Sam Hagens zwijgt niet mee met Merel Ek, irriteert Johan Derksen

Merel Ek was muisstil toen Johan Derksen zijn controversiële opmerking over Habtamu de Hoop maakte, maar haar collega Sam Hagens pakt hem wél aan. “Dit gaat echt te ver.”

Johan Derksen, Merel Ek en Sam Hagens © SBS

Er zijn al zóveel relletjes geweest rondom Vandaag Inside dat ophef rondom de show steeds minder indruk maakt. Johan Derksen kwam gisterenavond gelaten over in de zoveelste the-day-after-show. Hij heeft geen spijt van zijn opmerkingen over Habtamu de Hoop, over wie hij concludeerde dat hij vanwege zijn donkere huidskleur geen echte Fries kan zijn.

Lilian begrijpt het niet

Peter Pannekoek schreef op X cynisch het vaste ophefrecept rond VI en ook presentator Wilfred Genee weet er inmiddels handig mee om te gaan. Hij vraagt in de show van gisterenavond eerst even of de gasten hebben getwijfeld om te komen, daarna wordt de boel gesust en vervolgens gaan de heren aan tafel weer over tot de orde van de dag.

Tafelgast Lilian Marijnissen wil wel even haar punt maken tegen Johan, maar het voelt geforceerd. “Ik vind het pijnlijk dat hier gezegd wordt dat hij geen recht van spreken zou hebben omdat hij niet in Friesland geboren is. Ik begrijp gewoon werkelijk waar niet, Johan, waarom jij dat zegt.”

Johan heeft geen spijt

Johan krijgt vervolgens ruimte om zijn ware bedoelingen te benadrukken. “Ik kende zijn achtergrond niet. Ik wist dat hij van de PvdA-GroenLinks was en ik zat me hier al behoorlijk te ergeren aan het feit dat er 18 miljoen naar de Friese taal gaat. Dan verschijnt er een meneer met een Afrikaanse achtergrond en die gaat een juichverhaal erover houden.”

“Dan denk ik: joh, waar bemoei je je mee? Dat was mijn reactie en dan hebben we hier de euforie en de chemie aan tafel dat we dat soort dingen er nog wel eens uit flappen. Ik heb vandaag alleen in de auto wat mensen gehoord en de meeste mensen vinden dat dan racistisch. Dat mogen ze vinden, maar ik heb het in elk geval niet racistisch bedoeld.”

Voor de bühne

Het zou volgens Johan hypocriet zijn om ‘voor de bühne’ excuses te maken, al moedigt Lilian hem daar wel toe aan. Presentator Wilfred Genee: “Sam, jij zat te kijken en jij had het gelijk door, zei je net in de kleedkamer.”

Politiek verslaggever Sam Hagens blijkt er wél een sterke mening over te hebben, waar zijn collega Merel Ek tijdens Johans gewraakte uitspraken zwijgzaam toekeek. Sam: “Ja, ik zag gelijk dat het te ver ging en ik vraag me echt oprecht wel af als jij zegt van: ik ken zijn achtergrond nu, waarom je er dan niet gewoon een keer op terug kan komen?”

Vaderlijke toespreken

Sam vindt het laf dat Johan niet sorry zegt. “De kijkcijfers zakken niet in en de mensen zullen het je niet kwalijk nemen als je een keer terugkomt op een uitspraak.”

Johan ergert zich: “Nee, maar je hoeft me nou niet vaderlijk toe te spreken, Sam.”

Sam: “Dat doe ik helemaal niet, maar ik vraag het me gewoon af.”

Johan: “Ik vind mezelf een hypocriete lul als ik hier mijn excuses ga aanbieden, want het was gewoon niet racistisch bedoeld.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Johan Derksen erop uit was om Habtamu de Hoop te beledigen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen