Talkshowtitanen in conflict: Beau keert zich tegen VI in Habtamu-rel

Beau van Erven Dorens staat op tegen de mannen van Vandaag Inside. Hij keert zich fel tegen Johan Derksen en Wilfred Genee in de nieuwe racismerel rondom Habtamu de Hoop. “Eend!”

Beau van Erven Dorens en Vandaag Inside © RTL, SBS

Het is alweer een poosje geleden dat er zó’n grote rel was rondom Vandaag Inside, maar Johan Derksen heeft de poppen weer aan het dansen. Zijn stelling dat iemand met een donkere huidskleur – in dit geval Habtamu de Hoop – geen echte Fries kan zijn, maakt de tongen los. Veel politici zijn boos en zelfs de premier heeft zich erover uitgesproken.

Looks like a duck

Ook Beau van Erven Dorens, de grootste talkshowconcurrent van de mannen van VI, mengt zich nu in het debat. Hij deelt in zijn Insta-stories geluidsfragmenten van zowel Johan als Wilfred Genee en mengt dit met foto’s van een eend.

Beau laat duidelijk blijken dat hij hun uitlatingen racistisch vindt en schrijft daarover in het Engels: “If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.

Oftewel: volgens hem moeten we er niet omheen draaien en praten ze niet alleen racistisch, maar zíjn ze ook racisten.

Achter Hugo

Beau deelt ook een X-bericht van minister Hugo de Jonge. Hij schrijft: “Schaamteloos dit. Het soort alledaags racisme waar te veel mensen alle dagen mee geconfronteerd worden. Daar zullen we ons dus ook alle dagen tegen uit moeten spreken. Niet normaal maken wat niet normaal is.”

Daar schrijft Beau bij: “💪”

Angela gaat los

De machtige AD-opiniediva Angela de Jong keert zich ook tegen VI, waar ze zelf als vaste gast onderdeel van is. “Of het nu gaat om het vergoelijken van daders van grensoverschrijdend gedrag, het bashen van hun slachtoffers, het bagatelliseren van antisemitisme – Johan zit volkomen vastgeroest in zijn antieke denkpatronen.”

De tactiek van Johan? Zichzelf manoeuvreren in de slachtofferrol, schrijft Angela. “En hij verbiedt het ondertussen om die ene lastige gast nog uit te nodigen. Of denkt u dat het toeval is dat Pieter Cobelens er nooit meer zit, nadat hij Johan als kleine jongen op zijn plaats zette over Israël?”

Geen excuses

We hoeven vanavond geen excuses te verwachten van Johan. “Wat je ook zegt tegenwoordig, er wordt altijd wel racisme bij gehaald, of antisemitisme of homofobie”, zegt hij tegen het AD.

“Je hebt er nog één op de Nederlandse tv die zegt wat hij ervan vindt, en die is dan de lul. Waar maken de mensen zich druk om? Maar ik ben er altijd heel makkelijk in: het interesseert me niets en ik aanvaard alle consequenties.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat deze VI-rel snel weer overwaait?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen