Eva Jinek ziet salariskorting naderen: ‘RTL wil naar 600 duizend!’

Eva Jinek heeft waarschijnlijk te horen gekregen dat ze qua salaris terug moet van 1,2 miljoen naar 600 duizend euro, denkt Yvonne Coldeweijer. Ook zij heeft ooit onderhandeld met RTL.

Eva Jinek © RTL

Het lijkt er steeds meer op dat Eva Jinek en haar werkgever RTL 4 zich in een impasse bevinden wat betreft haar vorstelijke salaris. Momenteel verdient ze nog 1,2 miljoen euro per jaar, maar zelfs haar zendercollega Bridget Maasland geeft nu aan dat dit vanwege de ingestorte kijkcijfers niet langer haalbaar is.

600 duizend euro

Eva stelt dat RTL wel verder wil met haar, maar dat zij daar andersom nog niet zo zeker van is, en dat wijst er volgens critici op dat ze een salarisvoorstel heeft gekregen waar ze zwaar ontevreden over is. “Ze hebben haar gewoon de helft geboden ofzo. Zij is gewoon beledigd”, stelt Yvonne Coldeweijer in haar podcast De Juice Show.

Yvonne, die in haar tijd bij RTL Telekids ook heeft onderhandeld met RTL, denkt dat ze willen bezuinigen op Eva. “Die kreeg eerst 1,2 en ze hebben gewoon gezegd: ‘Ja Eva, we gaan naar 6 ofzo.’ Ja weet je wel, zoiets. Dan heeft ze gewoon gedacht van: ja, ammehoela. Dus zij denkt nou: misschien ga ik wel ergens anders heen.”

‘You need her!’

Volgens juicehyena Yvonne is die reactie van Eva goed te begrijpen. “Zonder Eva zijn ze helemaal niks met die talkshows. Natuurlijk is er allemaal kritiek en zijn er minder kijkcijfers en is het te lang en is het niet pittig genoeg en zo. Dan denk ik: nou, wat ga je doen zonder Eva Jinek? You need her, dus geef maar gewoon wat ze vraagt.”

Ze vervolgt: “Ik zou niet omlaag gaan. Ik zou zeggen: ‘Gewoon hetzelfde, ik ga niet achteruit.’ Zij moet niet achteruit gaan, gewoon niet. Ik denk dat Sven Sauvé bluft en zij gewoon 1,2 kan vragen. Als ik Eva was, zou ik zeggen: ‘Oké, goed Sven, bedankt. Ik ga. 1,2 is de prijs. Groetjes.’ Dan gaat-ie gewoon betalen hoor. Eva, hou voet bij stuk.”

Worsteling

RTL 4 zal ongetwijfeld worstelen met de uitdaging om een passende vergoeding te bieden die zowel rekening houdt met Eva’s status als talkshowkoningin als met de economische realiteit van haar dalende kijkcijfers. Een compromis moet recht doen aan haar professionele verdiensten, maar ook in lijn liggen met de realiteit van de markt.

Het is duidelijk dat de salarisonderhandelingen tussen Eva en RTL 4 een grote impact kunnen hebben op de dynamiek binnen de televisiewereld. Want als Eva de benen neemt, dan zou ze zomaar eens in de vooravond van NPO 1 kunnen belanden. En dát zou weer enorme gevolgen kunnen hebben voor de RTL 4-hit RTL Boulevard.

Binnenboord

Kijkcijferprofessor Tina Nijkamp sprak afgelopen week in RTL Boulevard de verwachting uit dat Eva gewoon bij RTL blijft. “Ze is toch een heel belangrijk gezicht voor RTL 4 en daarnaast is ze de enige vrouwelijke host van de late-night-talkshow, dus volgens mij reden genoeg om haar binnenboord te houden.”

Ze sluit echter niets uit: “De NPO kan nog wel een hit gebruiken en zeven uur is natuurlijk een iets fijner tijdstip om te werken dan late night, zeker als je twee kleine kinderen hebt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Eva Jinek: vasthouden aan 1,2 miljoen euro of iets realistischer zijn?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen