Radiozenders moeten dokken: FM-veiling op komst

Foto: Inge WiedijkHet lijkt erop dat radiozenders met hun portemonnee in de hand weer moeten gaan vechten om een plekje in de ether. Minister Henk Kamp is namelijk van plan om de FM-frequenties opnieuw te gaan veilen, zoals voor het laatst in 2003 gebeurde. Dat heeft hij gemeld in een brief. Kamp wil de veiling uiterlijk begin 2017 afgerond hebben. Dan kan het radiolandschap er heel anders uitzien, want alle partijen mogen bieden op de frequenties, waarop veel radiozenders dan al 14 jaar uitzenden. 

Eigenlijk zou er in 2013 al een nieuwe veiling plaatsvinden, maar Kamp koos toen voor verlenging van de frequenties, in ruil voor investeringen in digitale radio (DAB+).

Nu wil Kamp alsnog veilen, maar er zijn twee grote veranderingen ten opzichte van de vorige veiling. Ten eerste verdwijnt de clausulering van de frequentiekavels grotendeels, waardoor partijen meer zelf mogen bepalen wat ze uitzenden, en ten tweede is er geen limiet meer aan het aantal frequenties dat een bedrijf mag kopen.

Er is veel weerstand tegen de veilingplannen van Kamp, zowel bij radiozenders als in politiek Den Haag.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen