‘Evert Santegoeds zwaar hypocriet met uitspraken over Jan Smit’

Het is hypocriet dat Evert Santegoeds een onderzoek wil starten naar de verdiensten van Jan Smit, maar zelf géén openheid van zaken geeft, vindt communicatie-expert Lars Duursma.

Jan Smit en Evert Santegoeds © William Rutten

Lars Duursma, debatdeskundige en degene die de discussie over downtelevisie heeft aangezwengeld, uit forse kritiek op Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds. Hij vindt het opvallend dat juist Evert een Woo-verzoek (voorheen Wob-verzoek) wil indienen om erachter te komen wat Jan Smit heeft verdiend aan het Eurovisie Songfestival.

Hypocriete Evert

Het wordt door Lars aangestipt in de gevreesde podcast De Communicado’s. “Weet je wie ik trouwens hypocriet vind? Evert Santegoeds. Twee weken geleden belde jij hem om te vragen wat hij zijn gasten betaalt voor interviews. Dat wilde hij niet zeggen.”

Hij vervolgt: “En nu was hij in het nieuws dat hij wil kijken wat Jan Smit gekregen heeft. Wat de gage is van Jan Smit. Dan denk ik: als je het zélf niet wil zeggen, dan moet je het ook niet bij anderen gaan proberen te achterhalen.”

Beetje benieuwd

Zijn collega Victor Vlam is iets milder gestemd. “Ik las het ook inderdaad. Ik moet zeggen: ik ben wel een klein beetje benieuwd wat Jan Smit krijgt. Dus ik vond zijn verzoek wel interessant, eerlijk gezegd.”

Lars: “Ik vind het zo typisch Nederlands. Van: iets gaat niet goed, laten we uitzoeken wat het gekost heeft.”

Victor: “Maar ben jij niet benieuwd dan? Want waarschijnlijk krijgt Jan Smit er iets van 40, 50 duizend euro voor.”

Lars: “Kan me niet zoveel schelen eigenlijk. Ik hoop in ieder geval dat we volgende keer met een betere inzending komen.”

Woo-verzoek

Dat Woo-verzoek van Evert is overigens kansloos, aldus Lars. “Ik kan hem nu al teleurstellen, want daar ga je niet achter komen. Dat is voor de overheid, dat is voor een gemeente, voor een ministerie is dat zo. Maar de AvroTros valt helemaal niet onder die wet.”

Victor: “Nee, het is alleen maar voor zover ze inderdaad het openbaar gezag uit oefenen. En dat is dus inderdaad hier niet het geval. Nee, nee, nee, nee, nee, gaat hij waarschijnlijk niet achterkomen.”

Doorn in oog

Ondertussen blijft Evert vrolijk uithalen naar Jan. “Het is me een grote doorn in het oog hoe die jongen reageert op de kritiek. Het is het slechtste wat hij in zijn carrière gedaan heeft: commentaar geven bij het Songfestival”, zegt hij deze week in Strikt Privé. “Hij is ervan overtuigd dat hij Gods gift is aan die show, maar dat moet hij echt niet meer doen.”

Hij vervolgt: “Hij is het spoor bijster met zijn eigen carrière. Die moet zich maar niet met die van anderen bemoeien. Ik vind het doodzonde. Ik mocht hem altijd heel erg graag, ik vond hem een leuke jongen, maar hij zit volledig op een dood spoor. En als je zegt dat je geniet van de kritiek op je eigen falen, dan zit je niet op je plek en ben je doof voor alle kritiek.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen