Angela de Jong krijgt wind van voren: ‘Dit is gewoon divagedrag’

Angela de Jong krijgt de wind van voren van Victor Vlam. Hij vindt dat ze echt buitensporig emotioneel reageert op zijn speculaties over haar toekomst. “Dit is gewoon divagedrag.”

Victor Vlam en Angela de Jong © SBS, NPO

Er zijn volgens de bekende mediacriticus Victor Vlam signalen die erop wijzen dat Angela de Jong voorsorteert op een vertrek als tv-columniste, en die signalen heeft hij uiteengezet in zijn podcast. De directe aanleiding voor zijn analyse was haar lange afwezigheid in verband met een reguliere verhuizing; ze stopte daarvoor twee weken lang haar AD-column.

‘Ze gaat huilen!’

Angela reageert opvallend emotioneel op deze geruchten. De opiniediva stelt dat het haar ontzettend geraakt heeft en dat ze zich schuldig voelt dat ze twee weken vakantie heeft genomen. “Als je dan dus vakantie neemt, dan krijg je meteen geruchten dat je stopt. Nou ja, het is niet waar. En ik pieker er ook niet over om te stoppen.”

De directe collega van Victor, communicatie-expert Lars Duursma, brengt haar reactie ter sprake in de nieuwste aflevering van hun podcast De Communicado’s. “Ik zat haar podcast te luisteren en op een gegeven moment dacht ik: oei, gaat ze nu huilen om een opmerking van jou?”

‘Ik was verbijsterd’

Victor vond het echt heel raar. “Ik was een beetje verbijsterd, moet ik je eerlijk zeggen. Ze reageert heel emotioneel over iets wat ik had gezegd. Ze is daar heel erg ontstemd over. Ze zegt een beetje dat ik die twee weken vrij verpest heb door dat te roepen. Ja, ik moet zeggen: ik vond het best wel opmerkelijk.”

Lars: “En je bent het er ook niet helemaal mee eens. Jij vindt dat ze toch meer tegen een stootje moet kunnen.”

Victor: “Nee, tuurlijk. Ja, kijk, ik vind het inderdaad wel een overtrokken reactie daar.”

Compliment

Dit soort speculatie is volgens Victor juist iets om trots over te zijn. “Kijk, als we speculeren over iemands vertrek, dan is dat ook iets wat je kan zien als een compliment natuurlijk. We speculeren alleen over het vertrek van mensen die ertoe doen. Over het vertrek van voormalig tv-columniste Jean-Pierre Geelen heeft helemaal niemand ooit gespeculeerd.”

Waarom niet? “Omdat hij veel minder invloedrijk is dan Angela. Zij is beeldbepalend in de tv-wereld, dus als zij ineens zou stoppen, dan zou dat echt iets zijn wat heel groot nieuws zou zijn in de tv-wereld. En dat gebeurt altijd bij mensen die heel belangrijk zijn. In de 14 jaar dat Rutte premier is geweest, werd er ook constant gespeculeerd over zijn vertrek.”

‘Dit hoort erbij’

Angela moet niet zo miepen, vindt Victor. “Dat hoort er een klein beetje bij, zou ik zeggen. Het was ook overduidelijk speculatie, want ik heb expliciet aangegeven dat ik geen inside informatie had.”

Zelf is Angela ook niet vies van een mening, benadrukt hij. “Ze is echt in haar column ontzettend hard voor iedereen in de televisiewereld, hè? Ze neemt iedereen daar de maat. Een maand geleden heeft ze het nog over de ‘harige reet van Johan Derksen’ gehad. Het is echt een bikkelharde column. Dat is deels wat ik vind dat het leuk maakt.”

Divagedrag

Victor hoopt dat ze nog lang doorgaat. “Maar als je iedereen zo de maat neemt, dan moet je ook af en toe dulden dat mensen over jou praten en dat ze niet altijd zeggen wat jij misschien wil horen. Dat hoort er een klein beetje bij. Ik vond het eerlijk gezegd een tikkeltje divagedrag om andere mensen te gaan verbieden om te speculeren over jouw vertrek.”

“Ik vind dat wij als publiek het recht hebben om daarover te praten. Ik vind niet dat je dat ons mag verbieden, dus ik vond het echt onredelijk. Mijn advies zou zijn aan Angela: trek je er niks vandaan, ga gewoon door met je leven. Wat maakt het uit dat mensen over jouw vertrek praten?”

Incasseren

Lars is het eens met zijn collega. “Als je uitdeelt, dan moet je ook wel kunnen incasseren. Iemand die zich afvraagt hoe lang je nog doorgaat met je column, dat is nou niet het ergste wat je gezegd kan worden volgens mij.”

Victor besluit: “Volgens mij ook niet. En nogmaals, ik heb eigenlijk best wel veel respect voor Angela de Jong, dus in dat opzicht vind ik het ook vreemd.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wie steunt u in dit conflict?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen