BNR kritisch over gebrek aan vrouwen op Radio 538

Het 25-jarig bestaan van Radio 538 wordt vandaag volop gevierd, ook bij de concurrentie. Zo belde niet alleen NPO Radio 1, maar ook BNR Nieuwsradio met 538-grondlegger Erik de Zwart. En daar kwam Lamyae Aharouay, die overigens vanavond tafeldame is in DWDD, kritisch uit de hoek. Toen De Zwart het had over dat Radio 538 constant verrast, wees zij op de conservatieve loonlijst. “Ik heb hier een lijst met dj’s voor me en het zijn gewoon echt allemaal mannen. Hoe kan dat?“, vroeg ze.

De Zwart: “Ik hoor een vrouw praten ineens op de radio?

Aharouay: “Ja, die zijn er ook, bij BNR.

De Zwart: “Die zijn er ook inderdaad. Die zijn er ook. Maar ja: hoe je het ook wendt of keert, maar dj zijn is over het algemeen nog steeds een mannenberoep. Dat wil maar niet veranderen. Dat heeft ook te maken met de waardering van het publiek. Je ziet elke keer dat onderzoek uitwijst dat mannen vrouwen niet leuk vinden op de radio, maar vrouwen zelf ook niet.”

Als Aharouay erop wijst dat al die onderzoeken zijn ontkracht of achterhaald (zie deze factcheck van het NRC), antwoordt De Zwart: “Dat denk ik niet, hoor.”

Aharouay: “Dan mag je me na de uitzending heel even mailen welke onderzoeken dat zijn.”

De Zwart: “Ik ben niet meer in actieve dienst bij een radiozender, maar al die onderzoeken zijn gewone luisteronderzoeken. Mensen worden dan gevraagd wat ze van presentatoren vindenEr was überhaupt weinig vrouwenaanbod in de jaren 80 en 90. Ik heb het allemaal geprobeerd met dames op de radio, van Fabiënne de Vries tot Sylvana Simons – ook zij heeft bij 538 gezeten -, maar dat liep niet goed af.”

Waarom zijn vrouwen dan minder geschikt voor het beroep van dj? “Over het algemeen is dj zijn een tikje een technisch beroep.”

Radio 4-ster Margriet Vroomans prijst Aharouay. “Goed gedaan! (ik ben zelf een van de ‘irritante’ vrouwenstemmen op #NPORadio4 😉)”

En BNR’s Petra Grijzen: “Agree! Pijnlijk dat op de dag dat de Joke Smitprijs wordt uitgereikt pijnlijk duidelijk wordt dat er in de radiowereld nog zo over vrouwen op de radio wordt gesproken en onderzoek wordt aangehaald dat ongefundeerd is.

Het fragment kunt u hier terugluisteren.

Foto: BNNVARA

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen