Özcan Akyol wankelt: ‘Waarom liegt hij over brulfilmpje Matthijs?’

De geloofwaardigheid van Özcan Akyol wankelt nu werkelijk níemand in de tv-wereld het brulfilmpje van Matthijs van Nieuwkerk heeft gezien dat massaal rond zou gaan. “Waarom liegt hij?”

Matthijs van Nieuwkerk en Özcan Akyol © SBS, Instagram

Özcan Akyol heeft zijn ex-boezemvriend Matthijs van Nieuwkerk keihard de rug toegekeerd. De reden? De schrijver zegt een filmpje te hebben gezien waarop de presentator zich gruwelijk misdraagt en zegt zich af te vragen wie hij nu eigenlijk al die tijd heeft verdedigd. Drie à vier collega’s hebben hem dit brulfilmpje onder de neus geduwd, stelt hij.

Özcan leugenaar?

Nonchalant beweert Özcan dat hij helemaal geen nieuwe informatie deelt: dat filmpje zou achter de schermen al massaal rondgaan en in elk geval in chatgroepen van oud-DWDD-medewerkers circuleren. Maar er kan werkelijk níemand in de mediawereld worden gevonden die de bewuste beelden heeft gezien. Zelfs Yvonne Coldeweijer niet.

Johan Derksen twijfelt nu aan de integriteit van Özcan en sluit niet uit dat hij het bestaan van dit mogelijke fantoomfilmpje gewoon heeft verzonnen. Ook mediacriticus Victor Vlam, bekend van analyses in media als De Telegraaf en RTL Boulevard, vreest het ergste. “Mijn theorie is dat dit filmpje niet bestaat. Waarom heeft Eus dit dan gezegd?”

Paniekzet

Mogelijk is er sprake van paniekvoetbal, stelt Victor in de podcast De Communicado’s. “Mijn theorie is eigenlijk: ik denk dat hij zich gewoon verslikt heeft in een leugen. Dat het een beetje een paniekzet was om zich te verdedigen tegen de kritiek dat hij een matennaaier is en dan zei hij maar van: ‘Ik heb beelden gezien, daarom ben ik van mening veranderd.'”

Co-host Lars Duursma: “Ja, een beetje zoals Frans Timmermans ook een erg ongelukkige uitspraak deed toen hij in het nauw werd gedreven door Jeroen Pauw en toen begon over die mondkapjes bij MH17.”

Onvoorstelbaar

Victor heeft de interviews met Özcan nogmaals bekeken en denkt dat áls hij liegt, dat hij dan wel héél geloofwaardig liegt. “Dat roept bij mij wel heel veel vragen op, want op het moment dat je zo’n flagrante leugen bezigt… Ja, wanneer heb je dan nog meer gelogen? Het is echt een keiharde leugen.”

Hij vervolgt: “Het wordt zonder voorbehoud en zonder blikken en blozen daar verkondigd. En als je zó goed kan liegen, ja, dan vind ik het moeilijk om te geloven dat je dat niet vaker hebt gedaan. De meeste mensen die goed zijn in liegen zijn dat, omdat ze het gewoon wel met enige regelmaat doen zeg maar. Die hebben veel oefeningen gehad uiteindelijk.”

‘Het is killing’

Als de leugen van Özcan uitkomt, zou dat het einde van zijn carrière kunnen betekenen, aldus Victor. “Dat is echt killing voor zijn geloofwaardigheid en daarmee ook natuurlijk voor die van zijn werkgever, het AD, en voor de twee programma’s waarin hij deze opmerkingen heeft gemaakt, namelijk Humberto en Vandaag Inside.”

Hij besluit: “Ik denk wel dat hij hier wat over moet zeggen. Ik denk dat het aan hem is om duidelijk te maken wat hier nou precies gaande is en ik denk ook dat die programma’s… Ik denk dat het wel van belang is, als hij daar weer zit, dat hier echt wel openheid van zaken over wordt gegeven, want zijn geloofwaardigheid staat op het spel.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Kunnen we uitsluiten dat Özcan Akyol liegt over dit filmpje?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen