specifiek zit met als directe aanleiding dat boek en het enige dat hij zegt is: ‘Ik heb dat boek niet gelezen, het interesseert me niet en ik wil helemaal niet over je boek praten’… Buiten de microfoon om.”

En hij heeft gezegd: ‘Ik lees nooit boeken, jouw boek ook niet en wat is de titel eigenlijk?’ Het ging heel ver. Hij zat me gewoon te challengen en te kijken hoe ver hij kan gaan. Nou prima, dan ga ik toch niet naar dat programma, even goede vrienden.”

De beelden:

Foto: BNR

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen