Sinterklaasjournaal-host wil Piet helemaal afschaffen

Sinterklaasjournaal-gezicht Dieuwertje Blok zou het leuk vinden als we na het afschaffen van Zwarte Piet ook de andere pieten passeren en Sinterklaas voortaan laten vergezellen door ongeschminkte ouders. Dat liet ze maandagavond weten in DWDD. Blok presenteert ’s lands belangrijkste Sinterklaas-programma, maar druist volledig in tegen de wens van de meerderheid om Zwarte Piet te behouden. Als het aan de presentatrice ligt, wordt het kinderfeest nóg rigoureuzer aangepast.

Ze is blij dat het Sinterklaas-feest zo wordt aangepakt. “Er gebeurt een hoop. Er is een hoop beweging, een hoop verandering. Niet alleen bij ons, maar ook bij kinderboekenschrijvers, RTL, winkelbedrijven, liedjes worden aangepast. Je ziet vooral een hoop in de Randstad, toegegeven, maar er is wel wat in beweging.”

Zwarte Piet is racisme, vindt Blok. “Ik vind het ontzettende winst dat mensen erover nadenken. Ik heb dat vroeger nooit gedaan, jij toch ook niet? Het was gewoon Sinterklaas en Zwarte Piet. Dat was een gegeven. Nu denken mensen er wel over na voordat je jezelf zwart maakt. Dat doe je niet zomaar en dat vind ik wel ontzettende winst. Er is al heel veel bereikt.”

We kunnen het kinderfeest echter nóg meer aanpakken, vindt ze. “Je hebt in het Sinterklaasjournaal ook gezien dat Benny van Gisteren opeens veranderde in een pakjespiet. Dat was een gewone man. Een kind veranderde ook in een piet en hij kreeg een mooie poezengezichtje. Die heeft het hele Sinterklaasfeest gered.

Volgend jaar kan ook gewoon je vader ineens naast Sinterklaas staan met een staf en dan denk je: wow, kijk eens even, dat is mijn vader, die is Zwarte Piet met zijn eigen velletje en die staat naast Sinterklaas! Dat is toch fantastisch?

Foto: VARA

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen