Johan Derksen en René van der Gijp alwéér in de clinch over Rutte

Johan Derksen en René van der Gijp zijn het wéér met elkaar oneens over de omgang met hun prominente studiogast Mark Rutte. “Je kunt niet over koetjes en kalfjes praten!”

Mark Rutte, René van der Gijp en Johan Derksen © SBS 6

Na het eerste bezoek van Mark Rutte aan de studio van Vandaag Inside, ontstond er een ware ruzie achter de schermen van Vandaag Inside. René van der Gijp was wóest om de manier waarop Johan Derksen de minister-president benaderde. “Jij wil hem de volgende keer hetzelfde behandelen als verleden keer? Dan blijf ik thuis!”, brieste hij.

Eigen formatje

En nu blijken Johan en René het wéér oneens te zijn over hun bijzondere studiogast. Rutte zat maandag voor de tweede keer aan tafel en dat leidde tot een verschrikkelijk saaie uitzending.

Wat is er misgegaan? De héle opzet, aldus René. De bedoeling was namelijk om er meer een reguliere VI van te maken, vertelt hij in de uitzending van gisteren. “Ik werd ’s ochtends twee keer gebeld door de redactie. En ook nog toen ik hier aankwam, was het toch het idee om meer ons eigen formatje te doen.”

Groenteboer-rel

René stelt dat het de bedoeling was om het bijvoorbeeld over voetbal te hebben. “Om ook gewoon eens over te stappen naar Ajax, PSV en Manchester United. Kijk, dan heb je een beetje afwisseling. Daar zit het bij ons wel in natuurlijk.”

Zelfs de Gijs Groenteboer-rel zou aan bod komen. “Weet je? Kijk, hij had zelfs naar die Van Roosmalen-uitzending gekeken, hij had Ajax met Van der Sar even doorgenomen.”

Wilfred Genee beaamt: “Hij was helemaal voorbereid, hè?”

‘Johan wilde niet’

René vindt het een gemiste kans. “Hij had Van Nistelrooij doorgenomen. Hij wilde daarover praten hier met ons. Echt waar. Dat wilde hij ook, maar dat liep anders. Hij zegt tegen mij: ‘Gaan we het nog over die vrijdagavond (de Groenteboer-rel, red.) hebben?’ Ik zei: ‘Als jij het opgooit, dan gaan we het erover hebben.’”

Het plan werd echter opgeblazen door Johan, stelt René. “Daar was Rutte wel op uit, om een normale uitzending te maken, alleen zegt Johan dan weer: ‘Ja, dat kan niet, want dan ga je het niet over asiel, Groningen en stikstof hebben.’ Dat is ook een beetje gek, maar dat wilde hij wel. Daar was hij op voorbereid.”

Niet vaak de kans

Johan vindt dat je met Rutte vooral over serieuze onderwerpen moet praten. “Daar had hij over mee kunnen praten, maar we krijgen niet zo vaak de kans om hem bepaalde dingen te vragen en voor de voeten te gooien. Dat hij er dan bijzonder handig in is om het te ontwijken…”

Wilfred zit op één lijn met René. “Ik bedoel: we kunnen beter, als hij ooit nog een keer komt, lekker gewoon een beetje over Slot gaan praten en over Peter Gillis die weer een nieuwe liefde heeft.”

Johan wil dat niet: “Als je hem hebt, dan vind ik toch dat je hem met de feiten moet confronteren. Dan kun je niet over koetjes en kalfjes praten.”

Nóg een keer?

Moet VI überhaupt nog wel willen dat Rutte langskomt? Wilfred: “Dat is de vraag.”

Tafelgast Özcan Akyol: “Ja, die vraag stel je elke keer.”

Johan: “Jawel, als je de minister-president kunt krijgen, dan moet je hem aan tafel hebben en dan moeten wij zo handig zijn om iets uit hem te krijgen en dat is niet gelukt.”

Wilfred: “Even voor de duidelijkheid: het pr-team van de premier had er niks mee te maken.”

Johan: “Nee, dan denken mensen dat ons de mond gesnoerd is, maar daar lag het niet aan.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen