Stopt Angela de Jong als tv-columnist AD? ‘Signalen wijzen erop’

Gaat het medialandschap onherkenbaar veranderen? Na de juiceverdwijntruc van Yvonne Coldeweijer, gooit mogelijk ook Angela de Jong het bijltje erbij neer. “Alle signalen wijzen erop.”

Angela de Jong © SBS 6

Ze waren de afgelopen jaren de meest gevreesde vrouwen van de Nederlandse mediawereld: Angela de Jong en Yvonne Coldeweijer. Maar Yvonne is plotseling gestopt met haar grote juicekanaal – zij zit nu in een besloten juicegroep met zo’n vierduizend leden – en Angela is de afgelopen tijd ook een stuk milder geworden. Sorteert ze ergens op voor?

Stopt Angela?

Angela is momenteel al weken afwezig in verband met een verhuizing. “Op zich vind ik het niet heel gek dat als je verhuist, dat je dan even een kleine pauze neemt. Dat heb ik toevallig een half jaar geleden ook gedaan. Toen heb ik ook een weekje podcast over geslagen. Dat begrijp ik helemaal”, begint mediacriticus Victor Vlam in zijn podcast.

Máár, vervolgt hij in De Communicado’s: “Het is iets waarvan ik al een tijdje denk van: er zijn een aantal signalen die nu steeds de wereld in worden gestuurd, die mij een klein beetje doen twijfelen over hoe lang Angela de Jong nog de televisiecolumnist van het AD blijft. Er zijn verschillende die toch wel erop duiden dat ze er minder zin in heeft.”

Heel erg intensief

Victor kan zich dat goed voorstellen. “Want ze doet het natuurlijk al best wel een tijdje. Het is ook best wel intensief werk natuurlijk, want elke dag tussen zes uur ’s avonds en twee uur ’s nachts televisie kijken, dat is echt wel een zware opgave. Dat is op een gegeven moment natuurlijk ook niet meer leuk. Dat is echt werk.”

Het zorgde in december voor een verrassing toen Angela aankondigde op een gegeven moment graag politiek columniste te willen worden. “Ze speculeerde in een interview op YouTube ook al over het feit dat zij eraan had gedacht, een jaar daarvoor, om te stoppen met haar werk. Ze zei van: ‘Ik doe het al vijf jaar dagelijks.'”

Vaker gedacht

Zoiets zeg je niet zomaar, aldus Victor. “Ze speculeerde ook over een politieke column. En ik denk dan op dat soort momenten bij mezelf: als je dat openlijk uitspreekt, dan kun je er wel van uitgaan dat ze het al veel vaker heeft gedacht, maar voor zichzelf heeft gehouden… De eerste keer denk je misschien: het is een fase en dat gaat ook wel weer voorbij.”

Als je het daadwerkelijk uitspreekt, dan speelt dat echt al langer in je hoofd, denkt hij. “Ik heb geen inside informatie hierover, maar ook met die twee weken pauze met die verhuizing… Het voelt wel een klein beetje alsof het einde begint te naderen. En ik kan me ook voorstellen dat het een hele grote beslissing is voor haar.”

Niet meer op tv

Het zou Angela’s leven ‘echt veranderen’, aldus Victor. “Op het moment dat zij stopt met die column is dat ook een reden om haar minder vaak in programma’s uit te nodigen. Dat hangt daar ook een beetje aan vast. Ik kan me voorstellen dat ze af en toe nog de media duikt, maar lang niet meer intensief als nu.”

Maakt het AD zich zorgen? “Nou ja, dat denk ik wel inderdaad, want ze is natuurlijk echt de best gelezen columniste van heel DPG Media. Ze zorgt voor heel veel nieuwe abonnees bij het AD. Ik denk dat ze inderdaad daar niet blij zullen zijn als zij vertrekt; het tegenovergestelde.”

Meer salaris

Zal het AD proberen om Angela over te halen met meer salaris? “Ik kan me voorstellen dat ze haar best wel wat willen bieden om toch het te blijven doen. Tegelijkertijd: ik denk dat de tv-wereld wel opgelucht ademhaalt, want ik denk wel dat er een aantal mensen zijn die haar bloed kunnen drinken.”

“Maar goed, we gaan het zien wat Angela de Jong daar gaat doen. We zullen het op een gegeven moment wel horen. Ik heb geen idee wanneer dit allemaal op stapel staat, uiteraard.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u het jammer vinden als Angela de Jong ermee ophoudt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen