Wendy van Dijks man tóch niet in goede harmonie weg bij Talpa?

Erland Galjaard, de man van Wendy van Dijk, is deze maand plotseling vertrokken als Talpa-bobo. Is dat écht in goede harmonie gegaan? “Nee. John de Mol is de keizer zonder kleren!”

Erland Galjaard en John de Mol © NPO

Jarenlang paradeerden ze door de straten van het Mediapark als het keizerspaar van RTL: Erland Galjaard en Wendy van Dijk. Hij was de man die de programma’s uitdeelde, zij had als presentatrice de eerste keuze. Zo eiste ze aan de keukentafel onder meer de presentatie van Wie Ben Ik op. De verwijten van nepotisme vlogen hen om de oren.

Hommeles met John?

Erland en Wendy verhuisden in 2019 met z’n tweeën naar Talpa, maar hij is daar deze maand plotseling vertrokken en daarom moet zij volgens boze tongen vrezen voor haar baantje. De officiële reden van zijn exit? “Het moment is aangebroken om meer aandacht en tijd te gaan besteden aan andere projecten.”

Maar spreekt hij hier wel de waarheid? Of is het gewoon hommeles met Talpa-eigenaar John de Mol? Daar lijkt het wel op, suggereert formatontwikkelaar Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen in zijn podcast Content Wars. Hij is medebedenker van programma’s als That’s The Question en begon zijn carrière als een van Johns eerste vier creatives.

‘Hij luistert niet’

Kirsten Jan acht het goed mogelijk dat Erland het gewoon zat was dat John naar niemand meer luistert. Zo zendt SBS 6 momenteel een extreme megaflop uit op de vrijdagavond, Avastars, puur en alleen omdat John te trots is om zijn tv-kindje van de buis te halen. “Het lijkt alsof John niet meer luistert naar mensen om hem heen.”

Hij vervolgt: “Er zitten daar een aantal mensen die heel veel tv-ervaring hebben, zoals Paul Römer. Erland Galjaard zat er tot voor kort. Ik begreep dat hij per direct is vertrokken, dus daar is echt iets misgegaan. En Erland Galjaard had natuurlijk echt wel een staat van dienst bij RTL, maar zelfs hij kon de boel daar niet keren.”

Uittocht

Is er sprake van een uittocht bij Talpa? Jeroen Groot, creative director content, is volgens Kirsten Jan óók vertrokken bij Talpa. “Dat zegt ook wel wat, hè? Het lijkt wel alsof ze denken: ik weet niet of het nog zin heeft wat ik nog roep. Zo voelt het ook een beetje als je kijkt als buitenstaander. Van: luistert hij nog wel naar de mensen om hem heen?”

Het begint gewoon een beetje gênant te worden met John de Mol, aldus Kirsten Jan. “Het is een beetje de keizer zonder kleren aan. Dat niemand meer durft te zeggen dat hij naakt door de stad loopt.”

Cherry picking

De grote valkuil van John is dat hij niet tegelijk zenderbaas en producent kan zijn, denkt Kirsten Jan. “Toen Erland bij RTL programmadirecteur was, merkte je dat hij toch aan een soort cherry picking deed en de beste ideeën van John nam maar ook dingen afwees. Nu merk je dat er gewoon heel veel op gaat dat niet goed is en dat brengt die zender omlaag.”

Kirsten Jan, die tegenwoordig naar eigen zeggen op de zwarte lijst staat bij Talpa, besluit: “John is 67, hè? Op een gegeven moment kun je je afvragen of het misschien een beetje voorbij is.”

Content Wars

De podcast Content Wars:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Erland Galjaard, de man van Wendy van Dijk, is weg bij Talpa. Wat denkt u?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen